Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ehrnberg: "Nu slipper vi kostymnissar som krossar svensk fotboll"

51-procentsregeln består. Ett beslut som gör det uppenbart att det finns enorma motsättningar mellan kostymnissarna i toppen och supportrarna på läktaren.
1 av 5

51-procentsregeln består. Ett beslut som gör det uppenbart att det finns enorma motsättningar mellan kostymnissarna i toppen och supportrarna på läktaren.

SÖREN ANDERSSON / SCANPIX/

Mängder med manifestationer, demonstrationer och rena protestaktioner riktades mot SvFF och SEF:s beslut om att i en remiss vilja avskaffa 51-procentsregeln.
2 av 5

Mängder med manifestationer, demonstrationer och rena protestaktioner riktades mot SvFF och SEF:s beslut om att i en remiss vilja avskaffa 51-procentsregeln.

SÖREN ANDERSSON / SCANPIX

Nu får alltså inte specialförbunden själva besluta huruvida de ska få avskaffa 51-procentsregeln.
3 av 5

Nu får alltså inte specialförbunden själva besluta huruvida de ska få avskaffa 51-procentsregeln.

Andreas Hillergren / SCANPIX /

4 av 5

Andreas Hillergren / SCANPIX /

5 av 5

ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX

Sport | 30/05/2011 09:05

KRÖNIKA. Kostymnissarna rasar, supportrarna firar och SEF samt SvFF sörjer. Allt för att 51-procentsregeln består.

STOCKHOLM. 51-procentsregeln kommer alltså att finnas kvar. Ett besked som glider likt en glödhet kniv genom smöret varpå de svenska elitklubbarna står, och som vi alla vet är allt som finns relativt till sin position i tidsrymden. Albert Einstein kommenterade en gång sina egna teorier på följande sätt:

"Att sätta handen på en stekhet platta i en timme känns som en evighet. Att prata, känna och älska en vacker kvinna i en timma känns endast som en sekund - det är relativitet".

Och så är det även i denna fråga.

Supportrarna jublar för att de inte behöver gå runt och oroa sig över en masslakt under årsmöten. Klubbstyrelserna sörjer missade intäkter, instabilare ekonomier och mindre makt. Eller som Per Magnusson och Henrik Appelqvist (båda representerade tidigare Hammarby Fotboll AB) formulerade det kring läktarvåldet i en debattartikel för Dagens Nyheter (28 maj):

"Ett stort problem är att ingen i dag känner tillräckligt ansvar. Om privat kapital tilläts kontrollera skulle ägarna knappast acceptera att värdet på investeringen undergrävdes av fotbollsvåld".

Allt är uppenbarligen relativt. För enligt denna tes är det endast personer som investerat materiella ting i klubben som vill att våldet ska stävjas.

Känslorna, tiden och allt annat som supporterkulturen investerar försvinner i mischmaschet som är svensk fotboll när den diskuteras av pamparna i kostym.

"En viktig signal till omvärlden"

Men varför valde då Rikidrottsförbundet att behålla denna uppmärksammade regel?

– Söndagens beslut innebär att svensk idrott vill värna sin gemensamma grund, den ideella föreningen. Det är en viktig signal till omvärlden, i en tid när föreningslivets särart ifrågasätts inte minst från EU, blev Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattssons Weijber svar på frågan.

Det är alltså en djuprotad tradition i svensk idrottskultur med medlemsstyrda föreningar. Något RF medger och alltså inte vill rucka på.

– Under diskussionen pekade många på idrottens ställning i förhållande till renodlad kommersiell verksamhet. En sänkning av 51-procentsgränsen uppfattades som ett principiellt avsteg från vår utgångspunkt, fortsatte Mattsson.

Alla håller inte med

I samma veva valde en anonym person med god insyn i AIK att kommentera utfallet för Svenska Dagbladet. Och han klädde inte riktigt orden.

– Om de [huliganerna] kommer dit med 150 killar som höjer rösten kan de rösta igenom precis vad de vill. Om klubbarna styrdes efter normala bolagsregler skulle de vara chanslösa, säger AIK-källan.

Ja. Allt är sannerligen relativt.

För den här anonyma källan kan inte riktigt ha reflekterat över att de vanliga fansen, de där människorna som vi nu alla vill kämpa för, de kan nu också fortsätta att gå på årsmötena. De kan också få sin röst hörda. De kan också nu i fortsättningen köra över mindre genomtänkta förslag från respektive styrelse.

Men som sagt. Även om den här regeln nu består, är det kanske endast en vacker dam vi konverserar med. Bolagiseringsfrågan ska utredas ytterligare från alla parter. RF som Sef, Hockeyförbundet som SvFF - och det är förmodligen bara "en sekund" kvar innan den moderna fotbollen når Sveriges stränder - och helt plötsligt kan 150 kostymnissar valsa in på årsmöten och "rösta igenom precis vad fan de vill"!