När Magnus Pehrsson stod p toppen av sin än så länge korta karriär. Här syns han framför City och Manchester Stadium under Ålborgs träningspass inför matchen mot Manchester City i Uefa-cupen.
1 av 2
När Magnus Pehrsson stod p toppen av sin än så länge korta karriär. Här syns han framför City och Manchester Stadium under Ålborgs träningspass inför matchen mot Manchester City i Uefa-cupen. - Foto: SCOTT HEPPELL/SCANPIX
Nej, det är inte mycket som talar för att Magnus Pehrsson lever upp till Messiasparallellen.
2 av 2
Nej, det är inte mycket som talar för att Magnus Pehrsson lever upp till Messiasparallellen. - Foto: Björn Lindgren / SCANPIX

Pehrsson knappast en Messias

Inte ens Magnus Pehrsson kan rädda det sjunkande skeppet.


Vem bär skulden?

Vem bar egentligen skulden för Djurgårdens stora debacle? Var det verkligen tränarduon Lennart Wass och Carlos Banda eller ligger ansvaret högre upp i Stockholmsklubbens ledning?

Delar av svaret och spekulationer om vad som kommer att ske kan ni ta del av här, i en krönika skriven av Viktor Adolfsson.

STOCKHOLM. Det råder ingen som helst tvekan om att Djurgårdens säsongsöppning är något annat än katastrofal.

En poäng på sex matcher, två insläppta mål per match och endast sex gjorda framåt på snart en månad. Fritt fall råder och nu längtar klubben efter nya namn som kan förändra framtiden.

Är Pehrsson Messias?

Det är inte mycket som stämmer i den anrika Stockholmsklubben. Och när det kärvar i leden, när spelet inte stämmer och klubben går på knäna rent ekonomiskt - så är det inte föga förvånande att samtliga involverade i klubben längtar efter Magnus Pehrsson.

Pehrsson som kommer att få rollen som "manager" i Djurgården anländer till årskiftet. Många ser honom som en lösning, andra som en några ser honom till och med som en messiasfigur.

Men om man granskar den tidigare Djurgårdsspelarens historia i cirkusen som råder för allsvenska tränare, ser man att det sannerligen inte är en särskilt lyckad "manager" som återvänder till svensk fotboll.

Bra start

Äventyret på avbytarbänken inleddes i Åtvidaberg. Där gjorde han inledningsvis succé och förde klubben till final i Svenska Cupen, där de förlorade något ironiskt mot just Djurgården.

Kort därefter var han delaktig i klubbens intåg i Uefa-cupen. Men under något mystiska former valde Pehrsson att lämna den forna storklubben för att skriva på för IK Sirius. Redan då medgav han att det var ett nerköp.

- Jo, så är det väl kanske, men det fanns en osäkerhet i Åtvidaberg vad gäller ekonomin. Jag var ju hela tiden anställd av Djurgården så nu känner jag att jag har ett eget kontrakt, sa Pehrsson till Upsala Nya Tidning när det väl begav sig.

Väl i Sirius valde han att lämna efter endast en säsong, ett år som förvisso innebar uppflyttning till superettan för Uppsalaklubben, men nu väntade en skön anställning på Canal Plus.

Katastrofen i Göteborg

Ytterligare ett år senare fann vi Magnus Pehrsson på Gais avbytarbänk. Året var 2008 och han lovade då guld och gröna skogar. Åtta nyförvärv och en elfteplats senare blev sprickan mellan ledningen och han själv för stor.

Och föga oväntat tog Pehrsson sitt pick och pack när storklubben Ålborg kom och knackade.

Champions League

Det var på Jylland som den unge tränaren skulle visa sina yttersta kvaliteter. Pehrsson skulle bevisa att han besatt den taktiska intelligensen som krävdes och det på den största av scener - Champions League.

Men fiaskot blev totalt.

Det var inte många som höjde på ögonbrynet när det blev klart att Pehrsson fick sparken. Inte ens han själv verkade särledes förvånad.

- Det är klart att jag är besviken, men jag förstår att klubben väljer att göra så för att få in något positivt, sa han efter misslyckandet.

"Messias existerar inte"

Det är alltså denna man som ett par Djurgårdssupportrar ser som sin stora räddning. En man vars enda riktigt stora bedrift i karriären är en finalplats i Svenska Cupen och en uppflyttning till superettan.

– Perhrsson anländer till Djurgården den 1 januari 2012, men bevisligen kan inte ens José Mourinho bara kliva in och leverera direkt från start, säger Djurgårdens sportsligt ansvarige i styrelsen, Ingvar "Putte" Carlsson till Nyheter24 och fortsätter:

– Det finns inte mycket som talar för att det finns någon tränare som kan anta rollen som Messias. Men det är en framgångsrik tränare vi gjort klart med.

Men samtidigt kan inte Djurgårdsfansen glömma den fotbollsbibel som Pehrsson skrivit på iberiska halvön. I den ska profeten och "framtida Messias" deklarerat hur han ska rädda Djurgården från klubbens stundande undergång.

– Men Messias existerar inte och det kommer inte Magnus heller vara, avslutar "Putte" Carlsson för Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

NHL: Arizona flyttar till Utah

3 timmar sedan
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.