Magnus Erlingmark, är företrädare för SFS och spelaragent.
1 av 4
Magnus Erlingmark, är företrädare för SFS och spelaragent. - Foto: Peter Widing/AP/SCANPIX
Rami Shaaban värvades med dunder och brak till Hammarby, men en utspark 2008 resulterade i en allvarlig knäskada. En skada han ännu inte fullt återhämtat sig från.
2 av 4
Rami Shaaban värvades med dunder och brak till Hammarby, men en utspark 2008 resulterade i en allvarlig knäskada. En skada han ännu inte fullt återhämtat sig från. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
3 av 4
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Spelare tvingas gå till försäkringskassan för att få någon lön.
4 av 4
Spelare tvingas gå till försäkringskassan för att få någon lön. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Nyheter24 avslöjar: Facket tar strid med elitklubbarna

Nyheter24 kan nu avslöja att elitfotbollsspelarnas fackförbund tar upp striden för sina utförsäkrade kollegor. Förhandlingarna med SEF inleds den 15 april.


Rådande kollektivavtalet:

Kollektivavtalet som började gälla den 1 april 2009 löper ut vid årskiftet 2011. I avtalet står allt från spelarnas rättigheter kring bilder och sponsorer till andra kommersiella intressen.

Dessutom står det i klartext vad spelarna har för skyldigheter till klubbarna. Bland annat får de inte "ingå sponsoravtal som är direkt konkurrerande med avtal som arbetsgivaren slutit med arbetsgivarens större sponsorer".

Ta del av det rådande avtalet här.

STOCKHOLM. De svenska elitfotbollsspelarnas kollektivavtal med SEF-anknytna klubbar löper ut vid årsskiftet 2011. Under de närmaste veckorna startar processen med att förhandla fram ett nytt avtal.

Ett av spelarnas största bekymmer med de rådande förordningarna riktar sig, i likhet med det rödgröna mantrat under riksdagsvalet, mot de hårda förhållanden som gäller vid sjukskrivningar.

– När man diskuterar fotbollsspelare, deras löner och förmåner måste man alltid ha i åtanke att de har en väldigt begränsad livslängd på sin karriär, förklarar Spelarföreningens (SFS) representant, Magnus Erlingmark för Nyheter24.

– Men många killar hamnar i väldigt skumma situationer med Försäkringskassan, sina arbetsgivare och andra externa försäkringsbolag. Vissa blir till och med utskrivna.

Skadade tränar mer

De rådande reglerna gör gällande att en spelare får 80 procent av sin lön utbetald av klubben vid kortsiktig skada. Men samtidigt råder det inte alls samma förhållande för fotbollsspelare som för övriga arbetare.

– När en spelare skadar sig kan de inte bara luta sig tillbaka och vänta tills det läkt. En skadad spelare måste jobba hårt, oftaste hårdare än friska, för att kunna återvända till sitt yrke. Något som ytterst få knegare behöver genomgå, säger Erlingmark.

Problemet, hävdar SFS:s representant, är inte korttidsskadade spelare. Det är när rehabiliteringstiden sträcker sig över flera månader som de verkligt jobbiga situationerna uppstår.

– Efter drygt tre månader är det Försäkringskassan som tar över. Då får spelarna inte längre 80 procent av sin lön, utan 80 procent av 27 000 plus lite extra ersättning från klubbarna. Det är det vi vill förändra.

Tommy Theorin, generalsekreterare för SEF, är motpart under förhandlingarna.

– Jag tror inte alls att vi kommer ha några bekymmer med att komma överens. Vi har aldrig haft det förr och kommer förmodligen inte ha det nu, säger han till Nyheter24.

Men hur ställer ni er till SFS:s krav?

– Vi måste ju helt enkelt förhålla oss till lagar och regler. En sådan lösning skulle ändå betyda att de får en löneförmån.

Men samtidigt är det många spelare som hamnar i kläm. Många som blir av med sin huvudsakliga inkomst och faller ut ur systemet.

– För det är i likhet med övriga samhället, många spelare utförsäkras, och då får de inga pengar alls, säger Magnus Erlingmark.

Får inget från klubbarna

En av dessa spelare som hamnat i kläm är Hammarbys Rami Shaaban. Den forne landslagsmålvakten har gått igenom mer än ett år av skador och är i full fart med sin rehabilitering. Samtidigt gör han det utan att ha fått en slant från Bajen sedan 2009.

– Det är en lustig situation man hamnar i. Under varken min tid i England eller i Norge tvingades jag gå till Försäkringskassan. Där stod klubbarna för allt, berättar han för Nyheter24.

Den tidigare landslagsmålvakten menar vidare att man utomlands får hela sin lön utbetald, även om man är skadad. Och i likhet med Erlingmark lyfter Shaaban fram att det råder helt olika premisser för folk med vanliga jobb och fotbollsspelare.

– Vissa kan till exempel gå till jobbet trots att de har brutit benet. Men det är liksom lite svårare för oss att göra.

Samtidigt är han inte sen att ge medhåll åt att spelarna inte ska få tillgång till eventuella bonusar som står inskrivna i kontrakten. Bonusar killarna får vid vinster och ligasegrar "måste man ju självklart spela för att få".

Under sin tid i Hammarby har Shaaban endast deltagit i 25 matcher på över två år. Men har alltså endast fått lön från klubben för drygt ett halvår.

/
/
/
Sef
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!