Birro: De älskar Hammarby mer än Thorsell gör

- 05/10/2009, 19:44 -

Superbloggaren kommenterar kaoset kring Hammarby och avgående Staffan Thorsell.

Svensk fotboll har den senaste tiden mestadels handlat om fortsatta läktarskandaler, vandalisering och nu senast, återkommande dödshot - vilket till slut ledde till att en ordförande i en av Sveriges största klubbar, Hammarby, valde att tacka för sig.

Nyheter24 vänder sig till en av landets främsta bloggare och fotbollstyckare kring kaoset som just nu omger Hammarby - efter Staffan Thorsells avhopp.

På sin blogg skrev Marcus Birro på lördagen att "bråk med kärnan" av en klubbs supportrar kan skapa problem. Uppenbarligen fick han rätt.

– Jag vet inte vilka "kärnan" är. Det finns säker idioter i Hammarbys klack liksom det finns idioter på varenda jävla kvadratmeter i det här landet, säger han till Nyheter24.

Marcus Birro menar att ledningen drar supportrarna över en kam.

På frågan om fansen har rätt i att Thorsell får stå sitt kast då han enligt dem inte agerat gällande klubbens sportsliga och supporterproblem svarar han:

–Jag tror inte det finns hundratals superkriminella gangsters eller "barbarer" som bara vill slåss, döda, bråka, riva ner, förstöra. De älskar Hammarby. Det är en sanning som Thorsell och klubben måste käka. De älskar Hammarby säkert mer än vad Thorsell gör. Att inta position och avsäga sig allt ansvar för deras kärlek är direkt fegt.

Har Hammarby agerat fel i hela den här cirkeln av problem?

–Hammarby är en av Sveriges viktigaste klubbar. Man har också ett bra rykte. När jag bodde i Göteborg var det alltid matcherna mot Hammarby man längtade efter. Jag tycker det är direkt skamligt när klubbarna och media tillsammans dundrar om "facism" och "barbarer." När en klubb, och media, går stenhårt ut med att de som bråkar i klubbens namn INTE är fans, gör man hela fotbollen en otjänst. För det första; De som slåss i klubbens namn ser sig själva delvis som frontsoldater. Det enda som händer är att man tydliggör de våldsammas roller ännu mer. Deras övertygelse om att det är dem som är hjärtat i klubben förstärks. Det handlar inte om att acceptera våldet och kaoset. Utan det handlar om att begripa sig på det. En klubb som enivist fortsätter hävda att svansen som slåss inte är fans, gör ett stort, stort misstag.

Fansen hävdar att Thorsell får skylla sig själv - för att han bidragit till fansens ilska, vad tror du?

– Jag är ett fan. Du också. Vi alla. Vi är dem som håller fotbollen under armarna. Det är vi som betalar deras jävla löner. Det är vi som köper tröjorna, biljetterna, tidningarna, matchprogrammen, allt runt omkring. Det är vi som ÄR fotbollen. Vad får vi för det? Ett långfinger i ansiktet allt som oftast. Vi får odrägligt diviga spelare som tror de är Maradona allihop och vägrar snacka i media, säger Birro och tillägger:

– Vill lägga till att jag givetvis stenhårt tar avstånd från alla, exakt alla former av hot. Det är lågt, lågt, lågt. Det är en stor skam att hota en människa. Den som gjort det bör träda fram med sitt ansikte och sitt namn och ta sitt straff. Det är en polisfråga.

Skrivet av: