Arrangemangen måste bli bättre tycker Nyheter24:s sportredaktör Björn Ehrnberg.
1 av 2
Arrangemangen måste bli bättre tycker Nyheter24:s sportredaktör Björn Ehrnberg. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
"När den kritiska massan är nådd räcker det med en soppa av irritation och en gnista för att hela helvetet ska bryta lös."
2 av 2
"När den kritiska massan är nådd räcker det med en soppa av irritation och en gnista för att hela helvetet ska bryta lös." - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Ehrnberg: "Ett gäng förslag som faktiskt kan göra skillnad"

KRÖNIKA. Politikerna måste förstå att det inte går att lappa ihop något som inte går att laga.


Vidare läsning i ämnet:

Sedan tidigare har bland annat Djurgården straffats för sina kränkande ramsor, som då riktade sig mot domaren Martin Hansson.

Kort därefter blev även Örebro och AIK anmälda. Med den bakgrunden valde Nyheter24 att gräva fram ramsorna som fansen inte längre bör sjunga. Och det blev en gedigen skara.

Samtidigt finns det förslag från Svenska Fotbollssupporterunionen på lösningar av problemet. De är relativt lätta. Det hela handlar om att man ska göra arrangemangen betydligt mycket bättre. Här kan ni ta del av ett par lösningar som presenterats.

Lars-Åke Lagrell har nu deklarerat att det ska bli ett stopp på dessa anmälningar.

STOCKHOLM. "Svensk fotboll står och lutar över avgrunden" har blivit mantrat som nu petat "bollen är rund" till en hedrande andraplats. "Huliganerna har tagit över makten" och ska nu, enligt politikerna, diktera villkoren.

Så ser det självfallet inte ut i verkligheten. De riktiga huligangrupperingarna har flyttat sin aktivitet bort från läktarna. Kvar är enstaka idioter eller hormonstinna män som tappar fattningen.

Däremot existerar det en annan aspekt i den här debatten som definitivt inte kommit till ytan.

Politiker som uttrycker en oro liknande "huliganerna har tagit över fotbollen" är faktiskt mer oroväckande än problemet de vill råda bot på.

För säga vad man vill huliganer, och undertecknad är först att skriva på en mental arkebuseringsorder mot dem, men politiker som försöker lagstifta kring samhällsbekymmer de inte riktigt förstår bör vara ett mer alarmerande dilemma.

Vad mer vill de lagstifta mot där de bara har en begränsad kännedom om krafterna som ligger i görningen? Vad mer skriver de debattartiklar kring där de bara vet precis så mycket att de åtminstone kan stava rätt?

Tanken är skrämmande.

Vettiga förslag?

Anmälningsplikten, svordomsfria läktare, huliganregister och många andra förslag har lagts fram.

Men när ska det dyka upp lagförslag i kammaren som riktar sig mot att bygga om och göra nytt i stället för att försöka lappa ihop något som inte går att laga?

Varför inte lagstifta om att klubbar ska garantera ett arrangemang där allt flyter, där ofantliga misstag minimeras. Allt för att supportrarna ska känna sig lugna och inte inleda matchen med vrede i sinnet. Något som annars lätt sker om det endast finns en bajamaja för 3 000 personer.

För när den kritiska massan är nådd räcker det med en soppa av irritation och en gnista för att hela helvetet ska bryta loss.

Arrangemangen måste helt enkelt bli bättre. Men det har redan konstaterats, inte minst av Svenska Fotbollssupporterunionens (SFSU) ordförande Victor Capel.

Fler lösningar?

Men vilka andra lösningar kan vi se på horisonten? Vilka andra förslag skulle kunna leda till en mindre känslosvallande stämning? Jag ger mig i kast att ponera fram ett par.

1. Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef) bör tillsätta en heltidstjänst där en person får till uppgift är att föra supportrarnas talan i föreningen. Förslagsvis ska denna person utses med mandat från SFSU. Denna person ska antingen ta plats i styrelsen eller åtminstone agera rådgivare och få sitta med i de möten som äger rum.

Allt detta för att minska känslan av "vi och dem". Supportrarna kan få bättre inblick i det som äger rum bakom kulisserna. Skvallret och en del av hatet kan försvinna denna väg.

Självklart är det en önskedröm att allt förakt går upp i rök. Men det är ett steg i rätt riktning.

2. Matchdelegater gör en noggrannare analys av arrangemanget. Finns det tillräckligt med toaletter? Kommer supportrarna genom den obligatoriska muddringen utan bekymmer? Hinner de in till matchstart?

Kan inte hemmalaget uppfylla kraven kring dessa riktlinjer ska de kunna bötfällas av SvFF eller Sef. Allt för att sätta mer press på de mängder med småklubbar som snålar med själva arrangemanget.

– Det är så lätt att korrigera, det är bara att de lägger ner mer resurser så blir det per automatik en bättre stämning från läktarhåll, sa Capel när vi diskuterade testosteronstinna män på väg till fotbollsmatcher och fortsatte:

– Det är inte rimligtvis en förklaring till det som hände i Södertälje, men jag kan direkt säga att det förvärrar situationen när 3 000 personer är uppriktigt irriterade. Och det helt i onödan när Syrianska bara kunde ha avsatt två eller tre ytterligare personer för att muddra fansen.

3. Ett mycket tydligare regelverk. För som det är nu kan man läsa följande i regelboken:

"Enligt 3 kap. 8 § kan straffavgift åläggas den som under eller i samband med match genom ord eller handling uttrycker sig kränkande mot person eller grupp av personer."

Vad står det egentligen? Vad är kränkande? Vad för slags handling? Var går gränsen? Otydligheten straffar sig när ingen vet exakt vad som gäller.

Nu ska förvisso SvFF dämpa sin hetsjakt mot "kränkande ramsor", men dessa ord står fortfarande i regelverket. Det måste till ett lättare och mer överskådligt ramverk för vad som får göras och framför allt - vad som får inte göras.

Debatten som rasat

Som undertecknad varit inne på tidigare går det inte att reglera idioti. Med det sagt, ska man självfallet se till att ingen spelare, ledare eller annan person som går på fotboll kommer till skada. Hoppar en person in på planen ska han straffas.

Vad som däremot blivit uppenbart är att förbundet och politiker vill få till lagstiftning som endast agerar plåster på såren. De försöker lappa ihop något som inte går att laga. För oavsett hur många personer som i framtiden fastnar i en kommunarrest kommer det ändå att tillkomma fler. Det går, som sagt, inte att reglera mot idioti. Det är ett faktum vi blir påminda om gång efter annan av vår egen riksdag.

Det gäller att stoppa det som skapar hjärnsläpp.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.