Söndag 25 Jul
Stockholm

Polisen: "De möttes i all vänskap för att slåss"

Det var utanför en krog i centrala Stockholms om Firman Boys hamnade i handgemäng med individer från firman Wisemen.
1 av 5
Det var utanför en krog i centrala Stockholms om Firman Boys hamnade i handgemäng med individer från firman Wisemen. Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
2 av 5
Göteborgspolisen hävdar att nattens uppgörelse inte var en hämndaktion från incidenten i Gamla Stan.
3 av 5
Göteborgspolisen hävdar att nattens uppgörelse inte var en hämndaktion från incidenten i Gamla Stan. Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
Bilderna är från uppgörelsen i Stockholm under våren 2011.
4 av 5
Bilderna är från uppgörelsen i Stockholm under våren 2011. Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
5 av 5

Natten mellan onsdagen och torsdagen drabbade drygt 200 huliganer samman i centrala Göteborg.– De möttes i all vänskap för att slåss, säger poliskommissarie Sjölin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Klubbarna utan skuld

Polisen kunde avbryta de förmodade slagsmålet genom att ha snappat upp rykten på internet.

– Vi hörde talas om att de skulle mötas upp och då satte vi ett större spaningsteam på huliganerna så att vi visste var de befann sig, säger kommissarie Sjölin.

Samtidigt menar samtliga supporterpoliser som Nyheter24 varit i kontakt med att detta ansvar inte ligger hos klubbarna.

– Nej, de kan inte hålla koll på vad människor gör mer än tre kilometer bort från arenorna, sa Björn Persson hos supporterpolisen till Nyheter24 efter slagsmålet på Södermalm i centrala Stockholm i juli.

GÖTEBORG. En av allsvenskans mest emotsedda varje år är drabbningarna mellan AIK och IFK Göteborg. Men det är ett dubbeleggat svärd. Matcherna föranleds ofta av bråk och stök, så även denna gång.

Natten mellan onsdag och torsdag drabbade huliganer från de två klubbarnas firmafraktioner samman.

Kan det handla om en hämndaktion med tanke på scenerna som utspelade sig i Gamla Stan under våren?

– Nej, det har vi inte fått några indikationer om, säger poliskommissarie Gerhard Sjölin på Göteborgspolisen.

Han fortsätter:

– I nuläget vet vi inte exakt hur många det rörde sig om, men vår närvaro på platsen stoppade de värsta sammandrabbningarna, säger han.

Enligt uppgifter till tidningen Expressen ska det handla om ett 200-tal individer som hamnat mitt i slagsmålet.

Sjölin menar att sammanlagt 1 000 AIK-fans ska ta den drygt 60 mil långa resan ner till västkusten. Huliganerna från Stockholm skulle ha anlänt under onsdagen och mött upp sina motsvarigheter i Göteborg "i all vänskap".

– Det rör sig om huliganer som alltid gör på detta vis. AIK-fansen brukar annars sköta sig väldigt bra, även om det i vissa lägen kan vara en mer hätsk stämning och i andra lägen en väldigt lugn och skön stämning.

Klockan 19.00 under torsdagen spelas matchen på Nya Gamla Ullevi. Den klassas som en så kallad "högriskmatch", men polisen är ändå snabba med att vidhålla att nattens stök inte har något med supportrar i sig att göra. Däremot finns det många andra faktorer som spelar in på hotbilden.

Kan du ge några exempel på faktorer som spelar roll?

– Det finns många parametrar som avgör hur hotbilden ser ut. Allt från tabelläge till vilken veckodag matchen spelas på. Nu är det alltså en torsdag som gäller och även om det är semestertider räknar vi med en förhållandevis lugn tillställning.

Ingen är i skrivande stund polisanmäld efter incidenten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela