En gång kallades han en av Sveriges störa talanger, nu är han deporterad till IFK:s avbytarbänk.
1 av 2
En gång kallades han en av Sveriges störa talanger, nu är han deporterad till IFK:s avbytarbänk. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Robin Söder berättar om vägen tillbaka från skadan.
2 av 2
Robin Söder berättar om vägen tillbaka från skadan.

Robin Söder: "Jag är glad att jag är kvar i IFK"

En gång i tiden kallades han "Sveriges största talang", nu börjar äntligen den tuffa knäskadan läka och speltiden öka.


Talangen som aldrig blomma ut?

Robin Söder har sedan den där magiska sommaren tillsammans med U-21 landslaget länge ansets vara en av Sveriges största talanger. Men det var en talang som fick sig en rejäl törn när knäskadan var framme.

Frågan är nu om han kan ta sig tillbaka eller om han fastnat i utvecklingen och aldrig blir den förmodade storspelare vi alla hade hoppats på?

GÖTEBORG. När Robin Söder vred till knät i semifinalmatchen mot England var det inte bara han själv som anade det värsta. Publiken och tevetittarna förstod direkt vad det handlade om.

Knät var helt förstört.

Söder gick i händelseförloppet från att vara en stor talang och bolltrollande geni till gymnötare och slutligen en deporterad man på IFK Göteborgs avbytarbänk. Men när Nyheter24 når fram är det en man som äntligen börjar se ljuset i slutet av tunneln.

- Jag har inte varit frisk på väldigt länge. Men jag mår bra i kroppen i dag och jag känner att jag är på väg tillbaka, säger en uppspelt och glad Robin Söder till Nyheter24 och orden vill inte sluta flyga ut ur hans mun:

– Jag har fått lite mer speltid på sistone, så det känns bra. Sen är ju frågan hur jag går från ett par sporadiska inhopp till att bli en startspelare, men det är en annan sak.

Nära till skratt

Söder är öppen, han är glad, han vill svara på frågorna om vad som händer nu, även om han gör det med en ton på rösten som vittnar om smärta, där långt in i bakgrunden.

- Det är självklart att det inte har varit kul. Men samtidigt har man lärt sig att uppskatta det man verkligen gillar. Och fotboll är det bästa jag vet, så man försöker ta tillvara och njuta av varje tillfälle man får vara på planen. Speciellt nu när det inte har varit en självklarhet.

Robin Söder har under sin korta karriär inte behövt utstå några särskilt stora omställningar eller tvärvändningar i sitt yrke. Det har, sen seniorfotbollen blev ett faktum, uteslutande handlat om IFK Göteborg och den delen har gått bra, men i tider av motgång har han lutat sig extra mycket mot en person inom de egna leden.

Johan Örtendahl  är mental coach i IFK Göteborg. Psykologen är en av personerna som hjälpt Robin Söder att komma på fötter och bli kvitt med demonerna och mardrömmarna.

- Han har hjälpt mig väldigt mycket, med allt från att bli av med onda tankar till att bygga upp mitt självförtroende. Det går självklart i perioder och vissa månader pallar jag inte mer än andra, men i dag försöker jag boka tid med honom var tredje vecka, säger Robin Söder om sin mentala coach och fortsätter:

- Det är väldigt svårt att säga hur länge jag kommer fortsätta att besöka Johan.

Har det att göra med att du kanske inte riktigt vet hur din situation ser ut i IFK Göteborg?

- Jag är glad att jag är kvar i IFK. Jag var aldrig rädd för att de skulle göra sig av med mig, men visst var man lite orolig när man höll på förhandla om kontraktet. Men det var stort av Blåvitt att visa att de, trots min långtidsskada, ändå ville satsa och behålla mig.

- Min framtid ser ljus ut. Jag har fått spela mer och nu gäller det bara att blicka framåt.

När Nyheter24 når fram till Håkan Mild har han bara betryggande ord att säga om 20-åringen som gör vad han kan för att cementera en plats i startelvan. En position Mild hoppas att Söder en dag är redo att återigen konkurrera om på allvar.

Bara knät håller.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

2 timmar sedan

Rödin: "En jäkla revansch"

3 timmar sedan
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

3 timmar sedan
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

3 timmar sedan
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

igår 20:36
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.