Tisdag 26 Okt
Stockholm

Jesper Jansson: "Försvinner Kjartansson så kommer vi agera"

Jesper Jansson berättar om Hammarbys silly season-sommar i senaste Studio Allsvenskan.
Jesper Jansson berättar om Hammarbys silly season-sommar i senaste Studio Allsvenskan. Foto: TT

Hammarbys sportchef Jesper Jansson gästade podcasten Studio Allsvenskan och berättade om sommarens transferrykten. 15:e juli öppnar transferfönstret – här är en stor genomgång av alla spelare som ryktats till och från Bajen i sommar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under tisdagen drog den Allsvenska säsongen igång igen efter ett sommaruppehåll med matchen AIK-Norrköping på Friends Arena. Det är inte bara fotbollen som dragit igång utan även spelarmarknaden börjar röra på sig och den 15:e juli öppnar transferfönstret för de allsvenska klubbarna. 

Podasten Studio Allsvenskan gästades under fredagen av Hammarbys sportchef Jesper Jansson. I avsnittet pratas det mycket om sommarens transferfönster och alla de spelare som ryktas ut och in till Hammarby diskuteras.

Muamer Tankovic har varit en av vårens bästa spelare i Allsvenskan. Bildkälla: TT

En av Allsvenskans bästa spelare under våren har varit Muamer Tankovic, med 6 mål och 3 assist på 12 matcher har yttermittfältaren placerat sig i toppen av poängligan. Något som inte har gått obemärkt förbi på spelarmarknaden. Trots de verkar det inte som att han kommer lämna Hammarby i sommar. 

– Vi har ingen stress att vi behöver sälja Tankovic, vi kan prioritera sportsligt resultat och kanske ta ett lite lägre bud till vinter, eller så kan vi försöka förlänga med honom, förklarar Jansson och fortsätter:

– Så inget nytt har hänt i dagsläget. Jag har haft dialog med Mujo ett tag och ska snart träffa hans agent. Vi hoppas och räknar kallt med att han är kvar Hammarby i höst och förhoppningsvis kan vi titta på en förlängning.

Enligt FotbollSthlm har ni nekat ett bud på Tankovic nyligen, stämmer det? 

– Det stämmer inte, då har de fel, finns väl intressenter men inget konkret bud, säger Jansson till Studio Allsvenskan.

Kjartansson har gjort 5 mål och 2 assist i Hammarby under våren. Bildkälla: TT

Anfallaren Vidar Örn Kjartansson kom till Hammarby på lån under våren, ett lånekontrakt som går ut 15:e juli. Men Jansson menar att han arbetar hårt på att få behålla den isländska målskytten, men försvinner han kommer sportchefen att agera. 

– Vi försöker göra allt vi kan för att behålla honom året ut åtminstone, men det måste vara inom rimlighets gränser rent ekonomisk. Nu är det helt upp till hans ryska klubb Rostov, men om han lämnar, då kommer vi att agera, förklarar Jansson.

Den 18-årige supertalangen Odilon Kossounou lämnade under våren Hammarby för belgiska laget Club Brügge, frågan är nu vem som ska ersätta honom i backlinjen.

– Rent numerärt letar vi efter en ny mittback, Mats Solheim har även gått in och täckt den positionen, en spelare vi har en option på. Sen har vi också Aziz Outtara Mohammed, förklarar Jesper Jansson. 

Aziz Outtara Mohammed är en 18-årig mittback som lånats in med option från samma klubb som Odilon, nämligen ASEC Mimosas från Elfenbenskusten. En annan mittback som tillhör Hammarby men är utlånad till Frej är Marcus Degerlund, men frågan är om han lämnar laget under sommarfönstret.

– Du kan inte gå för länge som ung spelare och vänta, Marcus gjorde ju 17-18 matcher i Allsvenskan för två år sen. Sen gäller det att ta nästa steg, ibland är det så att en spelare tar nästa steg i en annan klubb, berättar Hammarbys sportchef. 

Två mittbackar som det ryktats om de senaste veckorna har varit 20-årige Joseph Colley, som tidigare tillhört Chelseas U23-lag men som nu är klubblös och den 21-årige Mattias Andersson. 

– Det är två spelare som vi har koll på och följer, berättar Jansson. 

Björn Paulsen spelade i Hammarby under de två säsongerna 2017 och 2018. Bildkälla: TT

Det har även ryktats om mittbacken Björn Paulsen, som tillhör tyska klubben Ingolstadt, ett lag som degraderades till tredje divisionen.

Var det en omöjlighet att värva tillbaka Björn Paulsen? 

– Det var det ja, vi var där och försökte. När hans lag Ingolstadt åkte ur ringde jag direkt och hörde mig för, berättar Jansson. 

Är dörren stängd där? 

– Nu är den det. Tyskarna är väldigt angelägna att ha kvar honom för att kunna studs upp igen, förklarar Jansson. 

Under våren har den norske anfallaren Sander Svendsen varit utlånad till Odds BK. Innan utlåningen ryktades det om att Djurgården hade hört sig för om norrmannen, något som Jesper Jansson dementerar. Nu efter en lyckad utlåning för Svendsen väntar en plats i Hammarbys trupp igen. 

– Han är på lån till 15:e juli, han har fått självförtroende och tagit initiativ och utgångsläget nu är att vi har tillbaka honom till hösten, där han kommer konkurrera på alla fyra offensiva positioner, förklara Jansson. 

Målvakten Johannes Hopf har under de senaste åren figurerat lite som tredje målvakt i landslaget. Bildkälla: TT

I nuläget har Hammarby tre målvakter som tillhör A-laget. Dock går samtliga målvakters kontrakt går ut under denna säsong. En målvakt som det har pratas om som en ersättare till Johan Wiland är Johannes Hopf. I mars bröt Hopf sitt kontrakt med den turkiska klubben Ankaragücü och nu är han kontraktslös. 

– Hopf är inne i en rehabperiod då han har problem med höften. Han har varit uppe hos oss och pratat med det medicinska teamet. Men han är inte i spel nu. Han är ju en gammal hammarbyare så han är välkommen in till oss, men han är inte frisk nu, förklara Jesper Jansson. 

Hela Studio Allsvenskan avsnittet med Jesper Jansson kan du hör här!

Läs också: Här är alla spelare med utgående kontrakt i Allsvenskan.

Kommer Hammarby topp-3 i år?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela