Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wandersons agent hotar Nyheter24

- 03/08/2010, 17:07 -
Turerna fortsätter kring Wanderson.

Turerna fortsätter kring Wanderson.

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Nyheter24 valde att gräva i en av Sveriges mest hemlighetsfulla branscher och blev hotade med juridiska åtgärder. Det gör att vi nu satsar än hårdare på att öppna upp en sekretessbelagd bransch som delvis finansieras av skattepengar.

Nyheter24 avslöjade nyligen brassestjärnan Wandersons nya agentstrul. En nära vän till Wanderson, Michael Saunders, hävdar att anfallaren sagt upp agenten Patrick Mörks kontrakt. Som bevis för sina påståenden presenterade han en uppsägning som lämnats in och stämplats i Brasilien.

En annan välkänd agent, Oliver Cabrera, hävdar att Mörk utnyttjat Wanderson och förhandlat fram ett kontrakt med saudiarabiska Al-Ahli i stället för holländska klubben Venlo för att själv gynnas ekonomiskt. Cabrera var tidigare Wandersons agent och har även tagit uppdrag för Gais.

Wanderson: "Förstår inte varför han gör så"

Gais har bekräftat att de känner till Michael Saunders men att de inte har "något ansvar för vem som är agent för spelaren".

Wanderson har - trots ihärdiga försök - inte gått att nå, men säger efter Nyheter24:s publicering att Mörk och endast Mörk är hans agent och att han inte förstår varför hans nära vän Michael Saunders skulle göra så här mot honom.

Mörk skickar stämningshot

Patrick Mörk säger samtidigt att inget av det som sagts stämmer och har skickat stämningshot till Nyheter24 som grävt i det kaos som ständigt råder kring skyttekungen Wanderson.

I sitt stämningshot kräver Mörk, via advokatfirman MAQS, att Nyheter24 ska publicera en rättelse och överväger dessutom ytterligare åtgärder.

Nyheter24 valde att gräva i en av Sveriges mest hemlighetsfulla branscher och fick omgående stämningshot. Det gör att vi nu satsar än hårdare på att öppna upp en sekretessbelagd bransch som delvis finansieras av skattepengar.

Vem granskar agenterna?

Fallet Wanderson och alla tvivelaktiva turer kring hans kontrakt och framtid visar att det finns stora brister i svensk fotboll.

Men vem granskar klubbarna och agenterna? Vilka styr svensk fotboll? Och fungerar systemet?

Det är några av de många frågor fotbollssupportrar i Sverige vill ha svar på. Därför vill Nyheter24 i en ny reportageserie granska spelet som pågår bakom kulisserna.

I det första reportaget visar vi svårigheterna med att granska alla de avtal som skrivs mellan agenter och spelare och hur det svenska fotbollförbundets sekretessregler bidragit till en maktkamp mellan allt mer inflytelserika agenter som styr svensk fotboll med järnhand.

---

Svensk fotboll styrs utan insyn - Vilka granskar branschen?

"Under 2009 såldes det spelare från allsvenska klubbar till ett värde av 190 miljoner kronor enligt SvFF egna ekonomiska rapport. I en bransch som drar in stora summor pengar, som samtidigt får statligt stöd och till viss del finansieras av skattepengar berättar informationschefen på SvFF, Jonas Nystedt, följande:

– Fram till att felaktigheter rapporteras litar vi på våra föreningar, att de följer reglerna till fullo. Vi får inte gå in och kontrollera deras verksamhet hur som helst.

Med andra ord väljer fotbollförbundet att inte bevaka varken spelarövergångar eller andra förehavanden hos klubbarna annat än om det kommer fram en anmälan. De får tillgång till kontrakten när affärerna går igenom, däremot granskar de inte agentbranschen på djupet.

– Men det är uppenbart att där finns en gråzon speciellt när spelarköp anses nödvändigt, medger informationschefen.

---

Det första reportaget kan du läsa på Nyheter24 senare under veckan. Håll utkik!