Nyförvärvet Thomas Sörum presenterade sig direkt för hemmapubliken på Olympia.
1 av 2
Nyförvärvet Thomas Sörum presenterade sig direkt för hemmapubliken på Olympia. - Foto: Björn Lindgren/SCANPIX
May Mahlangu och Simon Thern i måljubel efter 2-0.
2 av 2
May Mahlangu och Simon Thern i måljubel efter 2-0. - Foto: Björn Lindgren/SCANPIX

Nyförvärvet sköt Helsingborg mot guldet

Thomas Sörum presenterade sig direkt för hemmafansen när Helsingborg krossade Mjällby med 3-0.


HIF:s återstående matcher

09/21 Elfsborg (b)

09/25 Gais (b)

10/02 IFK Norrköping (h)

10/17 Gefle (b)

10/23 AIK (h)

HELSINGBORG. Elfsborg föll mycket tungt senast hemma mot Gais. Då svarade Helsingborg med att köra över ett blekt Mjällby hemma på Olympia, och därmed ta ytterligare ett jättekliv mot den åtråvärda SM-bucklan.

Hemmalaget fick medvind i seglet tidigt in i matchen. Efter elva minuters spel presenterade nyförvärvet Thomas Sörum sig för HIF-fansen. Den förre Haugesund-spelaren fick ett högklassigt inlägg serverat från Mattias Lindström och nickade mycket behärskat in öppningsmålet.

– Ett perfekt inlägg, så det var bara att sätta fram pannan, konstaterade norrmanen.

Dödade matchen innan paus

Åtta minuter senare var Sörum i händelsernas centrum igen, denna gång som framspelare. Ynglingen Simon Thern tackade för passningen genom att curla bollen förbi Mattias Asper i Häcken-målet, ner i dennes vänstra burgavel. En smakstart för guldjagande Helsingborg.

Men hemmalaget nöjde sig inte med 2-0 till pausvilan, utan såg till att definitivt döda matchen i den 40:e minuten. Ardian Gashi tog i för kung och fosterland när han försökte sig på en helvolley, men träffen blev allt annat än bra. Istället letade sig mittfältarens felträff fram till en fristående Erik Sundin som bara behövde rulla in bollen i öppet mål.

Slog nytt klubbrekord - och närmade sig guldet

Den andra halvleken gick till historien som en händelsefattig sådan. Helsingborg valde att slå vakt om sin ledning och på så sätt spara kraft inför den ack så viktiga bortamatchen mot Elfsborg i allsvenskans nästa omgång.

– En OK dag på jobbet, säger tränaren Conny Karlsson till Canal Plus.

Det här var HIF:s sjuttonde raka match utan förlust, vilket är ett nytt klubbrekord för skåneklubben. Laget befäster därmed sin serieledning och går upp på 58 inspelade poäng, ett försprång på tio poäng till Elfsborg.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.