Måndag 26 Jul
Stockholm

Djurgårdsfansens nye favorit har svårt att hantera hyllningarna

Amadou Jawo vågar äntligen att läsa media igen – och är glad att Djurgården har vänt den dåliga trenden.
1 av 4
Amadou Jawo vågar äntligen att läsa media igen – och är glad att Djurgården har vänt den dåliga trenden. Foto: SCANPIX SWEDEN
Jawo gjorde matchens enda mål mot Kalmar under torsdagen.
2 av 4
Jawo gjorde matchens enda mål mot Kalmar under torsdagen. Foto: SCANPIX SWEDEN
28-åringen vill stanna kvar i Djurgården.
3 av 4
28-åringen vill stanna kvar i Djurgården. Foto: © Bildbyrån / Niklas Larsson/Bildbyrån
28-åringen har svårt att förstå att supportrarna sjunger sånger om honom.
4 av 4
28-åringen har svårt att förstå att supportrarna sjunger sånger om honom. Foto: © Bildbyrån / Simon Hastegård / Bildbyrån

Efter en päronskandal och tränaravhopp lämnade Djurgården under gårdagen sistaplatsen – precis lagom innan uppehållet i allsvenskan. Nu pratar anfallsstjärnan Amadou Jawo ut om den katastrofala säsongsstarten, hur han undvek att läsa tidningar och att han inte vet hur han ska agera när Djurgårdens supportrar nu hyllar honom med en egen sång.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Djurgården säsong i allsvenskan

Helsingborg–Djurgården 3–0

Djurgården–Mjällby 0–3

Häcken–Djurgården 4–0

Djurgården–Brommapojkarna 1–1

Elfsborg–Djurgården 2–0

Djurgården–Syrianska 0–1

Åtvidaberg–Djurgården 5–1

Djurgården–Malmö 3–2

Djurgården–Halmstad 1–0

AIK–Djurgården 1–1

Djurgården–Kalma 1–0

STOCKHOLM. Bättre sent än aldrig. Efter en kaotisk vår har Djurgården och den norske tränaren Per-Mathias Högmo lyckats vänt på skutan. Klubbens 1–0-seger mot Kalmar under torsdagen gör att laget klättrar upp från jumboplatsen till en mer bertryggande elfteplacering i tabellen när allsvenskan tar uppehåll. 

Djurgårdens lån från Elfsborg, Amadou Jawo, har en stor del i lagets uppryckning. 28-åringen har, med sina fyra fullträffar, stått för hälften av klubbens målskörd i allsvenskan och har blivit lite av en publikfavorit på Stockholm stadion. 

– Det känns fantastisk. Gå till en ledighet och kunna kolla på tabellen, och inte ligga sist. På något sätt kommer man få se den där tabellen hur man än gör. Är man sportintresserad, öppnar tidningen och ser Djurgården på 16:e plats så, säger Jawo till Nyheter24 innan han stannar upp. 

Vad gör nu som har gjort er bättre?

– Alla jobbar mer för varandra och mer rätt. Innan kunde det ha varit att två sprang och resten avvaktade. Nu gör vi alla samma saker om och om igen. Fast de låser så gör vi samma saker. Då får vi en stabilitet i laget som gör att man mer litar på sina medspelare. Det är väl det han har fått in i laget.

Vad var det som inte fungerade innan?

– Hade jag vetat det så hade vi ändrat det tidigare. Det är jättesvårt. Jag vet faktiskt inte. Det kändes bra innan säsongen. Vi hade bra spelare och bra tänk men sen låste det sig efter första matchen. Jag kan inte riktigt svara på det. Det såg ut som att vi var ett division 3-lag alltså, men huvudsaken är att vi har vänt på det.

Kan päronskandalen och den märkliga starten ha bidragit till det?

– Nej, alltså. Jag kan bara tala för mig själv men jag är en professionell fotbollsspelare, det är det jag lever för och det är det jag är här för att göra. Att någon kastar päron är jävligt dåligt, det ska inte få hända, och en tränare hoppar av. Men i slutändan avgörs fotboll på planen, oavsett vad som görs utanför. Alla motståndare som du möter kommer att försöka få dig ur balans och om du kommer så lätt ur balans kommer du att få jävligt svårt på fotbollsplanen. Det som händer utanför planen ska du låta vara kvar utanför planen, annars kommer du ha det väldigt tufft.

Men kunde ni verkligen släppa det helt, ni fick ju på något sätt leva med det där?

– Jag kan inte säga vad alla andra gjorde jag kan säga att när det gick dåligt för oss öppnade jag inte en enda tidning. Jag läste ingenting som hade med fotboll att göra. Jag hängde med kompisar, familj och de visste var jag låg till. Man tjänar ingenting på att läsa om det där. För min egen del så påverkade det inte mig jättemycket. Men jag vet inte hur de andra gjorde, om de kanske läste och så. Jag kan säga att om någon frågade mig om något på stan så visste jag minst av alla. 

Du har blivit lite av favorit i Djurgården och har fått en egen sång. Du som har djurgårdshjärta från början också, hur är känns det?

– Det är fantastiskt. Man har ju varit och sett vissa som har fått sånger och har varit här och kollat på matcher. Att nu få en egen sång är fantastiskt. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Jag tror att jag applåderade lite för mycket tillbaka men det är skitroligt. Jag har så många vänner som är djurgårdare och är på matcherna också. Att som djurgårdare få vara med, göra mål och lyfta laget från bottenpositionen betyder väldigt mycket. Jag kan inte riktigt beskriva det, det är fantastiskt.

På något sätt känns det som att det har blivit lite av en nystart för dig också...

– Ja, absolut. Så är det. Jag har fått förtroende och det absolut viktigaste för mig är att jag har fått speltid. Även förtroendet att spela mitt eget spel. Nu var jag inte med sista året med Elfsborg men jag har inte varit så låst i mitt spel och har fått spela som jag vill. Det betyder väldigt mycket för mig.

Hur är det med skadan?

– Det är lugnt. Det var min gamla skada från förra året och jag kände att det stramade lite så då tog sjukteamet beslutet att det inte var värt att riskera någonting. Men jag hade kunnat spela andra halvlek.

Hur känns det att kunna gå på semester nu då?

– Det ska bli jävligt skönt och jag tror att jag ska kolla på tabellen lite extra. Trots att vi ligger i botten så är det ändå en skön läsning.

Det betyder en del att slippa sistaplatsen?

– Ja, rent psykologiskt, även fast det är många matcher kvar, så är det inte kul att komma till andra delen av säsongen och veta att vi ligger sist. Det kommer man inte i från, det är klart att det ligger lite psykologi i det hela. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela