Ramaskri efter dom som tvingar fotbollsklubbar betala eget polisbeskydd

- 08/02/2011, 19:21 -
Polisens kostnader kommer nu falla på klubbarnas ansvar
1 av 3

Polisens kostnader kommer nu falla på klubbarnas ansvar

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Polisen jobbar förebyggande.
2 av 3

Polisen jobbar förebyggande.

Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX

3 av 3

Johan Nilsson / SCANPIX

Kammarrätten fattade under tisdagen ett kontroversiellt beslut som tvingar fotbollsklubbar med ett aktiebolag i ryggen att stå för polisens kostnader. Nu kommer reaktionerna på beslutet.

STOCKHOLM. Tisdagen den 8 februari kan mycket väl gå till historien då Svenska Fotbollförbundet tappade sin roll som en integrerad rättskippare och allmän försvarare av den svenska fotbollen.

Förbundet tappade bollen relativt rejält när det fattades ett beslut i kammarrätten att de allsvenska klubbarna som kontrolleras av aktiebolag ska stå för polisens kostnader vid extrainkallade säkerhetspådrag.

"En fullständigt absurd dom som i praktiken säger att Polisen inte kan sköta det jobb de med skattemedel är satta att göra för svenska samhället." skriver Nyheter24:s Hammarbyskribent Gustav Gelin, på sin blogg.

Enligt uppgifter kan beslutet kosta de allsvenska klubbarna som valt att bolagisera sin verksamhet drygt en miljon svenska kronor per år.

Gelin väljer att göra jämförelsen med om de otal musikfestivaler som varje år arrangeras i svenska kommuner. Hur skulle deras ekonomiska förutsättningar förändras om de tvingades att stå för det enorma säkerhetspådrag som krävs.

"Jag kan garantera att det sups, misshandlas, våldtas, knarkas, eldas, svartjobbas och levs rövare på en helt annan nivå på rockfestivalerna än Råsunda, Söderstadion eller Stockholms Stadion." menar han.

Samtidigt uttalar sig bland annat Örebro:s vd, Jan Karlsson, till Aftonbladet och även han är relativt kritisk till beslutet:

– Vi tycker självklart att oavsett om en klubb drivs som ett aktiebolag eller förening så ska vi behandlas lika. Utanför arenan är det polisens uppgift att upprätthålla en samhällsordning. Inne på arenan ska klubbarna tillsammans med vakter och polis se till att publiken kan känna sig trygg, säger vd:n för Örebro, som i likhet med de stora Stockholmsklubbarna drivs med ett aktiebolag i ryggen.