Det ska diskuteras om pyroteknik vid en konferens den 28 januari.
1 av 7
Det ska diskuteras om pyroteknik vid en konferens den 28 januari. - Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån
Det är Björn Eriksson, nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld och Stefan Dellså, utredningssekreterare, som anordnar konferensen.
2 av 7
Det är Björn Eriksson, nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld och Stefan Dellså, utredningssekreterare, som anordnar konferensen. - Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån
Så här såg det ut på Råsunda under ett möte mellan AIK och Djurgården.
3 av 7
Så här såg det ut på Råsunda under ett möte mellan AIK och Djurgården. - Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån
Här är det Gais som eldar med bengaler.
4 av 7
Här är det Gais som eldar med bengaler. - Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån
Djurgårdsfansen eldar under ett möte mot AIK.
5 av 7
Djurgårdsfansen eldar under ett möte mot AIK. - Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån
Bengaler blir väldigt varma och kan skada människor allvarligt om det vill sig illa.
6 av 7
Bengaler blir väldigt varma och kan skada människor allvarligt om det vill sig illa. - Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån
Men samtidigt är bengaliska eldar en viktig del i svensk supporterkultur. Här är det Helsingborg-fans som eldar.
7 av 7
Men samtidigt är bengaliska eldar en viktig del i svensk supporterkultur. Här är det Helsingborg-fans som eldar. - Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån

Nu ska Fotbollssverige förenas – i pyroteknikfrågan

Fotbollsfansen vill kunna använda pyroteknik under matcherna – men reglerna förbjuder det. Nu kan det bli ändring på det när supportrarna får diskutera frågan med bland annat idrottsministern i slutet av januari.


Regler för pyroteknik

I april 2011 skrev svenska fotbollsförbundet att: "Användning av pyroteknik på läktare är en förbjuden och livsfarlig gärning", efter Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården.

Sedan första april 2009 är all pyroteknik på de allsvenska arenorna förbjuden. 

Innan 2005 kunde supportrarna få dispens av förbundet i särskilda fall men den regeln slopades då.

STOCKHOLM. Sedan april 2009 är all pyroteknik på svenska fotbollsarenor förbjuden. Något som inte uppskattas bland vissa supportrar. De klubbars supportrar som har brutit mot reglerna har fått betala dryga böter. Men nu kan det bli ändring på det. 

Björn Eriksson, nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld och Stefan Dellså, utredningssekreterare, anordnar en konferens om pyroteknik den 28:e januari. Där ska frågan diskuteras närmare innan Eriksson och Dellså ska lämna in sitt slutbetänkande till regeringen.

– De som kommer dit är idrottsministern, klubbar, räddningspersonal, förbund, supportrar och specialister på pyroteknik. Vi ska försöka reda ut vilka egenskaper som olika pyrotekniker innebär. Sen får de olika parterna komma med förslag som vi kan använda i vårt slutbetänkande, säger Stefan Dellså till Nyheter24.

Det Björn Eriksson och Stefan Dellså vill få ut av konferensen är att parter som tidigare har stått väldigt långt från varandra i frågan om pyroteknik ska kunna närma sig varandra. 

– Det är bra att de vill bilda sig en uppfattning kring det här, att alla får ge sin syn på saken. Att ta dit experter på pyroteknik verkar bra, så vi kan diskutera komplement till bengaliska eldar. Eller sätt att använda bengaler på vissa ställen på arenan. Det går ju att göra på ett säkert sätt, det har vi sett förut, säger Daniel Wilhelmsson, ordförande i Black Army.

"Det finns inget vackrare än bengaler"

– Vi behöver pyroteknik. Det finns inte vackrare än att se en mörk höstkväll lysas upp av bengaler under ett derby mot Djurgården, säger Wilhelmsson.

Det svenska fotbollsförbundet, SvFF, välkomnar också konferensen.

– Det är bra att samla alla aktörer. Vi på förbundet har ingen absolut ståndpunkt i den här frågan, det beror mycket på vad andra parter säger. Räddningspersonalen måste få säga sitt då det rör sig om väldigt höga temperaturer med bengaliska eldar, säger Rose-Marie Frebran på SvFF.

Björn Eriksson och Stefan Dellså ska lämna in sitt slutbetänkande till regeringen den 31 mars nästa år.

Så här såg det ut 2011 när AIK och Djurgården protesterade mot SvFF.

Här är fler bengalfyllda tifon.





/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett ja och två nej till VM-spel

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.