Torsdag 13 Maj
Stockholm

Blåvitt och Djurgården kan straffas med tomma läktare

Djurgården och IFK Göteborg kan få spela inför tomma läktare.
1 av 6
Djurgården och IFK Göteborg kan få spela inför tomma läktare. Foto: Laura Leyshon-Thuresson/BILDBYRÅN
Supportrar från IFK Göteborg hetsade Djurgårdens klack.
2 av 6
Supportrar från IFK Göteborg hetsade Djurgårdens klack. Foto: Bildbyrån
Många Djurgårdssupportrar försökte ta sig in och bråka med Blåvita fans.
3 av 6
Många Djurgårdssupportrar försökte ta sig in och bråka med Blåvita fans. Foto: SCANPIX SWEDEN
Mannen som kastade bengal upp på Djurgårdens läktare ska vara identifierad.
4 av 6
Mannen som kastade bengal upp på Djurgårdens läktare ska vara identifierad. Foto: Bildbyrån
Under 2010 hyrde ett fåtal Dif-supportrar straffet med tomma läktare med lyftkranar.
5 av 6
Under 2010 hyrde ett fåtal Dif-supportrar straffet med tomma läktare med lyftkranar. Foto: © BildbyrŒn / MARCUS ERICSSON
"Luften är fri".
6 av 6
"Luften är fri". Foto: © BildbyrŒn / MARCUS ERICSSON

Både IFK Göteborg och Djurgården var under söndagen starkt kritiska till Svenska fotbollsförbundet och dess säkerhet under Svenska cupen-finalen. Men det är klubbarna som kommer att straffas – kanske med tomma läktare, enligt Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
SvFF om sina skyldigheter

"SvFF står som arrangör av cupfinalen och har därmed det övergripande ordningsansvaret vid matchen. Det innefattar avsyning av arenan inför match, visitation och bemanning av säkerhetspersonal. Det praktiska arbetet utfördes enligt överenskommelse av IFK Göteborgs respektive Djurgårdens säkerhetsorganisationer – men det är viktigt att påpeka att ansvaret för dessa delar fortfarande helt och hållet vilar på SvFF.

Föreningarna är däremot fortfarande (precis som vid exempelvis en allsvensk bortamatch) ansvariga för sina respektive spelares, funktionärers, ledares och supportrars uppförande i samband med cupfinalen. Inkastade föremål, pyroteknik och planstormningar är exempel på handlingar där föreningen ansvarar för sina supportrar, och får därmed åläggas påföljder i enlighet med 3 kap 22 § SvFF:s Tävlingsbestämmelser."

STOCKHOLM. Som bekant avslutades en annars spännande cupfinal med otroligt tråkiga scener. Bland annat kastades en bengal från en IFK Göteborg-anhängare upp på Djurgårdens klackläktare och Dif-anhängare kastade sönderslagna stolar mot polis och ordningsvakter. 

Det hela utmynnade i att både Djurgårdens tillförordnade styrelseordförande Lars-Erik Sjöberg och klubbens tränare Per-Mathias Högmo starkt kritiserade arrangören Svenska fotbollsförbundet för den dåliga säkerheten.

"Alltifrån böter till spel inför tomma läktare"

Men de enda som kan straffas för händelserna är IFK Göteborg och Djurgården. 

– Det kan bli alltifrån böter till spel inför tomma läktare. Men vi inväntar rapporterna först, säger Svenska fotbollsförbundets ordförande i tävlingskommittén Gerhard Sager till Aftonbladet.

Svenska fotbollsförbundet kommer hur som helst inte att straffas för oroligheterna efter matchen. 

– Vi har diskuterat frågan och det finns inget formellt stöd för det i stadgarna. Ska man föra över pengar mellan olika konton i förbundet då eller? Det blir lite konstigt, säger Sager till Aftonbladet

"Hoppas det blir en fråga för disciplinnämnden"

Det Svenska fotbollsförbundets säkerhetsansvarige Anders Sigurdson tycker att det är "rent utsagt förjävligt" att händelserna inträffade och vill nu se en utredning om säkerhetsarbetet.

– Jag hoppas verkligen att händelserna blir en fråga för disciplinnämnden och att den påtalar i den mån vi i så fall brast i säkerhetsarbetet, säger han till förbundets officiella hemsida

Det är ännu oklart när disciplinnämnden beslutar om straff för klubbarna. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela