"Man kan skapa en särskild plats för pyroteknik"

- 18/03/2013, 15:38
Nu kan pyrotekniken komma att bli legaliserad.
1 av 2

Nu kan pyrotekniken komma att bli legaliserad.

SCANPIX SWEDEN

Hammarbys fans tände bengaler i bandyfinalen mot Sandviken.
2 av 2

Hammarbys fans tände bengaler i bandyfinalen mot Sandviken.

SCANPIX SWEDEN

Bengaler kan bli tillåtna på svenska utomhusarenor – om supportrarna ansöker om särskilda tillstånd.

Björn Eriksson, nationell samordnare för att motverka idrottsrelaterat våld, kommer på torsdag att presentera slutrapporten av vad som kallas för "huliganutredningen". Men redan under måndagen avslöjar Eriksson att han i ett av förslagen propsar på att legalisera pyroteknik på idrottsevenemang. 

– Man kan skapa en särskilt plats där man kan använda pyroteknik. Men då krävs det tillstånd, skyddsutrustning och så vidare, säger han till SVT.

"Går inte att visitera bort pyroteknik"

Bandyfinalen mellan Hammarby och Sandviken fick skjutas upp i nästan en halvtimme på grund av röken från bengaler inne på Friends Arena. Det är just för att undvika sådana händelser som gör att Eriksson att vill legalisera pyroteknik.

– Det är uppenbarligen så att det går inte att visitera bort pyroteknik. Det är det som är det grundläggande problemet. I dag eldar man med 3 000 grader ibland mitt inne i ståplatspubliken utan möjligheter att ta hand om eventuella olyckor.

"Det är värt att prova"

Hela tanken med förslaget är att det ska fungera som i Norge och Österrike där supportrarna får ansöka i förhand om tillstånd för att få ta med sig pyroteknik in på arenan. 

Trots en legalisering verkar inte Eriksson inte ha alltför stor tilltro till alla supportrar kommer att sköta sig.

– Man kan ju till exempel inte släcka pyroteknik i vatten, det har ju eget syre... Men gör man det under kontroll av brandmyndighet har man en helt annan säkerhet. Sedan är bara frågan om det räcker för att negativa människor inte ska elda? Men det är värt att prova, säger han till SVT