Neymar blev stor hjälte för Brasilien i VM:s öppningsmatch.
Neymar blev stor hjälte för Brasilien i VM:s öppningsmatch. - Foto: © Bildbyrån - COP 39 - SWEDEN ONLY / TimGroothuis
Ett firande Brasilien. - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / John Sibley
3 av 23
Oscár gjorde 3–1 på övertid. - Foto: Felipe Dana/TT
Men matchens händelse var kanske om Brasiliens Fred skulle ha straff?
4 av 23
Men matchens händelse var kanske om Brasiliens Fred skulle ha straff? - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / Carl Recine
Neymar satte matchavgörande 2–1 i den 71:a minuten.
5 av 23
Neymar satte matchavgörande 2–1 i den 71:a minuten. - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / John Sibley
Men Stipe Pletikosa var oerhört nära att ta den.
6 av 23
Men Stipe Pletikosa var oerhört nära att ta den. - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / Carl Recine
Neymar kvitterade också.
7 av 23
Neymar kvitterade också. - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / Carl Recine
Stor glädje för Brasilien i den 29:e minuten – och även i slutändan.
8 av 23
Stor glädje för Brasilien i den 29:e minuten – och även i slutändan. - Foto: © Bildbyrån - COP 39 - SWEDEN ONLY / TimGroothuis
Neymar har fått en kanonstart på VM.
9 av 23
Neymar har fått en kanonstart på VM. - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / John Sibley
Julio Cesar var gladast av alla.
10 av 23
Julio Cesar var gladast av alla. - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / John Sibley
11 av 23
Men det var Kroatien som tog ledningen i den elfte minuten. Jelavics touch ställde Marcelo som satte bollen i eget mål. - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / Carl Recine
Ingen vidare start för Brasilien.
12 av 23
Ingen vidare start för Brasilien. - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / Carl Recine
Kroaterna firade...
13 av 23
Kroaterna firade... - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / Carl Recine
Medan Marcelo var besviken på sig själv.
14 av 23
Medan Marcelo var besviken på sig själv. - Foto: Faksimil/SVT
Det var en underhållande första halvlek.
15 av 23
Det var en underhållande första halvlek. - Foto: Ivan Sekretarev/TT
Neymar fick även ett gult kort för att ha armbågat storstjärnan Luka Modric.
16 av 23
Neymar fick även ett gult kort för att ha armbågat storstjärnan Luka Modric. - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / Carl Recine
19 av 23
INVIGNINGSBILDER: Jennifer Lopez, Claudia Leitte och Pitbull sjöng den officiella VM-låten innan öppningsmatchen. - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / Carl Recine
Som vanligt ville man visa sin kultur.
20 av 23
Som vanligt ville man visa sin kultur. - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / John Sibley
Storartat.
21 av 23
Storartat. - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / Carl Recine
Glädje utanför arenan – även om det har varit protester.
22 av 23
Glädje utanför arenan – även om det har varit protester. - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / Carl Recine
En supportrar på Arena de Sao Paulo.
23 av 23
En supportrar på Arena de Sao Paulo. - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / John Sibley

Dramatisk match när brassarnas guldkalv fick avgöra

Neymar, nu är han kung. Brassarnas fixstjärna gjorde två mål i Brasiliens 3–1-seger mot Kroatien – men det satt långt inne.

Brasilien–Kroatien 2–1 (1–1)

Målen: 0–1 (11) självmål av Marcelo, 1–1 (29) Neymar, 2–1 (71), 3–1 (90+1) Oscár.

Oj, vilken drömmatch som världen fick se när Brasilien och Kroatien gjorde upp i öppningsmatchen av VM. Det var tufft, det var hårt – och det var tveksamma domslut.

Det var också Kroatien, ledda av Ivica Olic som började bäst. Olic tog sig flera gånger förbi på vänsterkanten vilket, i den elfte matchminuten, också gav krogerna 1–0. Nikica Jelavic fick en tå på Olic inlägg vilket ställde Marcelo bakom som slog bollen in i eget målen.

Då såg Brasilien skakat ut. Men det här var upplagt för fixstjärnan Neymar. I takt med att Brasilien tog över matchen tog 22-åringen större och större plats. I den 29:e minuten fick han yta utanför Kroatiens straffområde och slog till med kvitteringen.

I mitten av den andra halvleken gjorde han också matchavgörande 2–1 på straff – efter att Fred lagt sig enkelt i Kroatiens straffområde. Det var dessutom oerhört nära att Stipe Pletikosa tog straffen.

Men trots kroatisk press i slutminuterna lyckades värdlandet få den drömstart de ville ha. Oscár skrev slutresultatet till 3–1 på övertid med en klassisk Romario-tåfjutt på kontring.