Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alvbåge om landslaget: "Jag vill visa att jag hör hemma där"

- 18/06/2013, 10:42
John Alvbåge vill slå sig in i det svenska landslaget igen.
1 av 4

John Alvbåge vill slå sig in i det svenska landslaget igen.

© Bildbyrån / Carl Sandin / BILDBYRÅN

Alvbåge stod för en stormatch mot Djurgården under måndagen.
2 av 4

Alvbåge stod för en stormatch mot Djurgården under måndagen.

© BildbyrŒn / BILDBYRN

30-åringen var tungan på vågen för Blåvitt i cupfinalen mot Djurgården.
3 av 4

30-åringen var tungan på vågen för Blåvitt i cupfinalen mot Djurgården.

© BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Alvbåge har spelat fyra landskamper och var uttagen i Lars Lagerbäcks VM-trupp 2006.
4 av 4

Alvbåge har spelat fyra landskamper och var uttagen i Lars Lagerbäcks VM-trupp 2006.

MARCUS ERICSSON

John Alvbåge gjorde en jättematch och räddade en poäng åt IFK Göteborg mot Djurgården under måndagen. Nu berättar han om sin drivkraft att ta sig tillbaka till landslaget:
– Blir det aktuellt med landslagsspel igen är det i min värld den sjukaste comebacken någonsin, säger han till Nyheter24.

GÖTEBORG. Efter ett två veckor långt uppehåll kickade allsvenskan igång igen under måndagen. Djurgården, som inte har förlorat under ordinarie tid under Per-Mathias Högmo, reste till Göteborg för en tuff bortamatch mot Blåvitt. Men det var bortalaget som hade de vassaste målchanserna i 0–0-matchen. Erton Fejzullahu, Andreas Johansson och Simon Tibbling hade alla möjligheter för att plocka med sig tre poäng till Stockholm. Men John Alvbåge i IFK Göteborgs mål gjorde en stormatch och lyckades stoppa Djurgården från en prestigefull trepoängare.

– Han räddar judem, säger en besviken Simon Tibbling till Nyheter24 efter matchen.

Alvbåge själv var nöjd efter matchen.

– Det är klart attdet är skönt att kunna hjälpa till och, i en sån här match hadedet varit jävligt surt att förlora och få ännu en käftsmäll.För min del är det ju gött att hålla nollan, det är väl inteatt sticka under stol med men jag hade varit ännu gladare med enseger så klart, säger han till Nyheter24.

Om du skulle ranka dig själv i jämförelse med de andra målvakterna i allsvenskan, vad säger du då?

– Nej, det får ni journalister göra. Jag kör mitt spel, jag har varit på elitnivå i 13 år i både Danmark och Sverige. Jag har varit med Lagerbäck en del i landslaget. Jag vet att jag har min kvalitéer. Men att få vara med och prestera och visa upp kvalitéerna i Blåvitt, det är ett drömyrke. Jag försöker att köra mitt race och inte tänka på de andra målvakterna.

Under senaste landslagssamlingen kallades fem målvakter i olika omgångar på grund av olika omständigheter in. Trots det lämnades Alvbåge utanför truppen. 30-åringen som har gjort fyra landskamper och var tredjemålvakt under Lars Lagerbäck i VM 2006. Senast han var uttagen i en landslagstrupp var under 2009.

– Det var några årsedan 2006. Men jag tycker att jag är betydligt bättre än 2006 ochäven om jag var i god form då så har jag tagit många steg sedandess. Var jag landslagskeeper då så tycker jag att jag harkvalitéer nu med, säger han och fortsätter:

– Men det är en godåterväxt på målvaktssidan, bättre än på många år, såkonkurrensen är tuff. Jag jobbar på och om jag rankas, nia ellertia i dag, så ska jag försöka avancera lite. Det är bara attkriga på. Det sporrar ju att inte bli uttagen. Jag ser det sompositivt när jag inte kommer med, att jag vill visa att jag hörhemma där.

Du blev inte lite besviken när du inte blev uttagen nu?

– Nej, det blev jag faktiskt inte. ”Fan”, var första tanken. Andra tanken var bara att det var gött. Nu sporrar det mig ännu mer. Det ger mig bara energi, en krydda till träningar och matcher. Jag känner ingen bitterhet. Det är bara att köra på. Blåvitt är mitt landslag.

Men du skulle inte tacka nej till landslaget?

– Nej, det gör väl ingen spelare? Det är väl bara Mellberg som gör det? Nej, men skämt å sido. Det är inget jag tänker på. Jag spelar i Blåvitt. Högre än så kan man inte komma inom Sverige tycker jag. Det är den finaste föreningen. Skulle det någon gång bli aktuellt med landslagsspel igen så är det i min värld den sjukaste comebacken någonsin. Med tanke på hur länge jag har varit borta, men jag har alltid vetat att kvalitén finns där.