1 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
2 av 3
- Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
Läktarvåldet måste få ett stopp.
3 av 3
Läktarvåldet måste få ett stopp. - Foto: SCANPIX

Ny polistyp ska motverka fotbollsvåldet

Polisens nya strategi, är en ny typ av polis som ska ha en närmre dialog med supportrarna.


Sedan i september satsar polisen i Stockholm extra resurser på att bekämpa fotbollsrelaterat våld. Tanken med de så kallade eventpoliserna är att få en närmre dialog med supportrarna och skapa lugnare fotbollsmatcher. Redan tidigare finns evenemangspolisen, men eventpolisens arbete ses som ett komplement.

– Evenemangspoliserna jobbar kontinuerligt med dialogen med klubbarna och är så klart poliser men ska så långt som möjligt undvika att ingripa med tvång. Eventpoliserna jobbar också med dialog men kan växla upp om det börjar bli oroligt. Det finns också Deltaavdelningar som kopplas in vid röda lägen, säger Isabel Thorén på Polismyndigheten till tidningen Svensk Polis.

Den nya polisen har redan används i Skåne och ska nu testas ordentligt under 18 månader i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Jag tror att vi kommer vinna förtroende för varje match, se mindre våld och färre ingrepp mot stora grupper där även oskyldiga kan komma i kläm. En lugnare folkfest för alla, säger Thorén till Svensk Polis.
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!