Olsson: "Vi vill inte spela gris"

IFK-tränaren har filosofin klar för sig.


Jonas Olsson, tränare i IFK Göteborg, funderar på om laget får upp bilder i huvudet när de hamnar i 1-0-underläge. Bilder från när de åkt på baklängesmål på Borås Arena tidigare och om de därför tappar modet.

– Det är aldrig roligt att förlora. Vi gav det chansen och försökte tyckte jag. Men det gick inte vår väg.

Det Olsson pratar om är matchen mot Elfsborg på måndagen. En match som IFK förlorade med 2-0.

– Vi kom inte upp i den standard vi haft i andra matcher. I första halvlek har vi en del målchanser, men marginalerna var inte på vår sida.

Bland annat pratar Olsson om straffsituationen 20 minuter in i första. En kollision mellan Tobias Hysén och Elfsborgs målvakt Ante Covic. Ingen straff och ledningen istället till Elfsborg minuterna senare.

– Efter Elfsborgs första mål viker vi ned oss. Vi blev besvikna efter andra målet, men vi kämpar. Att möta Elfsborg på Borås Arena är svårt. Topplagen har oftast en bra hemmastatistik.

"Vi vill inte spela gris"

– Vår filosofi är att spela fotboll och vinna matcher. Vi vill alltid bjuda upp till match. Det är klart att vi kan åka till Borås och spela gris, med tio man på egen planhalva. Då kan man få med sig poäng hem, och det är många som gör så. Men vi vill utveckla vårt spel också.

– Jag tycker faktiskt inte att Elfsborg har så fantastiskt många chanser, det är ganska jämnt där. Det är lite exceptionellt att spela på konstgräs. De får ju träna på det dagligen. Man kommer inte upp i pressen i försvarsspelet på samma sätt, får inget riktigt fäste.

Vid 1-0 börjar huvudena hänga istället för att man rycker upp sig. IFK har ett mycket ungt lag. Men det tror inte Jonas Olsson har någon betydelse.

– Nej, jag tror inte att det har något med åldern att göra.

Någon som är ung är till exempel Sebastian Eriksson, bara 20 år. I andra halvlek får han rött kort. Pontus Wernbloom blev liggande efter en närkamp med Covic. Omkring honom var stämningen irriterad. Då ansluter Eriksson.

Vad säger du om Sebastian Erikssons utvisning?

– Vi är nöjda med hur Sebastian agerar. Han säger ju inget, han vill bara backa upp sin lagkamrat som omges av fem-sex spelare. Jag hade också gjort så.

Vad ska ni ändra på till torsdagens match mot Gefle?

– Inget. Vi har samma ambition: spela bra fotboll och vinna matchen. Nu har vi fem matcher på den egna arenan framför oss. Det ser vi fram emot.

Är det en fördel att ha många lag från Göteborg i serien?

– Det är ju många matcher som får derbykaraktär. Den nya arenan har gett oss en stor kick, men det är inte alltid vi som håller i matcherna. Sen pratar en del supportrar om bojkott, de tycker att biljetterna är dyra. Men visst sparar det kraft och energi att slippa resa långt bort hela tiden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

2 timmar sedan

Rödin: "En jäkla revansch"

3 timmar sedan
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

3 timmar sedan
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

3 timmar sedan
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

igår 20:36
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.