Klotterkonsulten har varit väldigt frånvarande under debatten som härjat.
1 av 3
Klotterkonsulten har varit väldigt frånvarande under debatten som härjat. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell hänvisar kritikerna till årsmötet.
2 av 3
Förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell hänvisar kritikerna till årsmötet. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
SFSU har genom ordföranden Victor Capel etablerat en kontakt med Sef.
3 av 3
SFSU har genom ordföranden Victor Capel etablerat en kontakt med Sef. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Kritiken växer - pamparna håller tyst

Två av svensk fotbolls mäktigaste pampar väljer att inte kommentera vettiga lösningar på förtroendetappet.


Vidare läsning i ämnet

Nyheter24 håller just nu på med en artikelserie med anledning av statsvetaren Filip Lundbergs rapport om demokratin i svensk fotboll.

Läs mer

- Disciplinnämndens ordförande ville inte svara på kritiska frågor - 14/6

- Rapporten: "Förtroendet är snart slut" 15/6

- Kritiken växer - pamparna håller tyst 15/6

- Lars-Åke Lagrell: "Jag är så förbannat trött" 15/6

- "Gör om, gör rätt eller lämna redan nu!" 16/6

STOCKHOLM. De senaste veckorna har kritikstormen mot Svenska Fotbollförbundet och föreningen Svensk Elitfotboll, Sef, växt sig allt större.

Nyheter24 har avslöjat att Disciplinnämnden inte vill svara på tuffa frågor om vad som sker inom bestraffningspolitiken. Det har även avslöjats att klubbarna börjat tappa förtroendet för vad som sker i Disciplinnämnden. Men alldeles för     få har diskuterat praktiska lösningar för att råda bot på problemen.

Några förslag har dock lyfts fram. Ett sådant är att klubbarna får olika mandat i SvFF och föreningen Svensk Elitfotboll, beroende på hur många medlemmar vardera förening har. Med andra ord:

"En medlem, en röst".

Men ett sådant förslag viftar Lars-Åke Lagrell bort och hänvisar till "årsmötet".

– Den som är missnöjd med hur förbundet är uppbyggt kan, om de vill, lyfta fram ett sådant förslag på årsmötet så får föreningarna rösta kring förslaget, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande till Nyheter24.

Även Sef hänvisar till sina medlemmar, elitföreningarna, i den frågan.

– Vi har 32 medlemsföreningar som måste rösta för ett sådant förslag om det ska ändras, säger Sef:s generalsekreterare Tommy Theorin till Nyheter24.

"Ett klassiskt svar"

Ett av de större kritiska momenten kring hur förbundet förlorat det "sociala kapitalet", utgår just från att de säkerhetsansvariga hela tiden hänvisas till årsmötet.

– Det är en alldeles för dålig dialog. Priset för demokratin är just det att man blir hänvisad till ett årsmöte. Har jag en åsikt om något får jag upp i ansiktet att "du är varmt välkommen att framföra åsikten på årsmötet", berättar Mats Jonsson i den vetenskapliga rapport som statsvetaren Filip Lundberg framställt för Södertörns Högskola.

Denna problematik i kommunikationen mellan klubbar och SvFF avvisas av Tommy Theorin.

– Det finns ingen problematik mellan Sef och SvFF, vi har en väldigt bra dialog, säger han och påpekar att Sef ju är klubbarna.

Lösningar på problemet

I Filip Lundbergs rapport finns en sektion som riktar in sig mot förslag på lösningar. Bland dessa kan man läsa en längre jämförelse om hur debatten som råder mellan SvFF och klubbarna liknas med de misslyckade förhandlingarna på 30-talet mellan fackföreningsrörelsen och arbetsgivarrörelsen.

Då målade de båda föreningarna upp mentala projektioner om varandra som inte överensstämde med verkligheten. Detta innebar att de strider som rådde inte kunde lösas på grund av den sociala barriären. De två parterna förstod helt enkelt inte varandra.

Om man likställde de två parterna, i det här fallet Svenska Fotbollförundet och föreningen Svensk Elitfotboll med klubbarna, så kan de enligt rapporten börja förstå varandra. Om de likställer sig själva kan dialogen utvecklas och så även kunskapen om motparternas problem.

"I de fall klubbar, supportrar, polis och staden upplever att samarbetet fungerar väl dem sinsemellan är den gemensamma nämnaren att man har skapat ett forum för dialog och samverkan, varigenom man försöker lösa eventuella uppkomna problem genom dessa kanaler", skriver Lundberg i sin jämförelse.

Den insikten verkar redan infunnit sig på förbundet i och med introducerandet av "Supporter Relations Officer". Kravet kommer från Uefa, men ska alltså lanseras något tidigare.

Sef har redan en kontakt med Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU.

– Vi har träffat (Victor) Capel men inte inlett något djupare samarbete, säger Tommy Theorin.

Till helgen har de kallat till krismöte för att tillsammans med förbundet diskutera den senaste tidens anmälningskaos, som bidragit till det minskade förtroendet.

– Efter de senaste dagarnas händelser med anmälningar och så vidare måste vi diskutera det här. Sunt förnuft ska råda, säger Theorin.

Men andra lösningar blundar förbundet och de inblandade parterna för.

– Jag tänker inte kommentera beslut som jag själv inte kan fatta, avslutar Lars-Åke Lagrell för Nyheter24.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
/