Turerna fortsätter kring Wanderson.
Turerna fortsätter kring Wanderson. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Wandersons agent hotar Nyheter24

Nyheter24 valde att gräva i en av Sveriges mest hemlighetsfulla branscher och blev hotade med juridiska åtgärder. Det gör att vi nu satsar än hårdare på att öppna upp en sekretessbelagd bransch som delvis finansieras av skattepengar.


Nyheter24 avslöjade nyligen brassestjärnan Wandersons nya agentstrul. En nära vän till Wanderson, Michael Saunders, hävdar att anfallaren sagt upp agenten Patrick Mörks kontrakt. Som bevis för sina påståenden presenterade han en uppsägning som lämnats in och stämplats i Brasilien.

En annan välkänd agent, Oliver Cabrera, hävdar att Mörk utnyttjat Wanderson och förhandlat fram ett kontrakt med saudiarabiska Al-Ahli i stället för holländska klubben Venlo för att själv gynnas ekonomiskt. Cabrera var tidigare Wandersons agent och har även tagit uppdrag för Gais.

Wanderson: "Förstår inte varför han gör så"

Gais har bekräftat att de känner till Michael Saunders men att de inte har "något ansvar för vem som är agent för spelaren".

Wanderson har - trots ihärdiga försök - inte gått att nå, men säger efter Nyheter24:s publicering att Mörk och endast Mörk är hans agent och att han inte förstår varför hans nära vän Michael Saunders skulle göra så här mot honom.

Mörk skickar stämningshot

Patrick Mörk säger samtidigt att inget av det som sagts stämmer och har skickat stämningshot till Nyheter24 som grävt i det kaos som ständigt råder kring skyttekungen Wanderson.

I sitt stämningshot kräver Mörk, via advokatfirman MAQS, att Nyheter24 ska publicera en rättelse och överväger dessutom ytterligare åtgärder.

Nyheter24 valde att gräva i en av Sveriges mest hemlighetsfulla branscher och fick omgående stämningshot. Det gör att vi nu satsar än hårdare på att öppna upp en sekretessbelagd bransch som delvis finansieras av skattepengar.

Vem granskar agenterna?

Fallet Wanderson och alla tvivelaktiva turer kring hans kontrakt och framtid visar att det finns stora brister i svensk fotboll.

Men vem granskar klubbarna och agenterna? Vilka styr svensk fotboll? Och fungerar systemet?

Det är några av de många frågor fotbollssupportrar i Sverige vill ha svar på. Därför vill Nyheter24 i en ny reportageserie granska spelet som pågår bakom kulisserna.

I det första reportaget visar vi svårigheterna med att granska alla de avtal som skrivs mellan agenter och spelare och hur det svenska fotbollförbundets sekretessregler bidragit till en maktkamp mellan allt mer inflytelserika agenter som styr svensk fotboll med järnhand.

---

Svensk fotboll styrs utan insyn - Vilka granskar branschen?

"Under 2009 såldes det spelare från allsvenska klubbar till ett värde av 190 miljoner kronor enligt SvFF egna ekonomiska rapport. I en bransch som drar in stora summor pengar, som samtidigt får statligt stöd och till viss del finansieras av skattepengar berättar informationschefen på SvFF, Jonas Nystedt, följande:

– Fram till att felaktigheter rapporteras litar vi på våra föreningar, att de följer reglerna till fullo. Vi får inte gå in och kontrollera deras verksamhet hur som helst.

Med andra ord väljer fotbollförbundet att inte bevaka varken spelarövergångar eller andra förehavanden hos klubbarna annat än om det kommer fram en anmälan. De får tillgång till kontrakten när affärerna går igenom, däremot granskar de inte agentbranschen på djupet.

– Men det är uppenbart att där finns en gråzon speciellt när spelarköp anses nödvändigt, medger informationschefen.

---

Det första reportaget kan du läsa på Nyheter24 senare under veckan. Håll utkik!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

1 timme sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

1 timme sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

2 timmar sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

2 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.