Stahres rädsla: Guldtrycket

"Vi får inte åka med i det känslomässiga runt matchen".


AIK måste vara heltaggat hela guldfinalen. IFK Göteborg har nämligen en jobbig ovana att göra mål i slutskedet på första havleken och i slutet av matcher.

Ett faktum AIK-tränaren Micke Stahre inte bryr sig ett skvatt om.

– Nej. Det visste jag inte. Nyckeln för oss är att vi klarar att förena ett aggressivt spel med skicklighet. Att vi får en etablerad matchbild och att vi inte åker med i det känslomässiga som det kommer bli runt matchen, säger Stahre.

Kan inte det bli svårt med den inramningen?

– Det är en jättefin arena med jättefin akustik. Men den tar 16-17 000. Det är vi vana vid. Skillnaden är att det kommer att vara flest Göteborgsfans.

AIK började säsongen i samma anda som sedan har lett ända fram till en guldfinal. Idel uddamålsvinster. En hemmavinst mot HBK följdes upp av en stark bortavinst mot KFF efter mål av Obolo.

Sedan har det fortsatt så med få dippar.

Obolo var för övrigt på väg bort under sommaren. AIK var så övertygat om att sälja argentinaren att man till och med budgeterade med försäljningen.

"En bra spelare som kom till ett bra lag"

Så blev det inte. Att Obolo blev kvar kan ge guld men tvingade även AIK att ta ett akut mångmiljonlån under hösten för att klara driften.

– Det är ju svårt att sia om vad som hade hänt om han försvunnit. Men som fotbollstränare vill man ju ha så bra fotbollsspelare som möjligt, säger Micke Stahre till Nyheter24.

För att täcka upp för en väntad förlust av Obolo hade AIK scoutat brassen Flavio noggrannt. Han kom till AIK i somras och färgade direkt. Han har varit oerhört viktig för Gnaget med sitt skott, sitt driv och förmåga att hålla bollen.

– Det var en bra spelare som kom till ett bra lag helt enkelt, säger Stahre.

Måste hålla koll på Hysén

IFK Göteborg har gjort 52 mål - i särklass flest i allsvenskan. Laget har också seriens vassaste målskytt, Tobias Hysén.

Hysén är i storform och fixade på egen hand det nödvändiga krysset mot Halmstad. Något AIK inte missat.

– Det handlar om att vi måste vara jättenoga med hans spel och hur han rör sig. Men samtidigt får vi inte fokusera för mycket på honom.

AIK har å andra sidan seriens tajtaste försvar. Bara 19 mål har släppts in mellan storspelande Daniel Örlunds stolpar.

Änglarnas Kim Christensen är inte mycket sämre. Han har bara släppt in tre mål fler Örlund.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?