1 av 2
- Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
MFF visade upp en förlust på över 30 miljoner kronor, detta trots SM-guldet.
2 av 2
MFF visade upp en förlust på över 30 miljoner kronor, detta trots SM-guldet. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

EXTRA: MFF i djup ekonomisk kris

Malmö FF:s ekonomiska förlust var betydligt värre än väntat.


Andra svenska klubbar i kris

Det är numer norm än undantag att svenska klubbar befinner sig i ekonomiska kriser. AIK håller för närvarande på att nyemissionera. Hammarby räddades på håret när klubben sålde Linus Hallenius.

Djurgården står och faller med riskkapitalister.

Under fredagens presskonferens berättade Håkan Jeppsson något skämtsamt att det är" bättre rent ekonomiskt att komma nia och sälja spelare. Än att vinna och tvingas betala ut spelarbonusar".

MALMÖ. Under fredagsmorgonen släppte Malmö FF ett pressmeddelande där klubben kallade till en presskonferens.

Anledningen sades vara att klubben visat upp än större förlust än väntat. Innan fredagen cirkulerade det rapporter om att MFF förlustvarnat med ett negativt reslutat på dryga tio miljoner.

Det visade sig vara värre ställt med klubben än så.

Under presskonferensen kallade Håkan Jeppsson, en av klubbens styrelseledamöter, situationen "allvarlig, men inte kritisk."

– Vi kan nu deklarera en förlust på upp till 30 miljoner kronor, säger Jeppson.

– Guldet kostade mycket pengar, men vi hoppas nu att segern ska generera pengar på lång sikt, fortsätter ledamoten Jeppsson.

Samtidigt bekräftade Pelle Svensson, Malmö FF:s vd, att han lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan. Anledningen var dålig hälsa.

Men innan dess hävdade han att den sportsliga delen av föreningen inte skulle påverkas av det negativa resultatet. Klubben skulle fortsatt kunna göra stora investeringar i spelartruppen.

Detta kan dock endast göras genom riskkapitaliser, vilket nu försätter den ekonomisk starkaste klubben i svensk elitfotboll i samma sits som bland annat Djurgården och AIK.

Samtidigt menade Kaveh Kohshahi, bloggare och MFF-skribent med god insyn i klubben att det var en smärre skandal att prognoserna förutspådde att klubben endast skulle gå tio miljoner back.

Kohshahi återberättar på sin blogg hur känslorna flödade under presskonferensen, om hur han höll sig rätt lugn när skådespelet framfördes, men att han efteråt inte kunde hålla tillbaka känslorna. På sin blogg redogör han för den ilska han nu känner inför styrelsens stora skandalbehandling av Malmö FF:

"Era jävla pajaser, idioter, inkompetenta skojare" är några av ordvalen Kohshahi väljer att lufta.

Det sparpaket som presenterades under vintern var anpassat för en förlust på tio miljoner kronor, något som nu ändå inte ändras vilket innebär att klubben med största sannolikhet måste sälja spelare för att upprätthålla elitlicensen.

Enligt Håkan Jeppsson ska det dåliga resultatet bero på att klubben budgeterat för en andraplats, men när laget gick och vann SM-guld var det så många spelarbonusar som skulle betalas ut att klubben inte kunde få ordning på det prekära läget.

Frågan som nu uppstår är om inte SvFF och SEF måste sätta upp än striktare riktlinjer för hur svenska klubbar får sköta sin ekonomiska förvaltning.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

3 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.