Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Huliganregistret skapat ur tomma luften

- 31/05/2011, 09:41 -
Datainspektionen medger att beslutet saknar vetenskaplig grund.
1 av 2

Datainspektionen medger att beslutet saknar vetenskaplig grund.

Pressbild

Djurgården har nu fått tillåtelse att skapa ett register för samtliga våldsmakare som kan tänkas komma till lagets matcher.
2 av 2

Djurgården har nu fått tillåtelse att skapa ett register för samtliga våldsmakare som kan tänkas komma till lagets matcher.

Stefan Borgius/SCANPIX

Djurgården får nu registrera personuppgifter på huliganer.

STOCKHOLM. Under natten till tisdagen blev det offentligt att Djurgårdens IF nu ska få registrera personuppgifter och bilder på individer som ska ha begått våldshandlingar i samband med fotbollsmatcher och Dif. Beslutet fattades av Datainspektionen, som själva medger att det inte är ett vetenskapligt grundat ställningstagande.

– Det är inte så att vi har gjort en vetenskaplig undersökning när vi fattade det här beslutet, säger beslutets handläggare Malin Fredholm till Nyheter24 .

Det har alltså inte förts några diskussioner med makthavare inom svensk fotboll eller med supportergrupper. Det har inte heller varit någon vidare "bredd på insamlandet av information" och Fredholm fortsätter:

– Men vi anser att det är ett sånt stort samhällsproblem, så att inskränkningen på den personliga integriteten för ett fåtal personer är värt det.

"Det är ofarligt att gå på fotboll"

Men som Nyheter24 tidigare rapporterat är mer eller mindre samtliga beslutsfattare inom svensk fotboll överens om att det är helt riskfritt och ofarligt att besöka svenska arenor. De värsta våldsmakarna utför sina dåd oftast på helt annan ort och inte i nära anslutning med människor som inte bör vara i närheten av våldet.

Dock har det varit uppenbart från samtliga inblandade att någonting har krävts, någon form av förändring efter AIK-smällarna i Södertälje, bengaleldarna i Göteborg och nu senast med 18-åringen som sprang in och attackerade Pär Hansson under Skånederbyt.

Det som däremot står klart kring detta beslut från Datainspektionen är att det inte finns någon begränsning för vad och vilka typer av handlingar och brott som får registreras i databasen. När Nyheter24 når fram till Beatrice Asks presstalesman, Anna Erhardt, blir hon förvånad över några logiska härledningar av beslutet:

Blir det inte nu så att Djurgården kan få i sin makt att registera personer som våldsmakare bara för att de begår en dum handling iklädd en Djurgårdströja - men att det inte sker i någon som helst anslutning till en match?

– Oj, det har vi inte riktigt hunnit diskutera, men jag ber att få återkomma om ett yttrande i den frågan.

Samtidigt finns det ett par inskränkningar i beslutet för att skydda de enskilda individerna. Bland annat får endast ett fåtal personer ta del av databasen. Dessutom får varken polis, åklagarmyndighet eller Svenska Fotbollförbundet en direkt insyn i registret.

– Utan de måste helt enkelt ansöka om tillstånd för att få ta del av specifik information. Och SvFF får endast ansöka om utdrag i samband med överklagan mot tillträdesförbud och liknande frågor, säger Malin Fredholm.

Även Sveriges kontroversielle sportminister välkomnar beslutet. Hennes pressekreterare vill hälsa att Lena Adelsohn Liljeroth länge har kämpat för liknande lagstiftning för att begränsa läktarvåldet.

Nu återstår det dock att se hur pass mycket inskränkning beslutet får för den personliga integriteten i förhållande till stävjandet av läktarvåldet.