Hooiveld nära DIF - men AIK stal stjärnan

Nu hånar AIK:s backhjälte Djurgården: "Jag hoppas de hittade killen de letade efter."


Den långe backhjälten Jos Hooiveld är grunden till svenska mästarna AIK:s försvarsmur som släppt in minst antal mål i Allsvenskan.

Nyheter24 kan nu avslöja att derbykonkurrenten Djurgården var nära att värva holländaren redan 2008 - men valde att bryta förhandlingarna. Övergången var en underskrift från att förverkligas - men Djurgården valde att satsa på andra spelare. Då slog AIK till och "stal" 26-åringen till Solna.

Den dåvarande sportchefen Bosse Andersson bekräftar värvningsmissen för Nyheter24.

– Ja, det stämmer att vi var intresserade. Vi var och titta på honom flera gånger när han spelade för FC Inter och hade flera samtal, säger "Super-Bosse".

– Men vi valde att inte gå vidare med värvningen.

– Men jag träffade Jos för två veckor sedan och han var ganska nöjd med sin nya klubb.

Vem tog det slutgiltiga beslutet?

– Det behöver vi inte gå in på, säger Bosse Andersson.

Aral gjorde samma misstag

Men enligt en källa till Nyheter24 var det Bosse Andersson som tillsammans med klubbens dåvarande ordförande Bosse Lundqvist som låg bakom värvningsmissen.

Intresset för Hooiveld trappades dock upp igen under strax innan Göran Aral tog över som sportchef, men Aral valde att inte göra allvar av intresset. Kort tid därefter skrev Hooiveld på för AIK.

– Djurgården hade kvar intresset och hade kollat in honom flera gånger. Klubben hade till och med ordnat med finansieringen, men i slutändan rann det ut i sanden. Man ansåg att Hooiveld inte var rätt spelare för Djurgården, säger en källa till Nyheter24.

– Vi visste att Djurgården jagade Hooiveld, säger AIK:s sportchef till Nyheter24.

En annan källa med god insyn bekräftar affären som inte blev av - för andra gången.

– Styrelsen hade tänkt ordna övergångssumman om affären blivit av, berättar personen till Nyheter24.

"AIK var boom, boom, boom"

För Hooiveld var Djurgårdspamparnas beslut det bästa som kunde ha hänt honom. Han bekräftar Nyheter24:s uppgifter om Djurgårdens miss.

– De tackade nej, jag var inte killen de sökte, jag hoppas de hittade killen de letade efter, säger han till Nyheter24 efter AIK:s bragdmatch på Gamla Ullevi.

– Sen kom AIK och allt var boom, boom, boom, klart. Och jag är inte ledsen för det.

– Det blev bra ändå, jag är mer än glad att jag valde det här, AIK passar mig, Djurgården som det ser ut nu passar inte mig.

Aral förnekar inblandning

Göran Aral, sportchef i Djurgården mellan November 2008 och juli 2009, säger sig inte känna till värvningsmissen.

– Det måste ha varit något som var aktuellt innan min tid, säger han till Nyheter24.

AIK har vunnit alla Stockholmsderbyn den här säsongen. Och nu har man även vunnit SM-guldet.

– Det finns bara en mästare, Vi är inte bara det i Sverige, utan mästare också i Södermalm och Östermalm, säger Hooiveld.

"Sa att jag var kung"

När domaren blåste av matchen flög hundratals AIK-fans in på planen. En av de första spelarna som fick uppleva kaoset var Hooiveld. Nu berättar han om sitt möte med fansen - mitt på Gamla Ullevis gräsmatta.

– Den förste som kom fram till mig skrek att jag är kungen. En annan kom och bara skrek som in i helvete. Det var 30 killar som drog i mig vid ett tillfälle.

– De försökte ta mina shorts, och allt annat. Men jag hade inga kalsonger, säger han och skrattar högt medan andra AIK-spelare sprutar champagne över holländaren.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryska fäktare nobbar OS-kval

2 timmar sedan

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

2 timmar sedan
Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

3 timmar sedan
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

idag 14:42
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

idag 14:28
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.

Lukas om bytet: "Skidskytte är inte så enkelt"

idag 13:52
Johannes Lukas tackar för tiden han fick med Stina Nilsson. Även om succén uteblev. Man får inte tänka att skidskytte är så enkelt, säger landslagstränaren.