Johan Plate berättar om varför folk jinxar och ha ritualer för sig.
1 av 4
Johan Plate berättar om varför folk jinxar och ha ritualer för sig. - Foto: Bildbyrån
Johan Plate är idrottspsykolog.
2 av 4
Johan Plate är idrottspsykolog. - Foto: Rickard Nilsson
Svenska supportrar.
3 av 4
Svenska supportrar. - Foto: Bildbyrån
Soran Ismail brukar jinxa.
4 av 4
Soran Ismail brukar jinxa. - Foto: Bildbyrån / Marcus Ericsson

Psykologen svarar: Därför mår du så dåligt när ditt lag förlorar

Rutiner och vidskeplighet är vanligt bland både fotbollsspelare och supportrar. Men varför måste till exempel Gefle IF:s Alexander Faltsetas alltid röra vid mittcirkeln innan match? Nyheter24 har ringt upp idrottspsykologen som ger svaret.


Det flesta fotbollsspelare har tics och ritualer de måste göra innan match. Knyta på högerskon före vänsterskon eller alltid gå på toan innan match som Anders Svensson. Och det är bara två av ett otaligt antal ritualer som spelarna lever efter.

Gefle IF:s Alexander Faltsetas berättade om sin särskilda vana som han alltid gör innan match för Offside tidigare i år.

– När vi kommer till arenan och kollar in planen så måste jag toucha mittcirkeln, berättade han.

Expert har svaret

Nyheter24 ringde upp idrottspsykologen Johan Plate för att ta reda på varför spelare och även supportrar beter sig så här.

– Man gör rutiner och ritualer för att känna en trygghet. Oftast gör man det kopplat till något som man kan påverka själv som att slå sig på höften eller sätta på sig vänsterskon först. Men sen får det inte ta mer energi än vad det ger för då blir det fel, berättar han.

Erik Hamrén berättade att han slänger varje kostym som han förlorar i, varför gör han så tror du?

– Han kan styra det själv med att slänga kostymer och det kan vara ett bra sätt för honom att ändra fokus, men samtidigt är det ju onödigt att slänga nya fina kostymer.

Att en del spelare inte vill erkänna att de har "ticks" för sig kan bero på att de tycker att det är pinsamt tror han.

"Det kan vara lite skämmigt"

– Man vill inte göra en poäng av det och kanske tycker att det kan vara lite skämmigt. Sen finns det spelare som gillar att berätta det och göra en sak av det för att sticka ut från mängden.

Plate har jobbat i sju allsvenskan klubbar, bland annat AIK, Djurgården och IFK Norrköping. Och det kan ha stor betydelse hur mentaliteten är beroende på var klubben är ifrån.

– Det är lite annorlunda mot en liten stad mot en stor stad. Men principen är detsamma att man stödjer sitt lag och att klubben betyder väldigt mycket.

Många supportrar säger att hela deras värld rasar samman om deras lag förlorar, vad beror det på?

– Förmodligen har de ett liv som är lite torftigt vid sidan av klubben. De har kanske en lite sämre livssituation som man inte trivs med och då inte har så mycket att glädjas åt i livet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!