Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ehrnberg: Lägg ner "svensk media"

Positivläktarkultur slåss för supportrarnas rättigheter.

Positivläktarkultur slåss för supportrarnas rättigheter.

Faksimil

Sport | 28/06/2011 10:27

KRÖNIKA. Semantiken i supporterdebatten har blivit diskussionens största fiende.

STOCKHOLM. Zzz...Zzz... debatten som stormar mot det Svenska Fotbollförbundet dör ut nu. Och snälla ni, låt den bara dö - snälla, låt den bara sakta somna in. För vid det här laget har den förvandlats från en demokratisk rörelse till ett mantra utan kontext. Debatten kanske inte har kraschlandat riktigt så hårt men den har åtminstone länge saknat nya vinklar och ingångar.

Inte så mycket för att diskussionen är tråkig, utan mer för att förändring nu är på allas agenda vare sig man heter SvFF eller Svenska Fotbollssupporterunionen, riksdagen eller Lena Adelsohn Liljeroth. Men debatten har tyvärr fått sig ett par illasmakande vänsterjabbar av brist på insikt kring en fullständigt ointressant aspekt.

Bland annat lackar nämligen mer eller mindre alla supportrar ur på svenska medier.

"Medias makt ter sig vara oändlig", "medias vinkel är snedvriden" och "medias hetsiga och negativa rapportering drabbar den svenska fotbollens varumärke och sätter en inte så tilltalande stämpel på hela sporten.", är bara några av slagorden man kan ta del av på insatta och i mångt och mycket vettiga sajter som exempelvis Positivläktarkultur.

Men det är specifikt slagorden som redogörs för här ovan som bevisar att det faktiskt finns ett behov för sportjournalister även i den bästa av världar. Vi behövs.

För det heter för i helvete inte "media" i det sammanhanget.

Ska man få tyngd och makt i en sakfråga måste kritiken mot det man föraktar bli korrekt. Det är liksom helt okej att få mentalt psykbryt och gå bärsarkargång mot oss i mediebranschen, men välj hädanefter att kategoriskt kritisera det under rätt namn.

Media = medium.

Medier = publiciserar något via ett medium.

Det är en jävla distinktion det där. Konsekvensen blir att vi som ska lyssna på orden (läs. undertecknad / SvFF / Aftonbladet / Expressen / Dagens Nyheter osv...) kanske inte läser innebörden av en specifik mening - vi läser i stället en annars välskriven text som innehåller ett koppel Sarah Palin-aktiga grammatiska hjärnsläpp.

Så när en kritisk supportsajt skriver...

"Den helomvändning som svensk mediarapportering tagit håller på att få ofattbara konsekvenser"

... läser folk med mer än IG i ämnet "Svenska" den i särklass fetaste meta-meta-meta-meningen på många år. "Helomvändning i svensk mediumrapportering", vad blir det liksom? Ekwall vs Lundh kanske?

Oavsett vad blir det i alla fall semantiskt kaos.

Och problematiken blir så mycket djupare när det grundläggande bekymmret är så ofantligt jävla ytligt i förhållande till vad ämnet handlar om. Slåss man för ståplats och supportergruppernas rättigheter ska rätt vara rätt. "MEDIER" rapporterar, inte "media", lite som att "individer" förstör svensk fotboll - medan "supporterföreningar" förgyller den.