Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

6 anledningar till varför årets VM är det bästa någonsin

Fotbolls-VM
1 av 5

Arjen Robben jublar efter ett mål mot Spanien.

© Bildbyrån - COP 39 - SWEDEN ONLY / TimGroothuis

Fotbolls-VM
2 av 5

Neymar, Ronaldo och Messi - tre världsstjärnor.

Fotbolls-VM
3 av 5

Brasilianska fans jublar.

© Bildbyrån - COP 7 - SWEDEN ONLY / CARL RECINE

Fotbolls-VM
4 av 5

Benzemas mål kunde godkännas tack vare videoteknik.

Fotbolls-VM
5 av 5

De argentinska fansen låter sig göra hörda.

© Bildbyrån / Niklas Larsson / BILDBYRÅN

Sport | 16/06/2014 11:06

Med ett sanslöst högt målsnitt, galna supportrar och mängder av stjärnor i världsklass har årets fotbolls-VM fångat en hel värld – på bara några dagar.

Nyheter24 listar sex anledningar till varför årets VM förmodligen kommer bli det bästa som någonsin spelats. 

1. Målsnittet.


Efter bara elva matcher har det redan gjorts 37 mål. Motsvarande siffra från 2010 är 18 mål. Det innebär en ökning på över 100 procent. 

Bildkälla. 


2. Galna resultat. 


Mål i all ära, men vad är roligare att se än förvirrade världsstjärnor som tvingas ge upp sina naiva självbilder när ivriga blåbärsnationer råkar snubbla in ett par bollar. Som stjärnspäckade Uruguay fick känna på mot allsvenska Costa Rica. Och den skadeglade lär ha haft svårt att inte dra på smilbanden när Holland fullständigt utklassade regerande världsmästarna Spanien.

Bildkälla: Bildbyrån.


3. Världsstjärnorna. 


Det finns få turneringar som kan mäta sig med VM när det kommer stjärnglans. Här glittrar det av stjärnor i absolut världsklass. Visserligen kommer man sakna att se en frustrerad Zlatan som uppgivet men vilt gestikulerar till handfallna kamrater - men i övrigt finns världseliten samlad i Brasilien när VM går av stapeln. 

Bildkälla: Bildbyrån.


4. Målteknologin.


De lite mer konservativt lagda hävdade bestämt att målkameror skulle skada själen i fotbollen, ta bort det oförutsägbara, radera slumpens poesi. Men nog var det skönt för Frankrike att rättvisa kunde skipas när Karim Benzemas nick räddades på fel sida av mållinjen. Tack vare den nya teknologin som ger domaren en signal till sin klocka fick vi nu se ett riktigt domslut i stället för en generad, osäker domare omringad av elva galna fransmän med kravet att mål skulle dömas. 

Bildkälla: SVT.


5. Värdlandet: Brasilien.


Sydafrika, Ukraina eller Polen i all ära - men det är någonting alldeles extra när världens största fotbollsturneringen får dyka ner i fotbollens vagga, där ljudet från studsande fotbollar ekar i varje litet gathörn, där drömmen om att en dag få bli fotbollsproffs är ljuset som lyser upp tillvaron i nedgångna favelor och dammiga gränder. 

Bildkälla: Bildbyrån.


6. Fansen. 


Det är svårt att inte ryckas med när tiotusentals supportrar enat stämmer upp i en sång. Den kraften och kärleken som det symboliserar tränger i genom varenda TV-skärm och dåligt högtalarsystem som finns, och griper tag på ett sätt som saknar motstycke. Fansen under årets VM har inte varit något undantag. Redan innan avspark under Brasilien premiärmatch hade flera spelare i hemmalaget blivit tårögda när tonerna från fansens nationalsång vibrerade i arenan. 

Bildkälla: Bildbyrån.