Datainspektionen medger att beslutet saknar vetenskaplig grund.
1 av 2
Datainspektionen medger att beslutet saknar vetenskaplig grund. - Foto: Pressbild
Djurgården har nu fått tillåtelse att skapa ett register för samtliga våldsmakare som kan tänkas komma till lagets matcher.
2 av 2
Djurgården har nu fått tillåtelse att skapa ett register för samtliga våldsmakare som kan tänkas komma till lagets matcher. - Foto: Stefan Borgius/SCANPIX

Huliganregistret skapat ur tomma luften

Djurgården får nu registrera personuppgifter på huliganer.


Registret:

Djurgården får nu registrera personuppgifter kring personer som klubben anser vara våldsmakare.

Dessutom ska bilder finnas med i databasen så att individer som begått brott eller våldshandlingar ej ska få tillträde till arenorna.

Om en person får avstängning ska samtliga uppgifter i registret vara borta två år efter att tillträdesförbudet gått ut.

STOCKHOLM. Under natten till tisdagen blev det offentligt att Djurgårdens IF nu ska få registrera personuppgifter och bilder på individer som ska ha begått våldshandlingar i samband med fotbollsmatcher och Dif. Beslutet fattades av Datainspektionen, som själva medger att det inte är ett vetenskapligt grundat ställningstagande.

– Det är inte så att vi har gjort en vetenskaplig undersökning när vi fattade det här beslutet, säger beslutets handläggare Malin Fredholm till Nyheter24 .

Det har alltså inte förts några diskussioner med makthavare inom svensk fotboll eller med supportergrupper. Det har inte heller varit någon vidare "bredd på insamlandet av information" och Fredholm fortsätter:

– Men vi anser att det är ett sånt stort samhällsproblem, så att inskränkningen på den personliga integriteten för ett fåtal personer är värt det.

"Det är ofarligt att gå på fotboll"

Men som Nyheter24 tidigare rapporterat är mer eller mindre samtliga beslutsfattare inom svensk fotboll överens om att det är helt riskfritt och ofarligt att besöka svenska arenor. De värsta våldsmakarna utför sina dåd oftast på helt annan ort och inte i nära anslutning med människor som inte bör vara i närheten av våldet.

Dock har det varit uppenbart från samtliga inblandade att någonting har krävts, någon form av förändring efter AIK-smällarna i Södertälje, bengaleldarna i Göteborg och nu senast med 18-åringen som sprang in och attackerade Pär Hansson under Skånederbyt.

Det som däremot står klart kring detta beslut från Datainspektionen är att det inte finns någon begränsning för vad och vilka typer av handlingar och brott som får registreras i databasen. När Nyheter24 når fram till Beatrice Asks presstalesman, Anna Erhardt, blir hon förvånad över några logiska härledningar av beslutet:

Blir det inte nu så att Djurgården kan få i sin makt att registera personer som våldsmakare bara för att de begår en dum handling iklädd en Djurgårdströja - men att det inte sker i någon som helst anslutning till en match?

– Oj, det har vi inte riktigt hunnit diskutera, men jag ber att få återkomma om ett yttrande i den frågan.

Samtidigt finns det ett par inskränkningar i beslutet för att skydda de enskilda individerna. Bland annat får endast ett fåtal personer ta del av databasen. Dessutom får varken polis, åklagarmyndighet eller Svenska Fotbollförbundet en direkt insyn i registret.

– Utan de måste helt enkelt ansöka om tillstånd för att få ta del av specifik information. Och SvFF får endast ansöka om utdrag i samband med överklagan mot tillträdesförbud och liknande frågor, säger Malin Fredholm.

Även Sveriges kontroversielle sportminister välkomnar beslutet. Hennes pressekreterare vill hälsa att Lena Adelsohn Liljeroth länge har kämpat för liknande lagstiftning för att begränsa läktarvåldet.

Nu återstår det dock att se hur pass mycket inskränkning beslutet får för den personliga integriteten i förhållande till stävjandet av läktarvåldet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

NHL: Arizona flyttar till Utah

1 timme sedan

Orken tog slut: "Bittert så klart"

3 timmar sedan
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

igår 20:58
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.