Måndag 21 Jun
Stockholm

Lista: Allsvenskans mest överskattade spelare

Mattias Jonson tar en klassisk flygtur och mycket talar för att en ny skada slogs upp vid landning.
1 av 4
Mattias Jonson tar en klassisk flygtur och mycket talar för att en ny skada slogs upp vid landning. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Måhända att han är sjukt snygg, men Wayne Rooney är inte en av världens bästa fotbollsspelare tack vare sitt utseende.
2 av 4
Måhända att han är sjukt snygg, men Wayne Rooney är inte en av världens bästa fotbollsspelare tack vare sitt utseende. Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
Sharbel Touma har inte kommit upp i fjolårets standard då han, mer eller mindre på egen hand, höll Djurgården kvar i allsvenskan.
3 av 4
Sharbel Touma har inte kommit upp i fjolårets standard då han, mer eller mindre på egen hand, höll Djurgården kvar i allsvenskan. Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX /
Alexander Gerndt är inte, under några som helst omständigheter, värd mer än 20 miljoner riksdaler - detta trots att han förmodligen är allsvenskans bästa anfallare.
4 av 4
Alexander Gerndt är inte, under några som helst omständigheter, värd mer än 20 miljoner riksdaler - detta trots att han förmodligen är allsvenskans bästa anfallare. Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX

Vad har Mjällby, Djurgården och Helsingborg gemensamt? Samtliga tre klubbar har en av allsvenskans mest överskattade spelare i truppen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I ett töcken av subjektivitet listar nu Nyheter24 de spelare i allsvenskan, som av en eller annan anledning, fått alldeles för mycket beröm i förhållande till vad de har presterat.

5. Tobias Grahn. Nyheter24 valde en gång i tiden att placera denne hårfagre man i toppen av en annan, mer smickrande lista. Då ansågs han vara allsvenskans vackraste man. Men nu ligger Mjällby AIF under strecket och tillsammans med Moestafa El Kabir är Grahn lagets stora stjärna. Då är det alldeles för dåligt att endast dragit in 14 poäng på 16 matcher.

4. Sharbel Touma. Han kom från en klubb där han var bespottad och på gränsen till hatad. Han anlände till en förening där han snabbt blev älskad. Sharbel Touma var ett led i Syrianskas stora satsning att hålla sig kvar i allsvenskan. Men det fina spelet han (trots hat- och nidramsor från de sina) visade upp i Djurgården har det inte alls fungerat i samma utsträckning i Syrianska.

3. Hela Halmstad BK. Egentligen är det väl bara att kasta en dartpil med förbundna ögon mot Halmstads utprintade trupp för att hitta en spelare som definitivt är överskattad.

Vare sig det är en av spanjorerna från Real Madrid eller Marcus Olsson, är det ett kapitulerande av episka proportioner som skett i HBK. Nyheter24 minns Magnus "Turbo" Svenssons glansdagar när "sparka och spring" var botemedlet mot allt, och en spelare som slappade hängdes ut i mittcirkeln.

Med andra ord är Halmstads kollektiv en enda stor överskattad grushög - toppat med gråslask i december.

2. Mattias Jonson. "Akta, det är konstgräs, nu går han sönder" skriker var och varannan Djurgårdssupporter när det vankas match i Örebro eller Södertälje.

Den febrilt kämpande, dressmansskäggige forne landslagsmannen kan leverera på absolut högsta allsvensk nivå när tillfälle väl ges. Att det sedan några år tillbaka bara sker sporadiskt, någon gång ibland - gör att han direktkvalificerar sig in på listan som en av ligans mest överskattade snubbar.

Däremot, det där skägget, det ska han ha all credd för!

1. Alexander Gerndt. Undertecknad kan se ramaskriken som breder ut sig, de snedvridna ansiktena framför dataskärmarna.

"Skämtar du? Alexander Gerndt?! Hur fan tänker du nu?", bör eka någonstans i detta avlånga land. Framför allt i Skåne. Men om sanningen ska fram, att Helsingborg värderar Gerndt högre än 20 miljoner kronor är direkt skrattretande.

Kim Källström dominerade i allsvenskan och lämnade för 17,9 miljoner! Därefter har han tagit plats i ett lag som gick till kvartsfinal i Champions League. Alexander Gerndt är en vandrande kopia av Mateja Kezman. En måltjuv av högsta kaliber som aldrig kommer att nå upp till, låt oss säga, Ruud van Nistelrooys nivåer. Eller för den delen Källström.

Gerndt är uppenbart en för bra spelare för allsvenskan, inget snack om den saken. Det som är så skrattretande är att Helsingborg lyckats med bedriften att haussa fram ett mervärde som inte existerar.

Gerndt är inte värd mer än 20 miljoner och tio stora stark på krogen. Inte en spänn mer. Och för varje miljon mer Helsingborg kräver desto större blir stämpeln av överskattning på gotlänningens panna.

Men å andra sidan, inga blir mer glada än vi om det visar sig att vi har helt fel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela