Torsdag 9 Dec
Stockholm

Risk för strejk i allsvenskan när avtalen ska omförhandlas

Magnus Erlingmark är spelarnas ombud i förhandlingarna. Och frågan är nu vad som sker när kollektivavtalen går ut?
1 av 3
Magnus Erlingmark är spelarnas ombud i förhandlingarna. Och frågan är nu vad som sker när kollektivavtalen går ut?. Foto: Peter Widing/SCANPIX
Frågan är om SEF
2 av 3
Frågan är om SEF. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
3 av 3

De svenska fotbollsproffsen ska förhandla om kollektivavtalen med Svensk Elitfotboll. Kraven är många, men även om det väntas bli lugna förhandlingar finns det fortfarande en överhängande risk för strejk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Rådande kollektivavtalet:

Kollektivavtalet som började gälla den 1 april 2009 löper ut vid årskiftet 2011. I avtalet står allt från spelarnas rättigheter kring bilder och sponsorer till andra kommersiella intressen.

Dessutom står det i klartext vad spelarna har för skyldigheter till klubbarna. Bland annat får de inte "ingå sponsoravtal som är direkt konkurrerande med avtal som arbetsgivaren slutit med arbetsgivarens större sponsorer".

Ta del av det rådande avtalet här.

STOCKHOLM. Det kan bli aktuellt med en lång och utdragen process när det nya kollektivavtalet ska skrivas på mellan elitfotbollsspelarna och klubbarnas intresseorganisation.

En av förändringarna som spelarna söker är antingen en minimilön eller att spelarna som inte kan leva på fotbollen ska själva få bestämma när träningstiderna ska äga rum. Åtminstone ska de ha mer att säga till om kring träningstiderna.

– Allt för att spelarna ska kunna ha en heltidsanställning även vid sidan av fotbollen, förklarar Svenska Spelarföreningens (SFS) representant, Magnus Erlingmark för Nyheter24 och fortsätter:

– Sen måste ju även minimilönen höjas, för som det är nu finns det spelare som tjänar 3 000 kronor per år.

Men som Nyheter24 tidigare varit inne på är den stora hjärtefrågan för Spelarföreningen att det måste bli bättre ersättning vid skador och längre rehabiliteringsperioder. Och fackföreningen har tyngd bakom sig. Nästan 90 procent av alla spelare i allsvenskan är anslutna till facket.

– Om det vill sig så pass illa är det klart att medlemmarna kan kalla till strejk, men jag tvivlar starkt på att det ska behöva gå så långt, säger Erlingmark och fortsätter:

– Men i Norge har det blivit aktuellt med strejk för där fick de inte igenom kraven på att spelarna själva skulle få välja vilka skor och handskar de skulle ha på sig.

Detta är ett krav som även fotbollsproffsen i Sverige vill få igenom, på grund av medicinska faktorer. Det är trots allt rätt tungt att dagarna i ända springa runt med ett par skor som inte matchar fötterna.

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Tommy Theorin säger till Nyheter24 att förhandlingsprocessen bara har börjat:

– Vi har precis börjat bestämma mötestider. Vi har tagit emot Svenska Spelarföreningens ståndpunkter och nu har vi gått ut till våra klubbar för att de ska komma in med sina ståndpunkter. Sedan får vi väga ståndpunkterna mot varandra och se var vi går därifrån.

Kommentera
Kopiera länk
Dela