Iran
1 av 2
Irans fotbollsförbund genomför tester för att säkerställa damspelarnas könstillhörighet. - Foto: Bildbyrån
Iran
2 av 2
Om spelarna inte kan bevisa sin könstillhörighet stängs de av fram till att nödvändiga operationer och behandlingar är genomförda. - Foto: Bildbyrån

Övergreppet: Förbundet genomför könstester på damspelare

Damfotbollsspelarna i Iran måste kunna bevisa att de är kvinnor. Nu gör landets fotbollsförbund stickprover på spelare för att utreda om de inte är kvinnor.


Irans fotbollsförbund har meddelat att det ska genomföra tester på slumpvis utvalda spelare i landets damserie. Testerna är till för att säkerställa att spelarna faktiskt är kvinnor, skriver The Telegraph.

Enligt tidningen beror testerna till stor del på att ett antal spelare, varav fyra landslagsspelare, ansågs vara antingen män som inte hade fullföljt könsbyten eller var personer med störd könsutveckling.

Måste opereras för att få spela

Medicinsk personal kommer att dyka upp på damlagens träningar för att säkerställa könet på slumpvis utvalda spelare. De spelare som inte kan bevisa att de är kvinnor kommer att stängas av från fotboll fram till att nödvändiga medicinska behandlingar är genomförda.

– Om de här personerna kan lösa sina problem genom operationer och att genomgå nödvändig medicinsk behandling kommer de sedan att kunna delta i fotbollstävlingar, sade Ahmad Hashemian på Irans fotbollsförbunds medicinska kommitté.

Hittills har sju spelare redan fått sina licenser indragna efter att inte ha kunnat bevisa att de är kvinnor.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kittel vinner världscupfinalen – favoriten diskad

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

2 timmar sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

3 timmar sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

idag 15:02
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.