Lördag 13 Aug
Stockholm

Dulee Johnson frias helt

Den förre AIK:aren fick rätt till slut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den förre allsvenske mittfältsstjärnan Dulee Johnson frias från från åtalet om grovt rattfylleri och olovlig körning. Den förre AIK:aren nekade till brott och menade att han inte körde bilen när han greps med 1,76 promille alkohol i blodet. Åklagaren yrkade på fängelse, men Johnson fick alltså rätt av Svea hovrätt - trots att en av domarna ville fälla och fängsla fotbollsstjärnan.

– Jag delar den slutsats tingsrättens majoritet kommit till i fråga om skuld. Vad som förevarit i hovrätten föranleder således enligt min mening inte någon annan bedömning än den tingsrätten gjort i den delen, skriver den skiljaktiga domaren i hovrättens dom.

Inga planer på att köra bilen

Dulee Johnson greps den 14 februari 2008 utanför "Soap Bar" i centrala Stockholm. Under den tiden spelade han i AIK. Han åtalades och dömdes till 80 dagsböter 1 000 kronor av Stockholms tingsrätt. Men Johnson hävdade att han endast suttit i bilen och att han inte hade några planer på att köra bilen. Det övertygade Svea hovrätt som friade Johnson helt.

– Av utredningen i målet framgår att Dulee Johnson vid tillfället varit alkoholpåverkad i sådan mån att åtalet för grovt rattfylleri skulle vinna bifall, om det kan visas att han kört bilen. Det framgår också av utredningen att bilen vid tillfället förflyttades i vart fall någon meter framåt på den plats, där den stod uppställd. Frågan är om Dulee Johnson, som suttit på förarplatsen i bilen fört bilen eller om det kan förhålla sig på det sätt han påstått, nämligen att bilen kommit i oavsiktlig rullning genom att en av flickorna i bilen kommit åt växelspaken och satt bilen i rörelse.

"Inte så osannolikt"

– Av utredningen i målet framgår alltså att bilen har rullat någon meter framåt och att den hindrades att fortsätta framåt av en parkerad motorcykel. För att kunna köra från platsen hade Dulee Johnson alltså behövt börja med att backa bilen. Vidare framgår att Dulee Johnson suttit en stund i bilen innan förflyttningen skedde utan att visa tecken på att vilja lämna platsen. Hovrätten finner därför att Dulee Johnsons version av händelseförloppet inte är så osannolik att den kan lämnas utan avseende. Vid sådant förhållande ska åtalet ogillas.

Liberianen spelar numera i Maccabi Tel Aviv.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.