Tisdag 27 Jul
Stockholm

Så här sexistisk är vardagen som kvinna i världens kändaste liga

Carneiro har varit i Chelsea sen 2011.
1 av 4
Carneiro har varit i Chelsea sen 2011. Foto: BILDBYRN / ICON SPORT
Hon är en av få kvinnor som jobbar i Premier League.
2 av 4
Hon är en av få kvinnor som jobbar i Premier League. Foto: BILDBYRN / BILDBYRN
Hon kom till Chelsea med Andre Villas-Boas.
3 av 4
Hon kom till Chelsea med Andre Villas-Boas. Foto: BILDBYRN / Action Images
Eva Carneiro.
4 av 4
Eva Carneiro. Foto: BILDBYRN / Action Images

En ny kampanj i England ska lyfta fram den sexistiska vardag som kvinnorna som jobbar med fotboll upplever. Hon som får uppleva mest är kanske Chelseas läkare Eva Carneiro.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Eva Carneiro har fått stor uppmärksamhet och uppskattning som en av få kvinnor som jobbar i världens största fotbollsliga. Engelsk fotboll är annars dominerad av män, i styrelserummen, på tränarbänkarna och även på läktarna.

Manchester Uniteds fans har sjungit och bett Carneiro visa brösten och "visa oss var du pissar ifrån din slampa! Visa din fitta". Och Arsenalsupportrar har sjungit och frågat om hon haft en Gooner (en Arsenalsupporter) i röven. Inga av dessa incidenter ledde till någon åtgärd, vilket har fått Chelsea att reagera. 

– Vi tar jämlikhetsfrågan på allra största allvar och avskyr all form av diskriminering, inkluderat sexism. Sådant uppträdande är oacceptabelt och vi vill att det försvinner från vår sport, säger en talesperson för klubben till the Guardian.

Nu vill organisationen Woman in Football uppmärksamma den tuffa arbetsmiljön många kvinnor som jobbar i engelsk fotboll behöver utså. De har anmält 13 incidenter mot kvinnlig personal, journalister och andra som jobbar runt ligan. Fyra av dessa 13 ska ha drabbat Carneiro.

Här sjunger Manchester Uniteds fans om Eva Carneiro:

En månadslång kampanj

Enligt en undersökning har två tredjedelar av kvinnorna som jobbar inom fotbollen blivit utsatta för sexism, och hela 89 procent sa att de hade sett det och inte anmält det av rädsla för att inte bli tagna på allvar.

Woman in Football startar därför en kampanj på Internationella kvinnodagen den 8 mars som ska vara en månad. Kampanjen ska lyfta fram de växande antalet kvinnor som jobbar inom fotbollen och uppmärksamma den sexism som finns, framför allt på matchdagar. 

– Kvinnor representerar hälften av befolkningen och hälften av talangen. De förtjänar att tillhöra fotbollen med lika erkännande i styrelserummen, som arbetare och som supportrar, säger en talesperson för Woman in Football.

Woman in Football representerar mer än 1 200 kvinnor som jobbar inom sporten.

Vill du se mer sånt här?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela