Torsdag 29 Jul
Stockholm

5 skäl till att Sundhage måste avgå om inte Sverige vinner i natt

Pia Sundhage.
1 av 6
Pia Sundhage. Foto: Bildbyrån
Lotta Schelin måste in mer i spelet.
2 av 6
Lotta Schelin måste in mer i spelet. Foto: Bildbyrån
Australien har skjutit mest av alla i "dödens grupp".
3 av 6
Australien har skjutit mest av alla i "dödens grupp". Foto: BILDBYRN / BILDBYRN
Sveriges spelidé har inte gått att se.
4 av 6
Sveriges spelidé har inte gått att se. Foto: Bildbyrån
Svenskor deppar efter ett insläppt mål mot Nigeria.
5 av 6
Svenskor deppar efter ett insläppt mål mot Nigeria. Foto: Bildbyrån
Mia Törnblom stör Caroline Seger.
6 av 6
Mia Törnblom stör Caroline Seger. Foto: Bildbyrån

Nyheter24:s Anton Lundgren tycker inte att Sverige varit tillräckligt bra hittills i VM.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Pia Sundhages Sverige har inte imponerat hittills i VM. En hafsig 3–3 match mot Nigeria följdes upp av en chansfattig match mot USA. Sverige ser oförberedda ut, och det är för dåligt för ett lag som sägs vilja flyga hem med en medalj. Blir det inte vinst där är det läge för Pia Sundhage att kliva åt sidan.

Här är varför:

1. Nigeria-matchen

Sverige fick inte alls tag i matchen mot Nigeria, och hade det inte varit för ett dåligt nigerianskt försvarsspel hade Sverige antagligen inte gjort tre mål framåt. Att Sverige tappade ledningen två gånger och bara fick med sig 3–3 är allt annat än bra, och att flera spelare fick kramp tidigt i matchen tyder på dåliga förberedelser. Det är VM nu. Det är nu spelet ska sitta.

Bildkälla: Bildbyrån

2. Vad är planen?

Sverige ställde upp med en ny backlinje mot USA och lyckades hålla nollan. Annars var det en match med mycket kamp och få målchanser. Sveriges matchplan har varit svår att se hittills, kanske för att motståndarna varit så olika. Men Sverige har bara försökt sig på 16 skott på två matcher och det är för dåligt.

Bildkälla: Bildbyrån

3. Lotta Schelin

Sverige bästa spelare har varit osynlig i de två första matcherna. I Nigeria-matchen lyckades inte Sverige etablera något anfallsspel på Nigerias planhalva och det märktes inte att Lotta Schelin var på planen. I matchen mot USA fick hon slita så hårt bakåt att hon inte fick chansen framåt. Det kommer att behövas en anfallsspelare som får ägna sig åt anfallsspel om Sverige ska vinna de svåra matcherna längre fram i turneringen.

Bildkälla: Bildbyrån

4. Mia Törnblom

Värvningen av livscoachen Mia Törnblom skulle inspirera laget sa Sundhage. Det är svårt att se vad hon har gjort för nytta, annat än ta tid och pengar från andra saker som verkligen skulle kunna göra skillnad. En underlig värvning som är svår att förstå.

Bildkälla: Bildbyrån

5. Ingen seger i gruppspelet

Visst kallades Sveriges grupp för "dödens grupp". Men att inte få en vinst mot Nigeria eller Australien är för dåligt, även om det räcker för avancemang. Sverige har bara fyra skott på mål efter de två inledande matcherna, och Australien har 11 skott på mål mot samma motstånd. Nu är det dags att visa lite medaljform och sätta Australienskorna på plats.

Bildkälla: Bildbyrån

Pia Sundhage har redan meddelat att hon inte tänkt träna Sverige i EM 2017, och då är det lika bra att kliva åt sidan för nästa tränare.

Men snälla Pia, jag gillar ju dig. Snälla bevis mig fel i natt och kör över Australien.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela