Adam Tensta, hiphop-artist och AIK-supporter.
1 av 5
Adam Tensta, hiphop-artist och AIK-supporter.
Tensta slog igenom på bred front med låten "My Cool", nu händer det att Allsvenska klubbar laddar upp med hans musik i bakgrunden.
2 av 5
Tensta slog igenom på bred front med låten "My Cool", nu händer det att Allsvenska klubbar laddar upp med hans musik i bakgrunden.
Musikern växte upp i Tensta och är en stor förkämpe för det "nya Sverige".
3 av 5
Musikern växte upp i Tensta och är en stor förkämpe för det "nya Sverige".
Martin Mutumba och Adam Tensta gick på samma gymnasium när det begav sig.
4 av 5
Martin Mutumba och Adam Tensta gick på samma gymnasium när det begav sig.
Gabriel Özkan, en av Tenstas största favoriter är alltjämt skadad - vilket definitivt inte glädjer AIK-supportern.
5 av 5
Gabriel Özkan, en av Tenstas största favoriter är alltjämt skadad - vilket definitivt inte glädjer AIK-supportern. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Kändissupportern - med Adam Tensta

Nyheter24 har pratat med mannen som brinner helhjärtat för tre saker: Tensta, hiphop - och AIK.


"Pass it on"

Så sent som i veckan släppte Adam Tensta låten "Pass it on". Men det är inget vanligt projekt…

– Det är en låt som det bara finns en kopia av. Det innebär med andra ord att folk måste skriva upp sig på en lista för att sedan få den skickad till sig när det är deras tur. Den heter "Pass it on" - och den är rätt så superexklusiv, säger Adam Tensta till Nyheter24.

Hur kom du på den här idén?

– Jag blev kontaktad av några svenskar som bor i USA. De ville jobba med en artist som de diggade…

Vill du försöka få chansen att lyssna på den exklusiva låten? Klicka här!

STOCKHOLM. Han slog igenom med dunder och brak 2007 när han släppte låten "My Cool".

Nu är han en av Sveriges mest framstående rappare. Men det fanns en tid då Adam Momodou Eriksson Taal, eller helt enkelt Adam Tensta, drömde om någonting helt annat än att bli musiker.

– Man blev ju indoktrinerad redan när man var liten att hålla på AIK, även om jag själv aldrig fick chansen att spela för klubben. Men drömmen var ju att få spela med AIK någon gång, säger den 28-årige stjärnan till Nyheter24.

Kärleken till förorten han växte upp i är lika självklar som hans stora kärlek för fotbollen. Det var där, i nordvästra Stockholm, som passionen för Gnaget väcktes till liv.

Varför blev det AIK?

– Det är det enda rätta laget om man bor på blå linjen, åtminstone om man håller på ett lag i allsvenskan, berättar han.

Tror du att spelarna taggar till med din musik?

– Haha! Jag vet inte om de spelade musik från det senaste albumet, det är rätt så mörkt. Men jag har hört från andra idrottsledare att de brukar spela min musik i omklädningsrummet, så det är mycket möjligt att AIK också gör det.

"En del av det nya Sverige"

Tensta byggdes under 1960-talet och är i dag hem för 18 000 invånare, varav 86,5 procent har utländsk bakgrund. Det var även runt det här området, endast ett stenkast från Tensta, som den Rinkeby-käre AIK-liraren Martin Mutumba växte upp.

– Han är självklart en favoritspelare. Honom har jag gått i samma gymnasium med och han bidrar dessutom till det nya Sverige, säger Adam och fortsätter:

– Men jag håller även på Gabriel Özkan. Jag hoppas att han kan komma tillbaka den här säsongen för han är för bra för att inte spela.

Händer det att du hänger med Mutumba?

– Nej, han och de andra spelarna är ju upptagna med sitt och jag med mitt. Men visst händer det att man stöter på varandra ibland. Senast jag träffade Mutumba var under en förortsturnering, han var coach för Rinkebys lag. Vem vet, jag kanske ställer upp nästa år?

Det finaste minnet

Men det är självklart mer än bara lokalpatriotism och indoktrinering som fått Adam Tensta att bli en stenhård gnagare. Av alla matcher som han sett är det en som sticker ut lite mer än alla andra och som är - precis som för väldigt många gnagare - det finaste AIK-minnet han har.

– Matchen mot Barcelona i Champions League 1999, även om jag var för liten för att se den live. Men det var helt… Novakovics lobb! Det blir inte bättre än så, säger han.

Hur ofta följer du AIK i dag?

– Det beror på var jag är. När jag inte kan se matchen live försöker jag se repriser eller kolla på resultatet senare.

Men hur många matcher brukar du se live per säsong?

– När jag väl är i stan så kanske det blir runt fem till tio matcher.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

1 timme sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

1 timme sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.