OS-idrotter organiserar om

OS-misslyckandet tvingar svenska idrottsförbund att tänka i nya banor.


Svensk skyttesport slår ihop förbund och anställer förbundskaptener, badmintonsporten satsar på landslagscenter och i boxningen kan det bli en landslagstränargrupp för både damer och herrar.

Det är några av förändringarna som görs i OS-idrotterna efter Peking.

De flesta OS-sporter arbetar i OS-cykler och passar på att omorganisera och byta ledarstab efter OS. De flesta gör planerade förändringar, för några kan de misslyckade OS-resultaten ha varit en väckarklocka.

Skyttesporten gör de största förändringarna i en satsning mot OS i London 2012, men framför allt mot OS 2016.

De tre organisationerna sportskytteförbundet, skytterörelsens ungdomsorganisation och frivilliga skytterörelsen slås ihop till en – Svenska skyttesportförbundet.

- Med hopslagningen skapar vi en tydligare bredd från ungdom till elit. Ska vi i framtiden få fram duktiga skyttar måste vi ha en bredd att ta utav, så det här tror vi är nyckeln till att nå framgångar i framtida OS.

Dessutom kommer man att mer målmedvetet satsa på förbundskaptener i sina grenar pistol, gevär och lerduveskytte.

- Skapar man förutsättningen med kanske anställda förbundskaptener, så kan de ge mer stöd till de landslagsaktiva än vad ideella ledare kan göra. Vi hoppas på en bra dialog med SOK (Sveriges olympiska kommitté) så att de kan vara med och hjälpa oss i den här satsningen.

- Vi hade två lerduveskyttar med i Peking, Nathalie Larsson och Håkan Dahlby, som gjorde så gott de kunde utifrån deras förutsättningar. Men vi har ju två grenar till, gevär och pistol, och målet är att få fram fler OS-deltagare.

Badmintonsporten har inte haft fler än några enstaka utövare med på OS efter Atlanta 1996. Nu ska det bli ändring på det.

- Andra nationer har dragit i från genom helt andra träningsupplägg än vi haft. För att hinna i kapp startade vi 1 september ett landslagscenter i Malmö där vårt unga och lovande landslag kan vara samlat och träna, säger förbundschefen Lars Sologub till TT.

- Nu gör vi vad vi pratat om i 20 års tid.

Andra förändringar i de svenska idrottsförbunden:

Boxning hoppas att damerna ska få göra sitt inträde i OS i London 2012. I så fall tänker förbundet ha en landslagsorganisation med fem ledare för både damerna och herrarna.

Kanot har kikat på boxningen och slopar förbundskaptenen. Bildar i stället en grupp med ledare som fördelar ansvaret sinsemellan.

Bordtennis söker en röd tråd i sin damverksamhet och tänker anställa en förbundskapten som tar hand om hela damverksamheten.

Triathlon bygger upp ett världscupledarteam som kan stötta den lovande 90-92-generationen som väntas bli som bäst till 2016.

Dessutom byts ett antal förbundskaptener ut. Några av de minsta sporterna behöver SOK-stöd för att kunna anställa en förbundskapten, eller för att kunna göra speciella satsningar och har därför inte klart med sina organisationsförändringar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

1 timme sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

1 timme sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

2 timmar sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

3 timmar sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

3 timmar sedan
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.