Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nyheter24 granskar: Småstadsklubbarna stoppar ståplats

- 13/04/2011, 14:13 -
AIK-fansen genomför ett vackert tifo inför ett Stockholmsderbyt.
1 av 3

AIK-fansen genomför ett vackert tifo inför ett Stockholmsderbyt.

Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Svenska supportrar står upp för ståplats.
2 av 3

Svenska supportrar står upp för ståplats.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Bengalerna försvinner också.
3 av 3

Bengalerna försvinner också.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Det råder delade meningar bland fotbollklubbarna och deras egen intresseorganisation angående att ståplatserna ska försvinna från svenska läktare. Till en början var många klubbar aktiva i framröstningen av förslaget. Nu backar de och tar avstånd från vad de själva beslutat.

GENEVE. Den svenska fotbollen i allmänhet och fotbollsupportrar i synnerhet går hårda tider till mötes. Som tidigare dokumenterat implementeras allt hårdare regler gällande ståplats som träder i kraft under 2010 och når sin kulmen 2014.

Då ska endast 20 procent av en arena tillåtas ha plats för stående supportrar. Detta beror, enligt Uefa, på att det europeiska fotbollsförbundet vill få till mer rigorös säkerhet på matcherna.

- Vi vill skapa en bättre atmosfär kring arenorna, där barnfamiljer och alla människor känner sig välkomna, säger en talesman för arenafrågorna hos Uefa till Nyheter24.

- Och för att göra det till en gemensam fråga att tackla huliganism vill vi att samtliga länder upprätthåller de regler vi nu kommit överens om.

SEF fattade beslutet

Men faktum kvarstår. Den viktiga debatten som råder kring reglerna lämnar fler frågor obesvarade än frågetecken som rätas ut.

Bland annat har det framkommit uppgifter att Svenska Fotbollförbundet och Föreningen Svensk Elitfotboll hävdat att regelförändringen kommit till stånd efter föreskrifter från Uefa.

Men så är helt enkelt inte fallet.

- Det var samtliga klubbar anslutna med SEF och SvFF som fattade beslutet gemensamt. Alla var överens att något behövde göras mot det arenavåld som förekommer i Sverige, säger Föreningen Svensk Elitfotbolls generalsekreterare, Tommy Theorin, till Nyheter24.

- Beslutet fattades 2008 och då var det inte många som yttrade något slags motstånd mot förslaget.

Kritikstorm

Dock är det nu mängder med klubbar som i efterhand öppet visat sitt missnöje inför de stundande reformerna.

Djurgården accepterade bland annat en motion som avsåg att stoppa avskaffandet av ståplats på egna arrangemang "efter den egna publikens önskemål."

– Det är helt enkelt så det fungerar på SEF, småstadsklubbarna har makten över svensk fotboll. Och problemet är att Trelleborg och Falkenberg inte har någon som helst läktarkultur, säger den insatte Hammarbysupportern, Gustav Gelin, till Nyheter24.

– Det är tragiskt att svensk fotboll kontrolleras av byborna.

Problem på kontinenten

Debatten är en het potatis även i övriga Europa. Det återfinns mängder med arenor på kontinenten som fortfarande inte riktigt når upp till den nivå som Uefa satt upp som standard.

Undermåliga skådeplatser förekommer i stor utsträckning i många östeuropeiska länder. Nationer som tidigare inte haft incitament att iscensätta en större ombyggnad. Något som Uefa nu använder som argument i sakfrågan.

Det kan dock tilläggas att de egna förbunden är bundna vid det överordnande organets regler. Svenska klubbar får inte delta i Europaspelet såvida de inte uppfyller kraven satta från Uefa. Men Sveriges föreningar är i många fall väldigt ovilliga till att förändra den rådande ståplatssituationen.

"Jag har från dag ett ifrågasatt ståplatsreduceringen utan framgång" skriver bland annat Hammarbys evenemangsansvarige, Göran Rickmer. Och han var sannerligen inte ensam i kritiken.

"Ståplats är en mycket viktig del av fotbollskulturen och den ska vara kvar och vara precis så stor som vi tycker att vi behöver" hävdade den då verkställande direktören i Malmö FF, Pelle Svensson.

– Man går ju inte och tittar på svensk fotboll för att se snygga finter eller bra spel, det kan man se på teve. Däremot håller supporterkulturen absolut världsklass i Sverige och det skulle vara förödande för fotbollen om ståplatserna blev begränsade, säger Hammarbysupportern Gustav Gelin om reglerna som "kan döda det enda bra vi har med svensk fotboll".

Men regelförändringarna gäller inte endast spel i Europa eller avvecklandet av ståplats. En av de större punkterna gäller även VIP-läktarna.

"I Allsvenskan krävs en total kapacitet på 950 VIP-stolar som fördelas enligt överenskommelse i den Allsvenska gruppen. VIP-stolarna ska vara placerade på huvudläktaren så nära mittlinjen som möjligt och under alla förhållanden mellan de två straffområdena", står det i beslutet.

Beslutsfattarna fattar inte kritiken

Tommy Theorin är fortsättningsvis kritisk till varför man överhuvudtaget inte vill införa tvång på sittplats.

- Om vi nu har ett problem med bråkande supportrar borde vi inte då införa just ett förbud mot ståplats? frågar han sig.

- Reglementet är avsatt för att just råda bot på den hotfulla stämning som just nu finns på många allsvenska arenor.

Kommer ni slopa ståplats rakt av i framtiden?

– Det har varit uppe till diskussion, men nu har valt att gå den här vägen. Sen är det självklart svårt att sia om framtiden. Man vet ju aldrig riktigt vad som händer. Men reglementet inför 2014 är det vi arbetar mot just nu.

Här är bara några exempel på hur det kan se ut från ståplats: