Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Robin Söder: "Jag är glad att jag är kvar i IFK"

En gång kallades han en av Sveriges störa talanger, nu är han deporterad till IFK:s avbytarbänk.
1 av 2

En gång kallades han en av Sveriges störa talanger, nu är han deporterad till IFK:s avbytarbänk.

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Robin Söder berättar om vägen tillbaka från skadan.
2 av 2

Robin Söder berättar om vägen tillbaka från skadan.

Sport | 08/07/2011 09:12

En gång i tiden kallades han "Sveriges största talang", nu börjar äntligen den tuffa knäskadan läka och speltiden öka.

GÖTEBORG. När Robin Söder vred till knät i semifinalmatchen mot England var det inte bara han själv som anade det värsta. Publiken och tevetittarna förstod direkt vad det handlade om.

Knät var helt förstört.

Söder gick i händelseförloppet från att vara en stor talang och bolltrollande geni till gymnötare och slutligen en deporterad man på IFK Göteborgs avbytarbänk. Men när Nyheter24 når fram är det en man som äntligen börjar se ljuset i slutet av tunneln.

- Jag har inte varit frisk på väldigt länge. Men jag mår bra i kroppen i dag och jag känner att jag är på väg tillbaka, säger en uppspelt och glad Robin Söder till Nyheter24 och orden vill inte sluta flyga ut ur hans mun:

– Jag har fått lite mer speltid på sistone, så det känns bra. Sen är ju frågan hur jag går från ett par sporadiska inhopp till att bli en startspelare, men det är en annan sak.

Nära till skratt

Söder är öppen, han är glad, han vill svara på frågorna om vad som händer nu, även om han gör det med en ton på rösten som vittnar om smärta, där långt in i bakgrunden.

- Det är självklart att det inte har varit kul. Men samtidigt har man lärt sig att uppskatta det man verkligen gillar. Och fotboll är det bästa jag vet, så man försöker ta tillvara och njuta av varje tillfälle man får vara på planen. Speciellt nu när det inte har varit en självklarhet.

Robin Söder har under sin korta karriär inte behövt utstå några särskilt stora omställningar eller tvärvändningar i sitt yrke. Det har, sen seniorfotbollen blev ett faktum, uteslutande handlat om IFK Göteborg och den delen har gått bra, men i tider av motgång har han lutat sig extra mycket mot en person inom de egna leden.

Johan Örtendahl  är mental coach i IFK Göteborg. Psykologen är en av personerna som hjälpt Robin Söder att komma på fötter och bli kvitt med demonerna och mardrömmarna.

- Han har hjälpt mig väldigt mycket, med allt från att bli av med onda tankar till att bygga upp mitt självförtroende. Det går självklart i perioder och vissa månader pallar jag inte mer än andra, men i dag försöker jag boka tid med honom var tredje vecka, säger Robin Söder om sin mentala coach och fortsätter:

- Det är väldigt svårt att säga hur länge jag kommer fortsätta att besöka Johan.

Har det att göra med att du kanske inte riktigt vet hur din situation ser ut i IFK Göteborg?

- Jag är glad att jag är kvar i IFK. Jag var aldrig rädd för att de skulle göra sig av med mig, men visst var man lite orolig när man höll på förhandla om kontraktet. Men det var stort av Blåvitt att visa att de, trots min långtidsskada, ändå ville satsa och behålla mig.

- Min framtid ser ljus ut. Jag har fått spela mer och nu gäller det bara att blicka framåt.

När Nyheter24 når fram till Håkan Mild har han bara betryggande ord att säga om 20-åringen som gör vad han kan för att cementera en plats i startelvan. En position Mild hoppas att Söder en dag är redo att återigen konkurrera om på allvar.

Bara knät håller.