Caroline Szyber, Lena Adelsohn Liljeroth, Anders Sigurdson och Lars-Åke Lagrell berättar nu var de personligen står i ståplatsfrågan.
Caroline Szyber, Lena Adelsohn Liljeroth, Anders Sigurdson och Lars-Åke Lagrell berättar nu var de personligen står i ståplatsfrågan. - Foto: SCANPIX

Makthavarna bekänner färg i ståplatsfrågan

Nu får makthavarna komma till tals och svaren är flera gånger chockerande när de deltar i Nyheter24:s enkät kring ståplatsfrågan.


De tillfrågade:

Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell har många gånger utsetts till en av Sveriges mäktigaste män inom fotbollssverige. Ordförandeposten har han suttit på sedan 1991, men har nu deklarerat att han inom kort lämnar uppdraget.

Caroline Szyber är riksdagsledamot för Kristdemokraterna och är ett av partiets mest synliga ansikten, speciellt för yngre väljare. Bland annat gick hon i dagarna ut med att kd kommer deltaga i pridefestivalen.

Anders Sigurdson lämnade sitt uppdrag inom polisen för att ta över Svenska Fotbollförbundets nya satsning mot bättre säkerhet inom den svenska nationalsporten. Bland annat har han som uppgift att se över allsvenskan och superettan och komma med förslag på förbättringar. Han har även huvudansvaret för säkerheten kring landslagets matcher.

Sveriges Idrott- och Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har tidigare uttryckt en vilja att avveckla ståplats fullständigt.

Debatten kring ståplatsernas vara eller icke vara har rasat i många veckor. Bland annat här på Nyheter24 har de olika fotbollsklubbarna lagt fram sina åsikter i frågan och även fotbollssupportrarna har fått uttrycka sitt missnöje.

Nu har turen kommit till de som verkligen har inflytande över svensk fotboll. Det har blivit dags för makthavarna att bekänna färg.

Lena Adelsohn Liljeroth - Idrottsminister:

"Argument för sittplats måste kopplas till argument för numrerade och personliga biljetter.

Fördelen är att man har koll på vem som sitter var, vilket möjliggör identifiering av de som ställer till med bråk. Detta kombineras i England med videoövervakning."

Lars-Åke Lagrell - Ordförande för Svenska Fotbollförbundet:

"I grund och botten är jag för att behålla en procentsats av ståplatserna på svenska läktare. Jag var en fotbollssupporter i drygt 30 år innan jag började på förbundet, och då var det alltid så att man stod upp.

Min högst personliga åsikt är alltså att vi ska behålla en avgränsad men ändå ansenlig procent av ståplatserna. Däremot är det så att när det vankas internationella matcher är det av Uefa bestämt att det endast ska få finnas sittplats.

Det är därför det kom fram ett förslag från Föreningen Svenskelitfotboll där de ville börja begränsa andelen ståplatssektioner.

Det nuvarande målet är att 20 procent av läktaren får vara avsatt för ståplats, men frågan är hela tiden levande. Och vi är 45 personer som årligen debatterar och beslutar kring frågor som denna.

Men grundargumentet från Uefa är att man ska höja säkerheten och även komforten på svenska arenor. Om man väljer att titta på England så ser man klart och tydligt att det skett en förbättring på dessa två punkter efter att de lagstiftade om sittplats.

För att återvända till min personliga ståndpunkt så är jag för ett bevarande av ståplats. De människor som hävdar att det är farligt att gå på fotboll har helt fel.

Det händer ytterst sällan någonting överhuvudtaget på matcherna som kan tolkas som farligt. Och nu är det så att de som vill ha liv och rörelse när de ser på fotboll ställer sig i klacken och de som vill ha lite mer lugn och ro sätter sig på sittplats."

Caroline Szyber - Rikdagsledamot för (kd):

"Det är en överlag rätt konstig diskussion det här. För de som vill införa samma lagar som finns i England lyfter nästan aldrig fram frågan, "Who's gonna pay for it"?

För om man jämför vad som har hänt i Enland med Tyskland är det ytterst tydligt att supporterklimatet gått lite förlorat på de brittiska öarna till skillnad från i Bundesliga.

Om vi ska göra om våra arenor till rena sittplatsläktare med hög komfort och liknande, då kommer alltid frågan tillbaka till vem det är som ska stå för kalaset?

I England var det staten som sköt in en massa pengar för att uppgradera läktarna. Men det fick ju även helt andra konsekvenser som inte kommer fram i debatten här i Sverige.

Det är nämligen nu otroligt dyrt att gå på fotboll i England. När det bara finns sittplatser, och sittplatser överlag alltid är dyrare, så har många fotbollsälskare försvunnit från arenorna - folk som helt enkelt inte har råd.

Men en annan också rätt relevant fråga man måste ställa till de som företräder en begränsning av ståplats är - hur många är det egentligen som sitter ner på sittplats? De som vill bli av med ståplats är människor som garanterat nästan aldrig går på fotboll.

Som riksdagsledamot är det vi som måste ta ställning till den här frågan om den kommer så långt. Och just nu är jag villig att lyssna på problemställningarna, men jag tror att jag kommer säga "nej" till att staten ska stå för kostnaderna för att avskaffa ståplats."

Anders Sigurdson - Säkerhetsansvarig på SvFF:

"Det är inte ståplats i sig som är det direkta problemet, utan vissa personer som befinner sig där och klimatet som ibland uppstår. Men ur mitt perspektiv spelar det ingen som helst roll om människor står upp eller sitter ner.

Om man tittar på det återkommande exemplet med England, så går det inte att undkomma att människor ibland ställer sig upp. Och om tusen-tals människor gör det samtidigt går det inte direkt att bara säga "nej, sitt ner".

Om du i stället tittar på svensk fotboll är det till exempel egentligen redan sittplats på Råsunda. Det heter Norra Stå, för att där står man ändå. Men problemet är som sagt inte att folk står upp utan problemet existerar utanför arenan.

De gånger vi har problem inom svensk fotboll händer det allt som oftast en bra bit bort från arenorna. Inte inne på desamma.

Och vi tycker det är lite orättvist att Svenska Fotbollförbundet och även många av supporterorganisationerna får skit för ett gäng bråkstakar. Vi har inte någon polisiär makt, vi kan liksom inte gripa dem hur som helst.

Jag tycker att det i grund och botten ska finnas en valmöjlighet för klubbarna hur de vill fördela proportionerna mellan sitt- och ståplats. För det skulle vara härligare om vi lyckas få till en liknande situation som det är i Tyskland i stället för att blicka mot de engelska fotbollsarenorna och situationen som råder där."

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

3 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.