Frågan är när ett samförstånd ska växa fram mellan SvFF och supporterorganisationerna.
1 av 4
Frågan är när ett samförstånd ska växa fram mellan SvFF och supporterorganisationerna. - Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX /
Huliganen i Malmö.
2 av 4
Huliganen i Malmö. - Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX
Malmö-fansen som "sköter sig".
3 av 4
Malmö-fansen som "sköter sig". - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Black Army visade upp sig från sin bästa sida under söndagens match mot Malmö FF. Ändå blev klacken anmäld av matchdelegaten Göran Lundberg. Anledningen uppges vara en nidramsa riktade mot domare Martin Hansson.
4 av 4
Black Army visade upp sig från sin bästa sida under söndagens match mot Malmö FF. Ändå blev klacken anmäld av matchdelegaten Göran Lundberg. Anledningen uppges vara en nidramsa riktade mot domare Martin Hansson. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Här är sajten som ska rädda supporterkulturen

Nu vill supportrar landet runt råda bot på problemen och visa medier vad som egentligen händer.


Direktlänkar

På sajten Positivläktarkultur har männen bakom hemsidan publicerat fem artiklar med varierande ämnen.

Bland annat belyser de lösningarna på supporterproblemen.

Dessutom går de hårt åt medier och den "den snedvridna bilden av verkligheten".

Utöver det, listar de även konsekvenserna av olika samhällsinstutitioners beteenden. Även rättssäkerheten får sig en dänga. Och här kan ni även ta del av sajtens egna manifest, en slags sammanfattning av problemen och uppmaningar till de styrande kring vad som måste göras. Manifestet i sig heter - "Nu säger vi stopp".

Efter de senaste veckornas skandalrubriker och allmänna kaos i allsvenskan slår nu supportarna ett slag för den positiva läktarkulturen. I slutet av förra veckan lanserades ett nytt koncept från supportrarna inom den svenska fotbollen:

Positivlaktarkultur.se

Syftet med sajten är att måla upp en "mer korrekt bild av supporterkulturen i Sverige" och att skapa ett bättre klimat inom densamma. På hemsidan kan man läsa om känslan bland supportrar att medier och politiker drivit en hetsjakt mot fansen under årets allsvenska säsong.

"Syftet med positivlaktarkultur.se är att uppmana media och Sveriges supportrar att främja en positiv läktarkultur". skriver dem bland annat.

Kommer med förslag på lösningar

Vidare på sajten kan man även läsa om ett par praktiska lösningar på problemen som ändå råder. Bland annat vill fansen att den redan iscensatta kulturförändringen får än mer vind i seglen.

"På 80-talet kunde vuxna människor mötas inne på planen och slåss. Idag är tanken på att storma planen och slåss i mittcirkeln väldigt avlägsen. Istället är saker som inkastade smällare på planen det aktuella problemet."

Kulturförändringen ska rikta sig mot de yngre i supporterleden. Nyckeln ligger i, enligt personerna bakom sajten, att skapa ett klimat där planrusningar och inkastade smällare anses vara "barnsligt och larvigt".

Är dialogen på väg?

Denna genuina satsning (vid skrivande stund har redan Black Army, Järnkaminerna och Grönsvart Göteborg officielt visat sitt stöd) kommer i samma veva som Svenska Fotbollförbundet tillkännagivit att de begått en del misstag i hanteringen av supportergrupperna.

Bland annat berättade Anders Sigurdson, säkerhetsansvarig på Svenska Fotbollförbundet, att man redan nu ska få klubbarna att utse supporter-talesmän. Personer som ska agera som en länk mellan fansen och klubbledningarna.

- Vi måste börja tvätta bort den svarta stämpeln som varit på fotbollen och ett steg i ledet är att börja föra en dialog med supportrarna. Ett annat är att det nu blir ett krav att ha en så kallad "Supporter Relations Officer", sa han då till Nyheter24.

Med andra ord ser det ljusare ut än någonsin på läktarfronten. Äntligen kan en dialog vara på väg.

Rationell säkerhet

En av punkterna som websidan lyfter fram är att säkerheten kring matcher, inom hockeyn som fotbollen, måste bli bättre. Och framför allt att den måste bli mer rationell.

Sajten lyfter fram som exempel att den 18-åring som "knuffade" Helsingsborgs målvakt kunde lätt ha stoppats med ett nät. Hade arrangörerna bara gjort det omöjligt för mannen att hoppa in på planen, så hade inte skandalrubrikerna behövt sättas, menar sajten.

"Den här typen av rationellt säkerhetsarbete lämnas helt utanför debatten till förmån för ogenomtänkta lagförslag med förödande konsekvenser", skriver sajten om de lösningar som kommit från politikerhåll och SvFF samt Sef.

Nyheter24 har förgäves sökt Tobias Strandberg som är registrerad som ägare av sajten för kommentar.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

CL-guide: Snackisarna inför dramatiska returer

1 timme sedan

Oskarshamns poängkung stannar i SHL

3 timmar sedan
Oskarshamns forwardsstjärna Patrik Karlkvist följer inte med klubben ner i hockeyallsvenskan. 31-åringen är klar för spel i SHL-laget Örebro och har skrivit på ett treårskontrakt med närkingarna.

Misstänkt skandal i Peking – lät kines vinna

3 timmar sedan
Pekings halvmaraton har inlett en utredning av den egna tävlingen efter att märkliga bilder från upploppet fått spridning på nätet. Kinesen He Jien vann – men såg ut att få segern till skänks.

Ludmila talar ut – i bok och dokumentär

idag 09:58
Ludmila Engquists uppgång och fall väckte starka känslor för snart ett kvartssekel sedan. Nu talar hon ut, i en SVT-dokumentär och i en bok. Det är den märkligaste och mäktigaste historia jag har sprungit på, säger medförfattaren Henrik Johnsson.

OS-klara Rissveds vann världscupspremiären

idag 09:22
Den OS-klara mountainbikestjärnan Jenny Rissveds fick en lysande start på världscupsäsongen. Svenskan vann premiären i den olympiska cupen (XCO) i brasilianska Mairiporã.

Macron: OS-invigningen kan flyttas

idag 09:02
Säkerhetshot kan flytta OS-invigningen i Paris. Det säger Frankrikes president Emmanuel Macron i en intervju. Det finns en plan B och en plan C, säger han.