Tommy Engstrand tror inte att vännen Bosse Hansson menade något illa när han sa "svarting".
1 av 2
Tommy Engstrand tror inte att vännen Bosse Hansson menade något illa när han sa "svarting". - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Erik Niva tycker att Hansson har ett ansvar att följa med i språkets utveckling.
2 av 2
Erik Niva tycker att Hansson har ett ansvar att följa med i språkets utveckling. - Foto: Scanpix Sweden

"Bosse Hansson är inte rasist"

TV-profilen Tommy Engstrand försvarade Bosse Hansson i en debatt. Han menar att det inte är så lätt för de gamla gardet att få in hur vissa ords valör förändras.


STOCKHOLM. Debatten efter Bosse Hanssons "svarting"-uttalanden fortsätter. Senast togs ämnet upp i SVT:s rapport där Erik Niva och Tommy Engstrand debatterade om hur journalister har ett ansvar att hänga med i språkets utveckling. Erik Niva menade att det är beklagligt att det finns folk som backar upp Hanssons uttalanden.

– Man har börjat med ursäkter, innan man har hamrat fast att så kan man inte uttrycka sig, sa Niva i Rapport.

Ordets valör har förändrats

Tommy Engstrand svarade med att ordet "svarting" eller "neger" inte har haft samma betydelse för dem som växte upp på 50-talet.

– På vår tid talade vi om en spelare som hette "niggern-Josefsson", vi spelade ett spel som hetter nigger på skolgården, vi köpte negerbollar och negerkyssar och när Ingmar Johansson var på väg upp talades det om att han skulle möta den och den negern, sa Engstrand.

Samtidigt hade han förståelse för att ordet har en annan valör idag än på den tiden.

– Men det kanske inte är så lätt för oss gamla att få in det alla gånger.

"Inte acceptabelt"

Erik Niva höll till viss del med om Engstrands uttalande men menade att läget är mer komplicerat än så.

– Jag tror att det är en helt korrekt förklaring. Men bara för att något var väl använt för femtio år seden gör inte det att det är accepterat i dag.

Backar upp sin vän

Bosse Hansson och Tommy Engstrand är goda vänner, och Engstrand valde att backa upp sin vän i debatten.

– Bosse Hansson är inte rasist. Vi har umgåtts privat och professionellt och jag har aldrig hört honom uttrycka sig såhär, sa han i Rapport.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

1 timme sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

1 timme sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

1 timme sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

2 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.