Svenska Fotbollförbundet har fått utstå mycket kritik för godtyckligheten kring Disciplinnämndens alla beslut.
1 av 3
Svenska Fotbollförbundet har fått utstå mycket kritik för godtyckligheten kring Disciplinnämndens alla beslut. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Godtyckligheten kan resultera i att fansen inte har ett förtroende för SvFF. Det sociala kapitalet har tagit slut.
2 av 3
Godtyckligheten kan resultera i att fansen inte har ett förtroende för SvFF. Det sociala kapitalet har tagit slut. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Khennet Tallinger, till höger, vill inte ha några kvartssamtal med Mats Jonsson.
3 av 3
Khennet Tallinger, till höger, vill inte ha några kvartssamtal med Mats Jonsson. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Ordföranden vägrade svara på kritiska frågor

Disciplinnämndens ordförande väljer att inte besvara ett par "tuffa" frågor:– Vi ställer inte upp på några kvartssamtal.


Rapporten som underminerar förbundet

Under onsdagen kommer Nyheter24 släppa en större artikelsamling kring statsvetaren Filip Lundbergs rapport om Svenska Fotbollförbundet och föreningen Svensk Elitfotboll.

Den påvisar bland annat att förbundet uppvisar en falsk parlamentarisk demokrati. Dessutom går den in på djupet varför svenska supportrar tappat förtroendet för SvFF.

STOCKHOLMMats Jonsson, evenemangsansvarig i Djurgårdens IF, blev inbjuden till ett möte med Svenska Fotbollförbundet. Då fick han kravet att han inte skulle få ställa några kritiska frågor riktade mot Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger.

Frågorna skulle lyftas på en konferens i slutet av november 2010. Syftet med mötet var att Disciplinnämnden skulle diskuteras, men Tallinger dök aldrig upp. Han blev fast i Skåne och skyllde sin frånvaro på dåligt väder. En storm hade lett till att tågen ställdes in.

Men inte nog med att han inte dök upp på mötet. Han vägrade även då besvara några så kallade "tuffa frågor".

Enligt den vetenskapliga rapport som Nyheter24 fått ta del av framkommer det att anledningen att SvFF inte ville se några kritiska frågor riktade mot Tallinger var - att han ville inte känna sig påhoppad. Något han i dag förklarar så här:

– Det är helt fel, det vi sa var helt ordagrant; vi ställer inte upp på några kvartsamtal, försvarar sig Tallinger när Nyheter24 når fram till honom under tisdagseftermiddagen.

De "tuffa" frågorna

Bland frågorna som förbundet hävdade var av för kritisk grad kan man läsa:

"Var ligger bevisbördan i ett ärende? Hos anmälaren eller den anmälde?".

Nyheter24 försökte nu återigen ställa några av frågorna till Tallinger. Men då tvärsställde Disciplinnämndens ordförande.

– Nej, jag tänker inte svara på frågorna. Jag vill inte prata om beslut som redan fattats.

Men de frågorna som är mer allmänna då?

– Nej, jag har inga kommentarer till dem heller.

Detta är ett led i den undermineringen av förtroendet som ställt sig på sin spets de senaste veckorna. Veckor där matchdelegaterna valt att anmäla klubbarna för allt fler underliga saker. Och det hela kulminerade när Djurgården blev anmälda för hur de klippt gräsmattan.

I dagarna släpper Nyheter24 en artikelserie där problemen med SvFF belyses. En rapport som är en del i en större utredning om svensk fotboll utförd av statsvetaren Filip Lundberg.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

1 timme sedan

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

3 timmar sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.