Joona Toivio klappas om av sina lagkamrater efter vad som mycket kan ha varit årets mål i allsvenskan. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Först en gigantisk kanon - sen stor syndabock

Först stod Joona Toivio för något som kan ha varit årets kanon, sen såg han till att bli utvisad och orsaka en straffspark när IFK Göteborg besegrade antagonisterna på Stockholms Stadion.

STOCKHOLM. Vad som på förhand utmålades som en grådaskig drabbning mot annars två svurna antagonister, förvandlades i stället till en historia om bergochdalbanan Joona Toivio.

I inledningen av den första halvleken slog den finske mittbacken till med, vad som mycket väl kan bli, årets snyggaste mål i allsvenskan 2011. En stenhård frispark från dryga 30 meter. Ett skott som kom helt ur det blå, ett skott som även innebar en rättvis ledning för blåränderna på Stockholms Stadion.

Men, i början av andra halvlek slog 23-årige Toivio knut på sig själv; frilägesutvisning och straffspark för IFK Göteborg. En straff som Stefan Selakovic enkelt slog in bakom Pa Dembo Touray i Djurgårdsmålet.

De för kvällen rosaklädda göteborgarna tog över matchen allt eftersom. Tobias Hysén var i vanlig anda farligt på topp mot sin gamla klubb. Djurgården spelade med samma halvnervösa frenesi som Järnkaminerna sjöng sånger om Martin Hansson.

Göteborgarnas dominans skulle till slut ge utdelning. Gamlingen Hannes Stiller kunde i den 78:e minuten efter att han kommit fri, för kanske femtioelfte gången i matchen, slå in 2-1. Ett resultat som stod sig matchen ut.