Stockholm

Skyttekungen har spelat olagligt

Gais kan drabbas av poängavdrag - hela allsvenskan påverkas kraftigt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Gais skyttekung Wanderson do Carmo har spelat två månader i allsvenskan utan giltigt tillstånd.

Wanderson leder allsvenska skytteligan och har gjort 16 mål för sitt Gais i serien.

Gick ut 27 juli

Men brassens uppehålls- och arbetstillstånd gick ut 27 juli.

Först 17 september har han sökt ett nytt uppehålls- och arbetstillstånd.

Han har därmed spelat flera allsvenska matcher utan nödvändiga tillstånd efter 27 juli.

"Inte rätt att arbeta i Sverige"

– Under den perioden har han inte haft rätt att arbeta och formellt vara i Sverige, säger Refik Sener, pressinformatör på Migrationsverket till Aftonbladet.

Drabbade Afonso 2004

2004 drabbades Malmö FF:s Afonso Alves av en liknande händelse då det framkom att han spelat matcher utan giltigt uppehålls- och arbetstillstånd.

Då klarade sig MFF utan straff, men reglerna ändrades efter händelsen av Svenska Fotbollförbundet.

Från och med säsongen 2005 skulle ett speltillstånd upphöra att gälla om spelaren samtidigt inte uppfyllde de civila lagar som kräver tillstånd för att arbeta och vistas i Sverige.

Reglerna otydliga

Men reglerna är långtifrån tydliga.

– Jag har läst paragrafen fram och tillbaka och jag vågar inte säga något bestämt. Jag måste kontakta Svenska Fotbollförbundets jurister, säger Gerhard Sager.

"Spontant är han okvalificerad"

Khennet Tallinger, ordförande i disciplinnämnden:

– Jag har inte tävlingsbestämmelserna framför mig, men spontant låter det som spelaren varit okvalificerad, säger Tallinger till Aftonbladet.

Gais kan få poängavdrag

Det skulle innebära att Gais riskerar att de matcher som Wanderson spelat utan giltigt uppehålls- och arbetstillstånd omvandlas till 0–3-förluster.

Vilket i sin tur skulle betyda att Gais plötsligt skulle vara sist i allsvenskan och ge nytt hopp till bottenstridande Hammarby, Örgryte och Djurgården.

Dessutom skulle Elfsborg få två extra poäng i toppen av tabellen och ge AIK, IFK Göteborg och Kalmar hårdare konkurrens i guldstriden.

I tävlingsbestämmelserna finns det dock även utrymme för att bara dela ut böter om 25 000 kronor om ”särskilda skäl” föreligger, skriver Aftonbladet.

Ärendet under behandling

Gais kommenterar uppgifterna på sin hemsida:

"En ansökan om arbets- och uppehållstillstånd för GAIS brasilianske spelare Wanderson do Carmo har sedan tidigare lämnats in till Migrationsverket. Det besked som föreningen har fått av myndigheten är att ärendet är under behandling.

GAIS kommer under torsdagen att fortsätta arbetet med att inhämta fakta, men ser i dagsläget ingen anledning i att spekulera i vad som kommer att ske varken administrativt eller sportsligt."

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.