Djurgården och IFK Göteborg kan få spela inför tomma läktare.
1 av 6
Djurgården och IFK Göteborg kan få spela inför tomma läktare. - Foto: Laura Leyshon-Thuresson/BILDBYRÅN
Supportrar från IFK Göteborg hetsade Djurgårdens klack.
2 av 6
Supportrar från IFK Göteborg hetsade Djurgårdens klack. - Foto: Bildbyrån
Många Djurgårdssupportrar försökte ta sig in och bråka med Blåvita fans.
3 av 6
Många Djurgårdssupportrar försökte ta sig in och bråka med Blåvita fans. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Mannen som kastade bengal upp på Djurgårdens läktare ska vara identifierad.
4 av 6
Mannen som kastade bengal upp på Djurgårdens läktare ska vara identifierad. - Foto: Bildbyrån
Under 2010 hyrde ett fåtal Dif-supportrar straffet med tomma läktare med lyftkranar.
5 av 6
Under 2010 hyrde ett fåtal Dif-supportrar straffet med tomma läktare med lyftkranar. - Foto: © BildbyrŒn / MARCUS ERICSSON
"Luften är fri".
6 av 6
"Luften är fri". - Foto: © BildbyrŒn / MARCUS ERICSSON

Blåvitt och Djurgården kan straffas med tomma läktare

Både IFK Göteborg och Djurgården var under söndagen starkt kritiska till Svenska fotbollsförbundet och dess säkerhet under Svenska cupen-finalen. Men det är klubbarna som kommer att straffas – kanske med tomma läktare, enligt Aftonbladet.


SvFF om sina skyldigheter

"SvFF står som arrangör av cupfinalen och har därmed det övergripande ordningsansvaret vid matchen. Det innefattar avsyning av arenan inför match, visitation och bemanning av säkerhetspersonal. Det praktiska arbetet utfördes enligt överenskommelse av IFK Göteborgs respektive Djurgårdens säkerhetsorganisationer – men det är viktigt att påpeka att ansvaret för dessa delar fortfarande helt och hållet vilar på SvFF.

Föreningarna är däremot fortfarande (precis som vid exempelvis en allsvensk bortamatch) ansvariga för sina respektive spelares, funktionärers, ledares och supportrars uppförande i samband med cupfinalen. Inkastade föremål, pyroteknik och planstormningar är exempel på handlingar där föreningen ansvarar för sina supportrar, och får därmed åläggas påföljder i enlighet med 3 kap 22 § SvFF:s Tävlingsbestämmelser."

STOCKHOLM. Som bekant avslutades en annars spännande cupfinal med otroligt tråkiga scener. Bland annat kastades en bengal från en IFK Göteborg-anhängare upp på Djurgårdens klackläktare och Dif-anhängare kastade sönderslagna stolar mot polis och ordningsvakter. 

Det hela utmynnade i att både Djurgårdens tillförordnade styrelseordförande Lars-Erik Sjöberg och klubbens tränare Per-Mathias Högmo starkt kritiserade arrangören Svenska fotbollsförbundet för den dåliga säkerheten.

"Alltifrån böter till spel inför tomma läktare"

Men de enda som kan straffas för händelserna är IFK Göteborg och Djurgården. 

– Det kan bli alltifrån böter till spel inför tomma läktare. Men vi inväntar rapporterna först, säger Svenska fotbollsförbundets ordförande i tävlingskommittén Gerhard Sager till Aftonbladet.

Svenska fotbollsförbundet kommer hur som helst inte att straffas för oroligheterna efter matchen. 

– Vi har diskuterat frågan och det finns inget formellt stöd för det i stadgarna. Ska man föra över pengar mellan olika konton i förbundet då eller? Det blir lite konstigt, säger Sager till Aftonbladet

"Hoppas det blir en fråga för disciplinnämnden"

Det Svenska fotbollsförbundets säkerhetsansvarige Anders Sigurdson tycker att det är "rent utsagt förjävligt" att händelserna inträffade och vill nu se en utredning om säkerhetsarbetet.

– Jag hoppas verkligen att händelserna blir en fråga för disciplinnämnden och att den påtalar i den mån vi i så fall brast i säkerhetsarbetet, säger han till förbundets officiella hemsida

Det är ännu oklart när disciplinnämnden beslutar om straff för klubbarna. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.