AIK är en av klubbarna som vill se en förändring.
1 av 4
AIK är en av klubbarna som vill se en förändring. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Alf Johansson välkomnar test av det holländska systemet.
2 av 4
Alf Johansson välkomnar test av det holländska systemet. - Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX
Helsingborg kritiserar den sega och konservativa beslutsfattningen inom svensk fotboll.
3 av 4
Helsingborg kritiserar den sega och konservativa beslutsfattningen inom svensk fotboll. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
IFK Göteborg har högsta prioritet i frågan.
4 av 4
IFK Göteborg har högsta prioritet i frågan. - Foto: Adam Ihse / SCANPIX

Teveavtalet skapar splittring i Fotbolls-Sverige

Allsvenska storklubbar missnöjda med nuvarande teveavtal - men stöter på motstånd från småklubbarna.


Vidare läsning:

Ta del av Nyheter24:s tidigare granskning av teveavtalen här.

"Teveavtalet ska omförhandlas - nu ska storklubbarna gynnas"

"Teveavtalen skapar konflikt i La Liga"

Som Nyheter24 kunde avslöja tidigare i veckan så kommer det allsvenska teveavtalet att tas upp för diskussion. Flertalet klubbar i allsvenskan är missnöjda med den procentfördelning som finns i dag – det vill säga den fasta del av pengarna som fördelas jämnt ut till berörda klubbar. I dag ligger den delen på lite drygt tre fjärdedelar varpå den holländska modellen i stället ska synas.

I många europeiska ligor, den spanska exkluderad, delar klubbarna på 50 procent. Den övriga delen är rörlig där klubbarnas tabellposition, publiksiffror och attraktionskraft tas i beaktning.

I dag får sexton allsvenska klubbar cirka sju miljoner kronor vardera i en så kallad grundplåt. Resterande pengar betalas ut i bonus beroende på tabellplacering, dessutom finns pengar att tjäna på teveexponering.

Skillnaderna är emellertid ytterst små om man jämför den klubb i Sverige som drar in mest mot den som drar in minst. Av förklarliga skäl, kan tyckas, är klubbar som AIK, Malmö FF, Djurgården, Helsingborg och IFK Göteborg missnöjda med den nuvarande fördelningen. Dessa klubbar har gemensamt att man drar mycket folk till respektive matcher. Lika självklara skäl har säkerligen de mindre klubbarna att vilja behålla nuvarande system.

Nyheter24 har varit i kontakt med AIK, Djurgården, Malmö FF, IFK Göteborg, Helsingborg, Gefle samt Trelleborgs FF. Nedan följer den enkät Nyheter24 tagit fram:

Fråga 1: Är er klubb nöjda med fördelningsprocenten som kommer från teveavtalet?

Johan Strömberg, Ordförande AIK Fotboll

– Vi är inte riktigt nöjda med hur det ser ut nu. Vi vill att man ska utveckla de allsvenska klubbarnas förmåga att locka mer publik till matcherna. Så nej, vi vill få till en förändring som gynnar oss alla.

Alf Johansson, Djurgårdens IF

– Detta avtal grundar sig på ett beslut samtliga klubbar varit med om att klubba igenom. Djurgårdens IF respekterar det beslutet och står således bakom det.

Per Nilsson, VD Malmö FF

– Vi skulle kunna tänka oss en modifiering.

Paul Myllenberg, klubbdirektör Helsingborgs IF

– Vi vill förändra dagens system och vi anser dessutom att det finns grund för det.

Seppo Vaihela, klubbdirektör IFK Göteborg

– Vi för en intern diskussion angående detta ämne. Men det är klart att vi gärna ser att den rörliga delen blir större än vad som är fallet idag.

Leif Lindstrand, ordförande Gefle IF

– Ingen är väl nöjd med dagens avtal? När det handlar om pengar vill ja alla ha mer.

Per-Anders Abrahamsson, ordförande Trelleborgs FF

– Ja, men vi vet om att det finns en allians som vill förändra avtalet. I denna allians finns AIK, Djurgården, Helsingborg, Malmö FF och IFK Göteborg bland andra.

Fråga 2: Hur resonerar er klubb kring detta?

AIK:

– Hela SEF står bakom det här förslaget om att satsa på en utvärdering under en säsong. Så vitt jag vet är det ingen som motsätter sig det. Vi står självklart bakom detta.

Djurgården:

– Det pågår en utvärdering inom detta ämne. Vi följer den utredningen noga och ställer oss positiva till att testa ett nytt system.

Malmö FF:

– Om man ska få en konkurrenskraftig liga måste de klubbar som drar mest publik få en större del av kakan.

Helsingborgs IF:

– Beslutsfattandet idag är alldeles för trögt och konservativt. Vi anser att syftet med en förändring är att tvinga klubbar att bli bättre på att marknadsföra sig själva och i förlängningen då locka mer publik. Vår känsla är att det finns en majoritet bakom att testa exempelvis det holländska systemet när det kommer till att fördela pengarna.

IFK Göteborg:

– Det pågår ett arbete inom svensk elitfotboll som vi är involverade i så klart. Vi följer utvecklingen noga och hoppas att den fixerade delen blir mindre och den rörliga större. Det gäller att lyfta upp de lagen som gör Allsvenskan stor.

Gefle IF:

– Detta är en del av en kompromiss där Gefle IF ingår, vi är däremot öppna för en ändring förutsatt att man testar ett nytt system innan det träder i kraft.

Trelleborgs FF:

– Det finns mycket om är fel anser vi. Exempelvis bör klubbarna få mer pengar från tips och teveavtalen. Fotbollen har halkat efter ishockeyn - vilket verkligen inte är acceptabelt.

Fråga 3: Hur bör fördelningen se ut?

AIK:

– Det är en mängd med parametrar som väger in här. Det handlar inte bara om den direkta procentuella fördelningen utan även siffror som hur klubbarna marknadsför sig. Och det är något som alla står bakom, så vitt jag vet.

Djurgården:

– Vi sneglar på det holländska systemet, det verkar spännande enligt vårt tycke. Vi ser gärna dock att det arbetas fram ett antal ytterligare förslag innan vi går vidare för att spika något.

Malmö FF:

– Det holländska konceptet är intressant men vi kanske inte bör kopiera allt rakt av däremot.

Helsingborgs IF:

– En mindre del ska klubbarna få dela på, däremot ska den rörliga delen vara högre. Tabellplacering bör man ta hänsyn till och framförallt de klubbar som tar sig ut till Europacupspel – dessa klubbar bör få en större del av intäkterna.

IFK Göteborg:

– De som lyckas sportsligt måste belönas större än idag. Det gäller även att attrahera publik och även detta bör premieras.

Gefle IF:

– Det gäller att hitta rätt fördelningskriterier, vi är som sagt öppna för en förändring men då måste vi få alla papper på bordet innan något bestäms eller testas.

Trelleborgs FF:

– Vi lyssnar gärna på nya förslag, exempelvis det holländska systemet. Men det är verkligen viktigt att småklubbarna, där ibland min egen klubb, inte brandskattas av de större.

Fråga 4: Vem stoppar förslagen?

AIK:

– Ingen så vitt jag vet. Nu ska vi utvärdera vad som händer nästa säsong och det är omöjligt att sia om hur fördelningen kommer att se ut, därför jag inte hört någon som direkt motsatt sig det.

Djurgården:

– Dialogen är öppen, så tolkar vi det.

Malmö FF:

– De mindre klubbarna motsätter sig, men det ser jag som en naturlig reaktion.

Helsingborgs IF:

– Det är klart att de mindre klubbarna av logiska skäl kanske inte vill se en förändring just nu.

IFK Göteborg:

– Det är ju 32 medlemmar som ska rösta kring denna fråga (16 allsvenska lag och 16 Superettan-lag). Dessvärre tror jag att många mindre klubbar är nöjda med dagens avtal och gärna ser att det så förblir även i fortsättningen.

Trelleborgs FF:

– Dialogen är öppen, upplever inte att någon klubb motarbetar någon annan i denna fråga.

Gefle IF:

– Inga kommentarer.

Fråga 5: Är detta en prioriterad fråga för er klubb?

AIK:

– Vi vill alla att mer publik ska gå på allsvenskan. Det är en viktig fråga helt enkelt.

Djurgården:

– Det är en jätteviktig fråga. Det är framförallt viktigt att öka Allsvenskans attraktionskraft. Gör vi det så kommer tevebolagen betalar mer för rättigheterna framöver.

Malmö FF:

– Det är naturligtvis en viktig fråga men inte topp fem på Malmö FF:s prioritetslista.

Helsingborgs IF:

– Det stora pengarna finns ute i Europa, för svenska klubbar gäller det att ta sig till Europa League eller Champions League. Det svenska teveavtalet och dess pengar är egentligen en för liten kaka att dela på.

IFK Göteborg:

– Denna fråga har högsta prioritet för IFK Göteborg, helt klart.

Gefle IF:

– Detta är inte en topprioriterad fråga för Gefle IF just nu då det sportsliga går före. Men det är positivt om frågan tas upp anser vi.

Trelleborgs FF:

- Det är en oerhört viktig fråga, inte bara för oss utan för svensk fotboll. Viktigt är det som tidigare nämnt att de mindre talangutvecklande klubbarna inte brandskattas. Småklubbarna levererar konstant spelare till storklubbarna och detta får inte urholkas  - vilket det kommer att göra om småklubbarna får färre intäkter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

1 timme sedan
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

2 timmar sedan
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

2 timmar sedan
Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.