Tisdag 21 Sep
Stockholm

Nyheter24 minns: "Videojuggarna" och andra nationsfloppar

Nej, de värvade även Carlos Diogo.
1 av 6
Nej, de värvade även Carlos Diogo. Foto: Mark Baker/AP/SCANPIX
Pablo Garcia - Reals kanske dummaste värvning någonsin.
2 av 6
Pablo Garcia - Reals kanske dummaste värvning någonsin. Foto: PAUL WHITE/AP/SCANPIX
Quirino totalfloppade.
3 av 6
Quirino totalfloppade. Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX
"Videojuggarna" Dragan Vasilevitj och Bogic Popovic i klubbens nya tröjor.
4 av 6
"Videojuggarna" Dragan Vasilevitj och Bogic Popovic i klubbens nya tröjor. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX
Pep Clotet Ruiz hänger väldigt löst.
5 av 6
Pep Clotet Ruiz hänger väldigt löst. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX
Roy Hodgson satsade finskt - förlorade bara pengar.
6 av 6
Roy Hodgson satsade finskt - förlorade bara pengar. Foto: SIMON DAWSON/AP/SCANPIX

Att värva spelare och förvänta sig succé direkt bara för att de kommer från ett speciellt land är ett stort misstag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Floppvärvningarna

Att floppa är väldig enkelt. Fråga bara dessa lirare, som har blivit utsedda till de sämsta värvningarna - genom tiderna.

Den spanska storsatsningen skulle föra mellanlaget Halmstad till toppen av Allsvenskan och inleda en ny storhetstid för klubben.

Nja, riktigt så har det inte blivit för HBK. Efter tretton spelade matcher ligger laget allra sist med endast sju ihopskrapade poäng. Två av spanjorerna har redan flytt det sjunkande skeppet och tränaren Pep Clotet Ruiz hänger lösare än en fyraårings blödande mjölktand.

Halmstad kan i alla fall trösta sig med att det inte är första gången ett lag felscoutar flera spelare - och tror att de kommer göra storsuccé - bara för att de kommer från ett speciellt land.

Bajens videojuggar

Krisen i Hammarby hade inte slagit ut helt och hållet än. Men det gick fortfarande väldigt dåligt för Stockholmsklubben, som 1999 bestämde sig för att värva två "videojuggar" efter att tränaren Sören Cratz sett dem lira på videoklipp.

Någon succé blev det knappast för varken Bogic Popovic eller Dragan Vasiljevic. Tre gånger fick Vasiljevic lira, medan Popovic, som skyllde sitt stora misslyckande på Cratz, fick bara spela en gång.

– Från början var det mitt fel. Vi åkte på träningsläger till La Manga, och jag skötte mig inget vidare. Jag tränade dåligt och drack öl i stället. En kväll blev det riktigt sent, berättade Bogic för Sportmagasinet.

Han fortsatte:

- Okej, jag var ute och söp, men jag förtjänade fler chanser. Jag sa att jag kunde betala hur mycket som helst i böter. 5 000 tyska mark – inga problem. Men Sören Cratz lyssnade inte. Jag fick aldrig chansen igen och allt på grund av en kväll. Vad kunde jag göra?

Samba Djurgården

Visst, Enrico gjorde ändå två säsonger med Djurgården och spelade ändå en hel del. Men lysnade var han knappast.

En som verkligen inte var lysnade var landsmannen Quirino, som värvades för hisnande 14 miljoner kronor. Miljonanfallaren kom för att bomba in mål - men lämnade efter 61 matcher och endast 21 baljor. Ett klart IG för liraren som försvann till den japanska ligan.

Finland i Premier Leauge

Roy Hodgson skördade enorma framgångar med Fulham innan han lämnade för Premier League. Men även han gjorde bort sig helt och hållet vid några tillfällen.

Speciellt när han värvade Toni Kallio från Molde vintern 2008. I två år tillhörde han Premier League-klubben - men lirade blott fyra matcher.

Den albanskefödde finländaren Shefki Kuqi lånades in till laget samma år. Men någon fortsättning blev det inte för landslagsmannen, som gjorde tio matcher.

Värt att notera är att Jari Litmannen provtränade tillsammans med Kuqi, men platsade inte.

Real Uruguay

Storklubbar kan också göra bort sig totalt. Det var någon gång i tiden som Real Madrid bara köpte spelare från höger till vänster för astronomiska siffror.

Och för någon oförklarlig anledning började de hämta in spelare från Uruguay. Men det kvar knappast som om att Pablo Garcia eller Carlos Diogo platsade i den spanska mästarklubben, som snabbt gjorde sig av med lirarna - trots att de ändå fick spela hyfsat mycket.

Kommentera
Kopiera länk
Dela