29 personer omhändertogs av polis under den allsvenska säsongen 2010. Sammanlagt väcktes endast tio åtal.
1 av 3
29 personer omhändertogs av polis under den allsvenska säsongen 2010. Sammanlagt väcktes endast tio åtal. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Huliganismen är uppenbarligen ett problem - men skrivs det för mycket om det?
2 av 3
Huliganismen är uppenbarligen ett problem - men skrivs det för mycket om det? - Foto: SCANPIX
Robert Laul tycker inte att bevakningen av fotbollens problem är överdriven.
3 av 3
Robert Laul tycker inte att bevakningen av fotbollens problem är överdriven. - Foto: MARCUS ERICSSON/SCANPIX

Medierna om huliganism - snedvrider eller ej?

I en statsvetenskaplig rapport har det framkommit kritik mot hur medier rapporterar om huliganismen och supporterkulturen. Men stämmer det?


Vidare läsning i ämnet

Nyheter24 håller just nu på med en artikelserie med anledning av statsvetaren Filip Lundbergs rapport om demokratin i svensk fotboll.

Läs mer

- Disciplinnämndens ordförande ville inte svara på kritiska frågor - 14/6

- Rapporten: "Förtroendet är snart slut" 15/6

- Kritiken växer - pamparna håller tyst 15/6

- Lars-Åke Lagrell: "Jag är så förbannat trött" 15/6

- "Gör om, gör rätt eller lämna redan nu!" 16/6

STOCKHOLM. I en granskande rapport av hur det Svenska Fotbollförbundet fungerar och dess förlorade sociala kapital, finns det ett längre kapitel om medierapporteringen kring huliganism och läktarproblem.

– Under hela allsvenskan förra året omhändertogs 29 personer för brott i anslutning till och utanför en arena. Tio gick till åtal. Om du kan få 1, 3 miljoner människor att umgås x antal timmar och det enda du har är ett antal fyllor och tio brott som går vidare till åklagare, då kan jag säga såhär, hej, då ska vi spela fotboll dygnet runt, säger bland annat Hammarbys tidigare evenemangsansvarige Göran Rickmer om förhållandet mellan läktarvåld och medier.

"Undrar vilken planet de lever på"

Om man räknar på de siffror Rickmer nämner bestod den samlade allsvenska publiken 2010 av 0,002 procent huliganer. Det är mot den bakgrunden som kritik riktas mot att det skrivs för mycket artiklar med "huliganvinkling". Men en av Sveriges mest kända allsvenska fotbollsreportrar, Robert Laul på Aftonbladet, är inte beredd att hålla med.

"Att sportmedierna skulle svartmåla svensk fotboll är en så fundamentalt felaktig bild att man undrar vilken planet människorna som påstår det lever på. De kan omöjligen ha mätt eller läst hur mycket och vad som faktiskt rapporteras om kring fotbollen. Andelen bråk- och huliganartiklar i förhållande till vanliga fotbollsartiklar måste på sin höjd handla om ett par promille utslaget över ett år.", skriver han i ett mail till Nyheter24 och fortsätter sen över telefon:

– Sen har jag varit rätt aktiv i att lyfta fram en positiv läktarkultur med allt vad det innebär. Det gäller att balansera upp debatten en aning, så att inte alla bara springer runt och kastar skit på varandra.

Kommersiella medier

Olika medier reagerar på nyheter på olika sätt. Vinklar tas av helt subjektiva individer med en egen förförståelse och en (ofta) omedveten agenda. Aspekter av journalistiken man inte kommer ifrån.

Samtidigt finns det ett kommersiellt perspektiv att beakta:

"Media kan uppfattas ha en väsentligt annorlunda funktion än klubbar och förbund. Man har inga krav på att agera långsiktigt och det kan vara rationellt att förstärka stereotypen av fotbollssupportrar för att dramatisera en skildring i syfte att väcka intresse och 'sälja' en nyhet.", skriver statsvetaren Filip Lundberg som stod för forskningen bakom rapporten.

Han menar vidare att ett samarbete mellan två parter endast fungerar om den ena parten hela tiden vet hur den andra kommer att reagera.

En sådan relation skulle dock hamna i motsättning med journalistikens syfte att, trots en inneboende subjektivitet, vara oberoende.

"Det ökande våldet"

En konsekvens av många hårdvinklade artiklar har gjort att politiker i stor utsträckning talar om "det eskalerande våldet". Samtidigt är samtliga parter överens om att det blivit bättre sedan 90-talet. Men, som också Robert Laul är inne på, har kritiken som florerat i medier mer riktat in sig mot klubbarnas val att inte hårdare fördömma det läktarvåld som ändå existerar:

"[...] den kritik som jag och många med mig haft mot klubbarna har snarare handlat om att klubbledare, tränare och spelare varit dåliga på att fördöma våldet, man har skyllt på någon annan, beskrivit det som en liten klick som förstört." skriver Laul till Nyheter24 och fortsätter:

"Sedan har det genom åren funnits en kritik mot att vissa klubbar, framför allt Stockholmsklubbar, släpper mörka krafter inpå husknuten och gör som de kräver i vissa frågor för att slippa bråk och stök, alltså ett slags terrorbalans."

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

3 timmar sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

3 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.