Vilka gjorde årets bästa Tifo? Nyheter24 har svaret.
Vilka gjorde årets bästa Tifo? Nyheter24 har svaret. - Foto: Faksimil: Youtube (Montage)

Här är årets fetaste tifon

Svensk supporterkultur är något att vara stolt över. Det sjungs, det firas och det organiseras. Här är årets bästa tifon.


Sportens årslistor

Häng med när Nyheter24 sammanfattar sportåret 2012. Från och med den 17 december fram till den första januari kommer vi att publicera en årslista om dagen med det bästa, sämsta, värsta och roligaste från sportens värld.

Tycker du någon saknas på listan? Tveka inte att höra av dig till sport@nyheter24.se.

Det här är en lista som saknar förlorare. Supportrar som sköter sig ska alltid hyllas. Det kvittar om det lagts ner flera tusen på ett tifo eller om man gjort något mer sparsamt. Huvudsaken är att det är passionerat.

Sen skadar kanske inte en bengal eller två.

Här är listan över årets bästa tifon:

10: Örebro

Det är svårt att slåss mot storklubbar som IFK Göteborg, MFF, AIK och Djurgården när det kommer till tifon. Men Örebro gör det bra! Passionerat redan från den lokala puben till läktaren. Tifot i sig är kanske inte det mäktigaste, men sättet som Örebro-fansen skriker ut sin kärlek till laget gör det svårt att lämna dem utanför denna lista. Att det dessutom var Åtvidaberg som kom på besök, och inte något av tidigare nämnda lag gör bara insatsen större!

9: IFK Norrköping

När Norrköping tog emot Elfsborg passade Peking på att leverera ett tjusigt tifo. Med hjälp av lite discobelysning och en rejält tilltagen flagga lyckades de lyfta stämningen från läktarplats. Norrköping har en bit upp till de absolut bästa tifona detta året, men de lyckas norpa åt sig en nionde plats på listan av årets vackraste tifon. Främst ska de nog tacka sina sångröster och den blinkade lampan, som är ett lite annorlunda stilgrep på allsvenska läktare. 

8: Gais

Till tonerna av Håkan Hellströms "Gårdakvarnar och skit" sjöng Gais förväntansfullt in sitt lag i årspremiären på Gamla Ullevi. Nu blev det mest skit för Gais i år, men fansen kämpade på! Här i ett lyckat tifo i klubbens färger. När det kommer till fans är Gais, till skillnad från lagets prestationer, inte sämst i år. 

7: IFK Göteborg

"Änglarna" behöver egentligen inte göra så mycket i sina tifon. Med allsvenskans utan tvekan bästa inmarsch-hymn krävs egentligen bara att fansen sjunger med. Men Gamla Ullevi är med på noterna och lyfter sina halsdukar, flaggor och hjärtan för IFK. Dock plus i kanten för den historiska hyllningen på kortsidan som ger den lilla extra kryddan till den fantastiska inramningen.

6: Djurgården IF

Hela arenan är med när Djurgården tar emot Elfsborg på hemmaplan. Och när supporterklubben lyckats få med hela arenan, då ska de belönas. Än en gång visar det på att bengaler kanske inte ett måste för att lyckas med ett bra tifo. Ett välorganiserat flaggtifo ser fantastiskt ut både för åskådare och spelare. En strålande inledning på säsongen av Djurgården.

5: Helsingborg IF

Helsingborgs tifo mot Malmö FF hemma är kanske inte riktigt vad Olympia-publiken är vana vid. Flagghavet är otroligt vackert. Ibland krävs inte en massa bengaler och smällar för att få något att kännas episkt. HIF visar här att en större mängd flaggor slår minst lika högt, därför belönas den annars ganska tysta Helsingborgsklacken med en femte plats på listan över årets tifon.

4: IF Elfsborg

Jodå, Elfsborg kan även på läktaren. Och Guliganerna sparade det bästa till sist. Välorganiserat och mäktigt fyller de hela Borås Arena i svart och gult. Att det sedan slutade med ett SM-guld gör inramningen ännu bättre. Ett värdigt avslut för boråsarna som till slut blev bäst i Sverige på planen, fansens tifo räcker till en fjärde plats.

3: Malmö FF

Skåndederbyn levererar alltid fina tifon. När Malmö FF tog emot HIF gjorde man det genom att fylla hela kortsidan med himmelblåa flaggor. Vi kan även se tendenser till konfettiregn, en gammal klassiker som blir allt mer sällsynt. Det uppskattas och gör att Malmö FF hamnar på tredje plats i listan öve årets tifon.

2: Hammarby IF

Det är Superettan. Det är Kenta. Det är Bajen. Hur än framtiden ser ut för Södergänget så lär Superettan aldrig bli sig lik igen från läktarplats. Årets sista match på Söderstadion kunde inte sluta bättre. Sång, halsdukar i skyn och en rent av episk avslutning med ett bengalregn som lär få de andra Stockholmslagen att skaka av rädsla. Det får en att undra hur ett derby mellan Djurgården och Hammarby hade kunnat se ut på nya Tele2 Arena. Om det blir av, får framtiden utvisa

1: AIK

AIK:s mäktiga tifo från den sista allsvenska matchen är årets snyggaste tifo. En perfekt balans mellan organisation och kaos. Vackert hur banderollerna täcker hela Norra Stå och hur klacken sedan låter läktaren fyllas av bengaler. En enormt värdig avslutning på Råsundas allsvenska karriär. I år kunde ingen slå AIK på fingrarna när det kom till tifon.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!