Lasse Nilsson avgjorde cupfinalen mot Assyriska 2003 med sina två mål.
1 av 8
Lasse Nilsson avgjorde cupfinalen mot Assyriska 2003 med sina två mål. - Foto: Björn Tilly / SCANPIX
Andreas Drugge, numera i Göteborg, firar ett Lasse-mål 2002. Båda med pannband givetvis.
2 av 8
Andreas Drugge, numera i Göteborg, firar ett Lasse-mål 2002. Båda med pannband givetvis. - Foto: Lennart Månsson
Här prövar han en ny målgest.
3 av 8
Här prövar han en ny målgest. - Foto: Niklas Larsson /SCANPIX
Graziano Pelle, AZ Alkmaar, ger Lasse Nillson en örfil. Här spelar han för Vitesse.
4 av 8
Graziano Pelle, AZ Alkmaar, ger Lasse Nillson en örfil. Här spelar han för Vitesse. - Foto: Stanley Gontha /BILDBYRÅN
Tredje gången gilt för Lasse som i början av året skrev på för sin tredje sejour i Elfsborg.
5 av 8
Tredje gången gilt för Lasse som i början av året skrev på för sin tredje sejour i Elfsborg. - Foto: Carl Sandin /SCANPIX
Klaas-Jan Huntelaar firar med svensken i Heerenveentröjan.
6 av 8
Klaas-Jan Huntelaar firar med svensken i Heerenveentröjan. - Foto: Fred Ernst /SCANPIX
I Saint Etienne blev han utlånad till tre klubbar, en av dem var Elfsborg. Här gjorde han ett mål under det halvår han tillbringade i Borås 2008.
7 av 8
I Saint Etienne blev han utlånad till tre klubbar, en av dem var Elfsborg. Här gjorde han ett mål under det halvår han tillbringade i Borås 2008. - Foto: Björn Larsson Rosvall /SCANPIX
Lasse avgjorde mötet mot Djurgården på Stockholms stadion 26 maj med matchens enda mål i slutminuterna.
8 av 8
Lasse avgjorde mötet mot Djurgården på Stockholms stadion 26 maj med matchens enda mål i slutminuterna. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Spelarintervju: Lasse Nilsson om vägen tillbaka

Lasse Nilsson berättar om proffslivet, konstgräs och hur magen kan ha fel.


Lasse Nilssons klubbar

1998-2001 Brage

2002-2004 Elfsborg

2005-2007 Heerenveen

2008 (lån)   Aalborg

2008 (lån)   Elfsborg

2009 (lån)   Vitesse

2009-2011 Vitesse

2011-         Elfsborg

BORÅS. Lars "Lasse" Nilsson tillhörde Elfsborg hårbandsliga under början av 2000-talet. Liksom några andra blonda killar med hårband bytte han liga till den holländska Eredivisie.

Där gick det ganska bra för Lasse Nilsson som fick spela många matcher för Heerenveen som gick bra i ligan och i dåvarande UEFA-cupen. Han gjorde 22 mål på 76 matcher och kände att det var dags att ta ett ytterligare steg i karriären.

- Jag ville spela i en större liga och valet stod mellan Saint Etienne och Real Betis. Min magkänsla sa att jag skulle till Frankrike och så blev det. Men magen hade fel.

I Saint Etienne blev det inte mycket speltid för Lasse som under sin kontraktstid blev utlånad tre gånger. Först till danska Aalborg där han vann ligan 2008, samma år var han även var hemma i Elfsborg och gjorde några mål i Allsvenskan. 2009 lånades han ut till Vitesse som också utnyttjade sin köpoption.

"Franska ligan är underskattad"

- Ligue 1 är en av de bästa ligorna. Det finns en enorm kvalitet och bredd, men där finns också väldigt många individualister, många av dem är mycket skickliga, men alla drar inte åt samma håll.

Även om det inte stämde fotbollsmässigt i Frankrike ångrar han ändå inte sitt val, han säger istället att han är väldigt nöjd och stolt över sin utlandssejour.

- Jag var väl i Frankrike i nio månader ungefär. Jag fick inte spela så mycket men utvecklades ändå väldigt mycket. Framförallt personligt då jag insåg vad som är viktigt att prioritera i livet.

"Som alla andra"

På frågan om hur Lasse är som person säger han att han är en lugn kille, men avbryts av kompisarna i bakgrunden.

- De skrattar, men det stämmer. Jag är som alla andra, en vanlig lugn kille. Jag försöker spela så mycket golf jag kan när jag inte tränar eller umgås med min familj.

Eftersom det är landslagsuppehåll har killarna i Elfsborg fått ledigt några dagar. Då passade Lasse, som har nio i handikapp, på att åka ner till Skåne med några barndomskompisar och spela golf.

- Jag älskar ju att spela fotboll, men jag kollar inte lika mycket längre. Jag har blivit fotbollsmätt. Då är det bättre att spendera tid med familj och vänner.

Hans Borlängemål tränger fram mer än i spelarintervjuerna vi ser på de Allsvenska arenorna.

- Det kanske är för att jag är med polarna. Men man försöker ju hålla fast vid dalmålet.

Hemma i Borås, inte i Borlänge

I allt rännande mellan olika klubbar och länder har det varit svårt att hitta ett riktigt hem. Men Lasse förklarar att han nu börjar slå rot i Borås.

- Min fru kommer härifrån och jag tänker fullfölja mitt fem-årskontrakt med Elfsborg. Vi börjar dessutom komma i ordning i vårt hus. Men man vet aldrig med det här yrket. Det kan dyka upp extrema situationer som man inte kan tacka nej till i den här världen. Men just nu ser det ut som att jag kommer stanna här.

Fin start i Elfsborg

Så blev han då klar för Elfsborg igen inför årets Allsvenska säsong. En säsong som startat bra för det välspelande laget med guldambitioner. Elfsborg ligger tvåa, en poäng bakom Helsingborg som har en viss skandalmatch släpande i tabellen.

2011 har varit ett bra år för Lasse också. Sex mål på de tio inledande matcherna ser ut att ta dalmasen till sin bästa säsong i Allsvenskan målmässigt. Men själv tror han inte att han blir någon skyttekung.

- Jag har aldrig sett mig som det, jag har mest spelat fram till mål. Men jag tycker ju om att göra både och. Även om det har gått lite halvknackigt för oss så har vi ändå tagit våra poäng och jag känner att jag varit delaktig.

Trivs på konstgräset

Förra året tog Elfsborg endast en bortaseger. Något som laget måste ändra på i år om de ska göra verklighet av guldförhoppningarna. En orsak till det knackiga bortafacit sägs vara att laget spelar på konstgräs och måste ställa om sig varje match.

- Jag tror inte att det spelar så stor roll. Jag trivs på konstgräset. Där kan jag spela mitt spel med små marginaler som ibland ser lite konstigt ut. På konstgräset vet jag vilken studs bollen ska få. Jag vill hellre spela på en plan som är jämn hela året än en som är bra i två månader.

Men när han tänkt efter en stund så säger han att det kan vara jobbigt att åka på bortamatcher där planerna är sämre.

- Vårt spel bygger på passningar längs marken vilket kräver bra planer. Vår plan B har väl inte varit så bra som den borde varit när inte underlaget är det bästa.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Golfstjärnan opererad – missar major

2 timmar sedan

Han är främste svenske poänggöraren

3 timmar sedan
Torontos storstjärna William Nylander toppar årets svenska poängliga i NHL. Men främste målskytt är Nashvilles Filip Forsberg.

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

idag 05:00
Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommendationer till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58
Det blir ingen ny trippel för Manchester City. Trots enorm dominans i onsdagens retur tog det stopp i Champions Leagues kvartsfinal mot Real Madrid. Andrij Lunin och Antonio Rüdiger blev stora matchhjältar för Real i den avgörande straffläggningen.

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.