Måndag 2 Aug
Stockholm

Lagrell vägrar lyssna på fansen

Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell vill diskutera med klubbarna, inte supportrarna.
1 av 2
Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell vill diskutera med klubbarna, inte supportrarna. Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX
Victor Capel (till höger) är ordförande i supporterunionen SFSU.
2 av 2
Victor Capel (till höger) är ordförande i supporterunionen SFSU. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

De senaste dagarna har mediedrevet krävt hårdare tag mot supportrar som missköter sig. Nu vill förbundet att lagstiftning ska stävja problemen. Men fansen får inte säga sitt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är SFSU

"Svenska Fotbollsupporterunionen (SFSU) är en intresseorganisation som värnar om elitfotbollsklubbarnas medlemmar, publik och supportrar. Vi bidrar till svensk fotbolls utveckling genom vårt passionerade och positiva supporterskap och genom att vara en seriös, aktiv och trovärdig samtalspartner för SvFF och SEF.
SFSU tar avstånd från våld, rasism och diskriminering."

  - från SFSU:s hemsida.

STOCKHOLM. På fredagen manar fotbollsförbundets allra högst uppsatta regeringen till handling när det gäller hårdare lagstiftning mot fotbollssupportrar. Diskussionen kretsar mest kring anmälningsplikten, som Nyheter24 tidigare har rapporterat om.

Trots att majoriteten av de som lagstiftningen berör är ståplatssupportrar vill förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell inte för någon diskussion med dem. Detaljer angående en eventuell ny lagstiftning ska enbart diskuteras med klubbarna. Supportergrupperna får inte komma till tals.

– Det är föreningarna som äger fotbollen, inte klackarna, säger han till Nyheter24.

Fansen kan påverka klubbarna under respektive klubbs årsmöte. Men supportrarnas egen organisation SFSU får inte säga sitt i denna fråga.

Svenska fotbollssupporterunionen har blivit mer framstående den senaste tiden. Det är en sammanslutning av de flesta supporterföreningarna i Sverige, både från allsvenskan och superettan.

Kommer ni att diskutera med till exempel SFSU?

– Nej det tror jag inte, säger Lars-Åke Lagrell.

Förbundsordföranden lämnar dock en liten brasklapp om en eventuell diskussion med supporterunionen.

– Arbetar de för fotbollens bästa är det klart att vi kan samarbeta, säger han.

Samtidigt kan man finna på SFSU:s hemsida att både SvFF men även också Föreningen Svensk Elitfotboll är samarbetspartners med supporterföreningen. Men trots detta vill de allstå inte ta en diskussion med de som berörs av lagstiftningen.

– De har ingen skyldighet att prata med oss. Men vill man ha ett regelverk som folk accepterar kanske man ska låta folk vara med och forma det, säger Victor Capel, ordförande i SFSU till Nyheter24.

Han kan dock förstå en del av Lagrells uttalanden.

– Jag tror inte vi har några större meningsskiljaktigheter egentligen. Det är klart vi vill fotbollens bästa, men vi kanske inte har samma syn på vad det är, säger Capel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela