Det var utanför en krog i centrala Stockholms om Firman Boys hamnade i handgemäng med individer från firman Wisemen.
1 av 5
Det var utanför en krog i centrala Stockholms om Firman Boys hamnade i handgemäng med individer från firman Wisemen. - Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
2 av 5
- Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
Göteborgspolisen hävdar att nattens uppgörelse inte var en hämndaktion från incidenten i Gamla Stan.
3 av 5
Göteborgspolisen hävdar att nattens uppgörelse inte var en hämndaktion från incidenten i Gamla Stan. - Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
Bilderna är från uppgörelsen i Stockholm under våren 2011.
4 av 5
Bilderna är från uppgörelsen i Stockholm under våren 2011. - Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
5 av 5
- Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Polisen: "De möttes i all vänskap för att slåss"

Natten mellan onsdagen och torsdagen drabbade drygt 200 huliganer samman i centrala Göteborg.– De möttes i all vänskap för att slåss, säger poliskommissarie Sjölin.


Klubbarna utan skuld

Polisen kunde avbryta de förmodade slagsmålet genom att ha snappat upp rykten på internet.

– Vi hörde talas om att de skulle mötas upp och då satte vi ett större spaningsteam på huliganerna så att vi visste var de befann sig, säger kommissarie Sjölin.

Samtidigt menar samtliga supporterpoliser som Nyheter24 varit i kontakt med att detta ansvar inte ligger hos klubbarna.

– Nej, de kan inte hålla koll på vad människor gör mer än tre kilometer bort från arenorna, sa Björn Persson hos supporterpolisen till Nyheter24 efter slagsmålet på Södermalm i centrala Stockholm i juli.

GÖTEBORG. En av allsvenskans mest emotsedda varje år är drabbningarna mellan AIK och IFK Göteborg. Men det är ett dubbeleggat svärd. Matcherna föranleds ofta av bråk och stök, så även denna gång.

Natten mellan onsdag och torsdag drabbade huliganer från de två klubbarnas firmafraktioner samman.

Kan det handla om en hämndaktion med tanke på scenerna som utspelade sig i Gamla Stan under våren?

– Nej, det har vi inte fått några indikationer om, säger poliskommissarie Gerhard Sjölin på Göteborgspolisen.

Han fortsätter:

– I nuläget vet vi inte exakt hur många det rörde sig om, men vår närvaro på platsen stoppade de värsta sammandrabbningarna, säger han.

Enligt uppgifter till tidningen Expressen ska det handla om ett 200-tal individer som hamnat mitt i slagsmålet.

Sjölin menar att sammanlagt 1 000 AIK-fans ska ta den drygt 60 mil långa resan ner till västkusten. Huliganerna från Stockholm skulle ha anlänt under onsdagen och mött upp sina motsvarigheter i Göteborg "i all vänskap".

– Det rör sig om huliganer som alltid gör på detta vis. AIK-fansen brukar annars sköta sig väldigt bra, även om det i vissa lägen kan vara en mer hätsk stämning och i andra lägen en väldigt lugn och skön stämning.

Klockan 19.00 under torsdagen spelas matchen på Nya Gamla Ullevi. Den klassas som en så kallad "högriskmatch", men polisen är ändå snabba med att vidhålla att nattens stök inte har något med supportrar i sig att göra. Däremot finns det många andra faktorer som spelar in på hotbilden.

Kan du ge några exempel på faktorer som spelar roll?

– Det finns många parametrar som avgör hur hotbilden ser ut. Allt från tabelläge till vilken veckodag matchen spelas på. Nu är det alltså en torsdag som gäller och även om det är semestertider räknar vi med en förhållandevis lugn tillställning.

Ingen är i skrivande stund polisanmäld efter incidenten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

1 timme sedan

Rödin: "En jäkla revansch"

2 timmar sedan
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

2 timmar sedan
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

2 timmar sedan
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

3 timmar sedan
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

igår 20:36
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.