Klockan 18.00 är det dags för Sverige och Irland att gå in i EM.
1 av 6
Klockan 18.00 är det dags för Sverige och Irland att gå in i EM. - Foto: Bildbyrån
Birro snackar upp matchen i ett blogginlägg.
2 av 6
Birro snackar upp matchen i ett blogginlägg. - Foto: Privat bild
Kommer Zlatan leda Sverige till framgång?
3 av 6
Kommer Zlatan leda Sverige till framgång? - Foto: Bildbyrån
Irländsk supporter
4 av 6
Irländsk supporter - Foto: Bildbyrån
Svensk supporter med en gammal matchtröja.
5 av 6
Svensk supporter med en gammal matchtröja. - Foto: Bildbyrån
6 av 6

Marcus Birro: "Jag älskar Zlatans kaxighet"

Marcus Birro skriver om sin kärlek till Sverige inför matchen mot Irland.


För mig är Sverige de långa avstånden, skogarna, sjöarna, dimman över vattnet, åkrarna, de glest belägna husen...

Människorna i de där husen som tålmodigt och utan stora rubriker krigar på med sina liv, som drar med handen över köksbordet och känner träets årsringar blandas med sina egna...

En kaffebryggare som puttrar, en katt som spinner, ett björkträd i vårskrud där vinden klättrar bland lövverket, en tafflig sandstrand vid en tafflig insjö, kottar och mariekex, saft i termos, handdukar, barr, myror, och de ljusa kvällarna, gågatan i Ludvika en bakfylle-tung söndag när man är tjugofem år och tror att livet är slut, en skilsmässa från helvetet som borde tvingat ner en på Systembolaget men istället skickar ut en i löprundan och upp på Västerbron där de förälskade får samsas med självmördarna om utrymmet, och det där är också Sverige, ensamheten, sorgen, de tysta orden som måste talas men som istället göms...

Jag älskar det karga svenska vemodet. Jag älskar Zlatans kaxighet. Jag älskar alla nya människor som kommit hit och som faktiskt insett att: "okej det här är kanske inte paradiset på jorden men det är Sverige och mycket är konstigt men det finns också något här som är väldigt vackert, som är storslaget, som är värt att kämpa för" och klockan 18 drar vårt lands ambassadörer på sig den där gula tröjan och springer ut i en av de största turneringarna som världen känner och det är okej att komma upp ur känslokällaren nu, det är okej att få knotter över hela kroppen, det är okej att få skryta med sin kärlek till sitt land, till sina vänner, till allt det man väljer att skyffla ner i det vi kallar Sverige. För Sverige är sin historia och Sverige är vad vi gör det till dag.

Båda dessa representerar landslaget ikväll, både vår historia och vår framtid.

Det är ALLAS VÅRT SVERIGE. Det är vad Sverige är för dig. Och vad Sverige är för mig. Allt detta under samma flagga. Allt detta i elva ambassadörers händer och fötter...

Du kan läsa hela inlägget på hans blogg.

EM
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du Sverige vinner mot Irland?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

3 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.