Onsdag 16 Jun
Stockholm

Föräldraledighet kan bli tufft för Busch Thor

Niklas Busch Thor.
1 av 3
Niklas Busch Thor. Foto: BILDBYRN / BILDBYRN
Niklas Busch Thor.
2 av 3
Niklas Busch Thor. Foto: BILDBYRN / BILDBYRN
Sirius VD Ola Andersson.
3 av 3
Sirius VD Ola Andersson. Foto: BILDBYRN / BILDBYRN

En fotbollsspelare som vill vara föräldraledig riskerar att bli av med jobbet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KD:s kommande partiledare Ebba Busch Thor väntar barn, och har sagt i en intervju med Expressen att hennes man ska vara föräldraledig. Något som kanske blir lite knepigare än hon tror.

Hon är gift med fotbollsspelaren Niklas Busch Thor, spelandes för IK Sirius i Superettan, och att vara pappaledig som manlig fotbollsspelare är väldigt ovanligt – och det kan få konsekvenser för dig som spelare.

– Fotbollen är en speciell värld. Det kan vara så att de kanske inte vill ha kvar dig i klubben, säger Johan Skoglund från Spelarföreningen till Nyheter24.

Bildkälla: Bildbyrån

En spelare som har kontrakt med en klubb har rätt att ta ut föräldraledighet, men om han inte kan träna eller spela matcher kanske klubben inte vill ha honom kvar.

– Jag har inte hört talas om någon i till exempel Allsvenskan som tagit ut pappaledighet. Det har inte varit en jättestor fråga, men vi håller på att jobba fram en policy om det här nu, fortsätter Skoglund.

Det ligger hos Niklas

IK Sirius vd, Ola Andersson, berättar att klubben inte har någon policy men att det kan vara svårt att vara elitidrottsman och samtidigt vara föräldraledig.

– Det kan vara svårt att ha en fotbollskarriär om man ska vara borta i ett halvår, säger han.

Bildkälla: Bildbyrån

Hur klubben skulle ställa sig till att Busch Thor skulle begära föräldraledigt kan han inte heller svara på.

– Vi har ingen utarbetad plan för det här, men grundprincipen är ett avtal och om du inte kan vara med i verksamheten kan du inte räkna med att få lön. Det är svårt att spela match på söndagen om man har varit pappaledig i veckan – så är det. Det känns som att det ligger hos Niklas, avslutar han.

Niklas Busch Thor har avstått från att lämna en kommentar.

Bör fotbollsspelare kunna vara föräldralediga?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela